Φεστιβάλ / Βραβεία

Θεσσαλονίκη 2013: Τα πρόσωπα του Φεστιβάλ στην κάμερα του Flix

στα 10

Καθημερινά, καθ' όλη τη διάρκεια του 54ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, η κάμερα του Flix μίλησε με τους πρωταγωνιστές της διοργάνωσης, μεταφέροντας το κλίμα ενός δεκαημέρου γεμάτου σινεμά.

Flix Team
Θεσσαλονίκη 2013: Τα πρόσωπα του Φεστιβάλ στην κάμερα του Flix

Ενα Φεστιβάλ είναι πριν από οτιδήποτε οι ταινίες του. Πίσω από αυτές όμως, κρύβονται πάντοτε οι δημιουργοί τους, οι άνθρωποι που τις συνοδεύουν στα ταξίδια τους και μαζί όσοι αναλαμβάνουν το ρόλο του οικοδεσπότη και αυτό του κριτή.

Οσο εμείς βρισκόμασταν μέσα στις σκοτεινές αίθουσες, η κάμερα του Flix συναντούσε σε κάθε γωνιά του 54ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης νέους δημιουργούς, Ελληνες και ξένους, ανθρώπους του Φεστιβάλ και μέλη της κριτικής επιτροπής και μίλησε μαζί τους για την Ελλάδα της κρίσης, τη σημασία του να μοιράζεσαι τις ταινίες, όσα μας ενώνουν και μας χωρίζουν από το σινεμά του κόσμου και την ηλιόλουστη Θεσσαλονίκη που κάθε χρόνο τέτοιες μέρες μεταμορφώνεται σε μια ρομαντική βόλτα στην μυθοπλασία.

Δείτε συγκεντρωμένα παρακάτω τα βίντεο της κάθε ημέρας του Φεστιβάλ, έτσι όπως τα αποτύπωσε η κάμερα του Flix και γνωρίστε αξιοσημείωτους ανθρώπους που έζησαν μαζί μας δέκα ημέρες γεμάτες σινεμά.

Το Βίντεο της Ημέρας #1 / Οσα συνέβησαν στην τελετή έναρξης του 54ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με highlight την παρουσία του Τζιμ Τζάρμους που προλόγισε την ταινία που άνοιξε τη διοργάνωση, «Only Lovers Left Alive».


Το Βίντεο της Ημέρας #2 / Τα highlights της συνέντευξης Τύπου του Τζιμ Τζάρμους.


Το Βίντεο της Ημέρας #3 / Ο Διευθυντής του Φεστιβάλ, Δημήτρης Εϊπίδης μιλάει για όσα κάνουν το Φεστιβάλ να συνεχίζει παρόλες τις αντίξοες συνθήκες και ο Κωνσταντίνος Βήτα, μέλος της Διεθνούς κριτικής επιτροπής αναζητά την ταινία που θα τον εκπλήξει.


Το Βίντεο της Ημέρας #4 / Ο Αλέξανδρος Αβρανάς μιλά για το «Miss Violence», η Ελίνα Ψύκου και ο Χρήστος Στέργιογλου γιορτάζουν την «Αιώνια Επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά» στη Θεσσαλονίκη και ο Αλεξάντερ Πέιν, Πρόεδρος της Διεθνούς κριτικής επιτροπής εξηγεί τους τρόπους με τους οποίους οφείλεις να βλέπεις μια ταινία.


Το Βίντεο της Ημέρας #5 / Ο Γάλλος Ρομπέν Καμπιγιό του «Εastern Boys» μας μιλάει για την Ευρώπη που δεν υπάρχει πια, ο Θέμης Πάνου του «Miss Violence» εξηγεί τι σημαίνει πρόκληση, ο Αμερικάνος κριτικός του Variety και μέλος της Διεθνούς κριτικής επιτροπής Σκοτ Φούντας αναρωτιέται αν το ελληνικό σινεμά είναι μόδα, ο Γιάννης Σακαρίδης του «Wild Duck» νιώθει ευτυχής για τα ταξίδια του ελληνικού σινεμά και ο Αργεντίνος Ματέο Μπεντέσκι μιλάει για το «Εδώ Μέσα», μια από τις ταινίες που ενθουσιάσαν το κοινό του Φεστιβάλ.


Το Βίντεο της Ημέρας #6 / Ο Καναδός Ντενί Κοτέ του «Η Βικ + Φλο Είδαν μια Αρκούδα» εξηγεί γιατί είναι πιο διάσημος από τον Ξαβιέ Ντολάν, η Παλαιστίνια Ανμαρί Τζασίρ του «Οταν σε Ειδα» μιλάει για τους στενούς δεσμούς της με την Ελλάδα, η Θέμις Μπαζάκα του «Wild Duck» θυμάται τρεις δεκαετίες Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και ο Τούρκος σκηνοθέτης Ρεχά Ερντέμ του «Jin» αναστενάζει κάθε φορά που αναφέρει τη λέξη «Τουρκία».


Το Βίντεο της Ημέρας #7 / Μια ημέρα στην Αγορά του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με την κάμερα του Flix να μιλάει με όλους τους Ελληνες συμμετέχοντες στο φόρουμ συμπαραγωγών Crossroads και στο τμήμα Works in Progress.


Το Βίντεο της Ημέρας #8 / H Βαλέρια Γκολίνο μιλάει σε άπταιστα ελληνικά για το σκηνοθετικό της ντεμπούτο «Μέλι», η Μαριάνα Ρονδόν από τη Βενεζουέλα εξηγεί γιατί το «Χάλι Μαλλί» υπήρξε ένα από τα hit του Φεστιβάλ, η Μαρίνα Συμεού, πρωταγωνίστρια του «Να Κάθεσαι και να Κοιτάς» του Γιώργου Σερβετά μένει αισιόδοξη από άποψη, οι Ιταλοί σκηνοθέτες Φάμπιο Γκρασαντόνια και Αντόνιο Πιάτσα του αριστουργηματικού «Salvo» μιλάνε χωρίς να διακόπτουν ο ένας τον άλλον, ο Αμερικάνος Λανς Εντμαντς του «Bluebird» δηλώνει πως τον ενδιαφέρει η αθέατη πλευρά των πραγμάτων και ο «αθυρόστομος» Μάξιμον Μόνιχαν του «Η Φωνή των Αφωνων» υπερασπίζεται το να κάνεις σινεμά... με κάθε θυσία.


Διαβάστε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το 54ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης στο ειδικό τμήμα του Flix που ανανεώνεται συνεχώς.