Αφιέρωμα «50/50 Ισότητα και στον Κινηματογράφο» στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

ΦΕΣΤΙΒΑΛ / ΒΡΑΒΕΙΑ 22 MAR 2018  /  Flix Team

Από τις 30 Μαρτίου έως και την 1η Απριλίου, θα πραγματοποιηθεί για δεύτερη συνεχή χρονιά στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος το αφιέρωμα «50/50 Ισότητα και στον Κινηματογράφο».

«Et la Femme Créa Hollywood»

Για δεύτερη συνεχή χρονιά, η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, η Ταινιοθήκη της Ελλάδος και το WIFT GR (Women in Film and Television Greece), παρουσιάζουν το αφιέρωμα «50/50 Ισότητα και στον Κινηματογράφο», από 30 Μαρτίου έως και 1 Απριλίου 2018 (Παρασκευή έως Κυριακή), στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά Οδός 48, μετρό Κεραμεικός), με ελεύθερη είσοδο.

Το φετινό αφιέρωμα, κατά τη διάρκεια του οποίου θα προβληθούν επτά γυναικείες κινηματογραφικές ματιές με οικουμενική απήχηση, πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Γυναικείων Ταινιών «Elles Τournent» και το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου «Γέφυρες», με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Πολωνικής Δημοκρατίας και του Μορφωτικού Κέντρου της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν.

Η έναρξη θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 30 Mαρτίου, με το γαλλικό ντοκιμαντέρ «Και η Γυναίκα Επλασε το Χόλιγουντ» («Et la Femme Créa Hollywood») των Τζούλια και Κλάρα Κούπερμπεργκ, το οποίο προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Καννών. Η ταινία μιλά για τη δεκαετία του 1920, όταν το Χόλιγουντ πραγματικά ανήκε στις γυναίκες, οι οποίες κατείχαν πόστα σκηνοθέτη, παραγωγού και σεναριογράφου. Παρουσιάζει τις αφανείς, ξεχασμένες σήμερα, πρωτεργάτριες του Χόλιγουντ: από την Αλις Γκάι, που σκηνοθέτησε την πρώτη ομιλούσα ταινία, μέχρι τη Λόις Βέμπερ, η οποία μας έδωσε το πρώτο έγχρωμο φιλμ, και από τη σεναριογράφο (και συνεργάτιδα της σταρ Μαίρη Πίκφορντ) Φράνσις Μάριον, που κέρδισε δύο Οσκαρ, μέχρι την Ντόροθι Αρζνερ, σκηνοθέτιδα με μεγάλη επιρροή στο Χόλιγουντ. «Πώς και γιατί οι γυναίκες έχασαν τον ρόλο τους στο Χόλιγουντ;», είναι ένα από τα ερωτήματα που απαντιούνται στην ταινία.

I Am Not a Witch 607 «Ι Am Not a Witch»

Η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων του Υπουργείου Εσωτερικών, κυρία Φωτεινή Κούβελα, θα απευθύνει χαιρετισμό κατά την έναρξη του αφιερώματος. Θα ακολουθήσει συζήτηση με θέμα την παρουσία των γυναικών στον οπτικοακουστικό τομέα.

Η βραδιά θα κλείσει με τη βραβευμένη με BAFTA (2018) ταινία «Δεν Είμαι Μάγισσα» («Ι Am Not a Witch») της Ρουνγκάνο Νιόνι (Βρετανίδα σκηνοθέτιδα με αφρικανική καταγωγή), με ηρωίδα την 9χρονη Αφρικανή Σούλα, η οποία έπειτα από ένα ασήμαντο περιστατικό στο αφρικανικό χωριό όπου ζει, καταδικάζεται για μαγεία και περιορίζεται σε ένα στρατόπεδο μαγισσών. Εκεί την απειλούν πως αν επιχειρήσει να δραπετεύσει θα μεταμορφωθεί σε κατσίκα.

The Art of Loving 607 «The Art of Loving: The Story of Michalina Wislocka»

Το Σάββατο 31/3, παρουσία της Πολωνής σκηνοθέτιδας Μαρία Σαντόφσκα θα προβληθεί η ταινία «Η Τέχνη της Αγάπης: Η Ιστορία της Μιχαλίνα Βισλότσκα» («The Art of Loving: The Story of Michalina Wislocka»). Πρόκειται για την ιστορία της αντισυμβατικής Πολωνής σεξολόγου Μιχαλίνα Βισλότσκα, η οποία, στην προσπάθειά της να εκδώσει το βιβλίο της «The Art of Loving», καταδικάστηκε από την Καθολική Εκκλησία και ήρθε αντιμέτωπη με την κυβερνητική λογοκρισία.

Η τραγουδίστρια και σκηνοθέτιδα Μαρία Σαντόφσκα, ποπ σταρ στην Πολωνία σήμερα, θα συνομιλήσει με το κοινό μετά το τέλος της προβολής. Το Q&A θα συντονίσει η Μαρία Κομνηνού, πρόεδρος του ΔΣ της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.

Στην παρουσίαση της ταινίας «Αναζητώντας Eμένα» («Wander About Me»), στην οποία πρωταγωνιστεί, θα παρευρεθεί την Κυριακή και η Ιρανή ηθοποιός Μεχραβέ Σαριφινιά. Το φιλμ εστιάζει στο «καυτό» θέμα της τεκνοθεσίας από μια ανύπαντρη γυναίκα (η τριαντάχρονη ηρωίδα επιθυμεί να υιοθετήσει παιδί, αλλά δεν επιθυμεί να παντρευτεί). Το θέμα της τεκνοθεσίας εκτός γάμου θα συζητηθεί και στο πάνελ που θα ακολουθήσει.

Wander About Me 607 «Wander About Me»

Το αφιέρωμα ολοκληρώνουν τρεις ελληνικές ταινίες:

Στο νέο ντοκιμαντέρ της, «Φαουέγια», η Μύρνα Τσάπα παρακολουθεί μία γυναίκα από την Αίγυπτο η οποία ζει στην Αθήνα μαζεύοντας αντικείμενα από τα σκουπίδια.

Στην παλαιότερη μικρού μήκους ταινία της «Αδεια», η Εύα Στεφανή σκιαγραφεί το πορτρέτο της Ασιέ, τσιγγάνικης καταγωγής, από το Δροσερό Ξάνθης, η οποία εκτίει την ποινή της στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού, μαζί με τη δίχρονη κόρη της.

Στην πρώτη ταινία μεγάλου μήκους της Μάρσας Μακρή, «Ιερόσυλοι», μία γυναίκα και ένας κατάκοιτος άντρας, απομονωμένοι στο διαμέρισμά τους, μοιράζονται μία ζωή διόλου ειδυλλιακή, μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας.

Ιερόσυλοι 607 «Ιερόσυλοι»

Αφορμή για τη φετινή διοργάνωση αποτελεί η συμμετοχή της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων στην ομάδα εργασίας του Συμβουλίου της Ευρώπης για την αντιμετώπιση της μη ισόρροπης συμμετοχής των δύο φύλων στον ευρωπαϊκό οπτικοακουστικό τομέα. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, υιοθετήθηκε από την Επιτροπή των αρμόδιων υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης η Σύσταση για την Ισότητα των Φύλων στον Οπτικοακουστικό Τομέα {RecommendationCM/Rec(2017)9} με στόχο τον περιορισμό της υποεκπροσώπησης των γυναικών στην ευρωπαϊκή οπτικοακουστική βιομηχανία (σινεμά, τηλεόραση, βιντεοπαιχνίδι).

Πρόκειται για την πρώτη Σύσταση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η οποία αναγνωρίζει τις παθογένειες της οπτικοακουστικής βιομηχανίας, από την οπτική του φύλου. Προτείνονται πολιτικές, οι οποίες θα προωθούν την ισότητα των δύο φύλων, όπως: μέριμνα για ισότιμη χρηματοδότηση και πρόσβαση στην αγορά εργασίας, ίση αμοιβή για ίσης αξίας εργασία, ισόρροπη συμμετοχή σε επιτροπές, ΔΣ, κέντρα λήψης αποφάσεων του οπτικοακουστικού τομέα, συλλογή, επεξεργασία και δημοσιοποίηση αριθμητικών δεδομένων, υποστήριξη της σχετικής ακαδημαϊκής έρευνας, πρόληψη και αντιμετώπιση των κρουσμάτων σεξουαλικής παρενόχλησης και επανεξέταση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από κάθε προβολή θα προβάλλονται τα σποτ με θέμα τη σεξουαλική παρενόχληση που σκηνοθέτησε η Ολγα Μαλέα, σε συνεργασία με μέλη του WIFT GR, για λογαριασμό της Γενικής Γραμματείας Iσότητας των Φύλων.

Συνεχίζοντας την πλοήγηση σας στο flix.gr, συμφωνείτε στην εγκατάσταση cookies στον υπολογιστή σας. Μάθετε περισσότερα.