Φεστιβάλ / Βραβεία

Βραβείο σκηνοθεσίας στο «Για Πάντα» της Μαργαρίτας Μαντά στο Διεθνές Φεστιβάλ Καΐρου

στα 10

Η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία της Ελληνίδας σκηνοθέτιδας, το «Για Πάντα», έφυγε από το Φεστιβάλ με ένα από τα μεγάλα βραβεία του διαγωνιστικού τμήματος.

Flix Team
Βραβείο σκηνοθεσίας στο «Για Πάντα» της Μαργαρίτας Μαντά  στο Διεθνές Φεστιβάλ Καΐρου

Μετά την προβολή του στο Φεστιβάλ της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας και σε αυτό της Θεσσαλονίκης, το «Για Πάντα» ξεκίνησε εξαιρετικά τη διεθνή του καριέρα, αφού επιστρέφει από την πρώτη του προβολή εκτός Ελλάδας, με ένα σημαντικό βραβείο.

Το «Για Πάντα» είναι η ιστορία του Κώστα, οδηγού στον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο στη διαδρομή Αθήνα - Πειραιά και της Αννας, πωλήτριας σε εκδοτήριο ακτοπλοϊκών εισιτηρίων. Ο Κώστας και η Αννα αργοπεθαίνουν από έλλειψη αγάπης μέσα σε μια πόλη που αργοπεθαίνει από έλλειψη αγάπης. Την Αθήνα του 2012. Ο Κώστας ερωτεύεται την Αννα την οποία μεταφέρει καθημερινά από το Θησείο στον Πειραιά και το αντίστροφο. Την αγαπά από μακριά, χωρίς να τολμά να την προσεγγίσει.

Το σενάριο ανήκει στη Μαργαρίτα Μαντά και η παραγωγή στη Falirο House, με εκτελεστή παραγωγό τον Χρήστο Β. Κωνσταντακόπουλο, τους Κώστα Κεφάλα, Κωνσταντίνο Κοντοβράκη, Κώστα Λαμπρόπουλο, Μαργαρίτα Μαντά και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Πρωταγωνιστούν η Αννα Μάσχα και ο Κώστας Φιλίππογλου.

για πάντα ΚάιροΗ Μαργαρίτα Μαντά ανάμεσα στον διευθυντή φωτογραφίας Κωστή Γκίκα και τον παραγωγό Κωνσταντίνο Κοντοβράκη

Οι ταινία διαγωνίστηκε με άλλες 15 διεθνείς παραγωγές προερχόμενες από 18 χώρες, επιλεγμένες από τον νέο πρόεδρο του φεστιβάλ, διεθνώς αναγνωρισμένο Αιγύπτιο κριτικό κινηματογράφου Σαμίρ Φαρίντ. Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής ήταν η σταρ του αιγυπτιακού κινηματογράφου Γιούσρα, γνωστή από τη συμμετοχή της σε ταινίες του Γιουσέφ Σαχίν, ενώ μεταξύ άλλων στην επιτροπή μετείχαν ο Κινέζος σκηνοθέτης Γουάνγκ Ξιάοσουάι -«The Bicycle», «Red Amnesia»-, αλλά κι ο Ελληνας διευθυντής φωτογραφίας και εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Eurimages, Αλέξης Γρίβας.

μικρά αγγλία Κάιρο _ Ο Παντελής Βούλγαρης και οι πρωταγωνιστές της Μικράς Αγγλίας Ανδρέας Κωνσταντίνου και Σοφία Κόκκαλη_

Η ταινία της Μαργαρίτας Μαντά δεν ήταν η μόνη ελληνική παρουσία στο φεστιβάλ, αφού η «Μικρά Αγγλία» ήταν η ταινία λήξης. Στο πρόγραμμα υπήρχε ακόμη ένα αφιέρωμα στα 100 χρόνια του σινεμά της χώρας μας με έντεκα κλασσικές αλλά και νεώτερες ταινίες, από τον «Δράκο» του Νίκου Κούνδουρου μέχρι το «J.A.C.E» του Μενέλαου Καραμαγγιώλη, ανάμεσά τους και τρεις ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου, ενώ η αρχιτέκτονας-επιμελήτρια Αννά Σκιαδα παρουσίασε ένα σεμινάριο πάνω στη ιδιαίτερη σχέση αρχιτεκτονικής και κινηματογράφου.

Διαβάστε ακόμη