Μπορεί να μην κάναμε ποτέ αυτή την ερώτηση αφού θεωρούμε τα φεστιβάλ όχι απλά χρήσιμα, μα σχεδόν απαραίτητα, αλλά οι ίδιοι οι διοργανωτές του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου, θέλησαν να απαντήσουν οι ίδιοι στο γιατί αποφάσισαν να κάνουν ένα φεστιβάλ στην Σύρο. Και η απάντηση που δίνουν, δεν έχει να κάνει μόνο τα προφανή, με την ιδανική τοποθεσία, με την δυσκολία να συναντήσεις έναν απαιτητικό κινηματογράφο στην περιφέρεια, ή την έλλειψη ενός φεστιβάλ στο νησί που να εξερευνά όλα τα κινηματογραφικά είδη, αλλά με κάτι πιο ενδιαφέρον.
Οπως γράφει η ομάδα των διοργανωτών στον κατάλογο του, «το φεστιβάλ συνεχίζει να εξερευνά θεματικούς άξονες και φέτος διαπραγματεύεται το θέμα των συνόρων. Ερμηνεύστε το όπως θέλετε: των γεωγραφικών συνόρων, των κοινωνικών συνόρων, των αλλαγών που βιώνει κινηματογράφος ως μέσο, των συνόρων που υπάρχουν ανάμεσα στις ταινίες και των άλλων ειδών τέχνης, των περιορισμών που υπάρχουν στην ίδια την παραγωγή των ταινιών, ακόμα και στις προσδοκίες σχετικά με το πώς πρέπει να είναι ένα φεστιβάλ κινηματογράφου».
Οπως και πέρσι το πρόγραμμα του φεστιβάλ περιλαμβάνει ένα διαγωνιστικό ταινιών μεγάλου μήκους, ένα διαγωνιστικό ταινιών μικρού μήκους, μια σειρά από ταινίες αφιερωμένες στην έννοια των συνόρων, αλλά κι εργαστήρια, εικαστικές δράσεις, masterclasses, σε ένα πλούσιο πρόγραμμα που φιλοδοξεί να φέρει το νησί σε κινηματογραφικούς ρυθμούς από τις 26 Ιουλίου και μέχρι τις 31 Αυγούστου.
Το άνοιγμα του φεστιβάλ θα γίνει με την προβολή δύο ελληνικών βωβών ταινιών, του «Οι Περιπέτειες του Βιλάρ» του Ζόζεφ Χεπ και του «Ο Μάγος της Αθήνας» του Αχιλλέα Μαδρά, με συνοδεία ζωντανής μουσικής από τον διακεκριμένο βραζιλιάνο πιανίστα Φάμπιο Λουζ, ενώ η τελετή λήξης θα περιλαμβάνει μια συναυλία της Ορχήστρας των Κυκλάδων με μαέστρο τον Νίκο Κυπουργό και την προβολή της ταινίας του Γκιόργκι Πάλφι, «Final Cut, Ladies and Gendlemen».
Στο διαγωνιστικό τμήμα ταινιών μεγάλου μήκους συμμετέχουν τέσσερις ταινίες που όμως κατορθώνουν να καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα κινηματογραφικών επιλογών και μια εξίσου πλατιά κι ανοιχτή «γραμματική» της γλώσσας του σινεμά.
Το «Hide your Smiling Faces» του Αμερικάνου Ντάνιελ Πάτρικ Καρμπόουν, είναι η ζωηρή απεικόνιση της ζωής δύο αδερφών πουενηλικιώνονται όταν έρχονται αντιμέτωποι με τονμυστηριώδη θάνατο ενός φίλου τους. Οι άλλοτεκαθημερινές συζητήσεις αρχίζουν να φαντάζουνμακάβριες στη σκιά του τραγικού δυστυχήματος.O 14χρονος Ερικ και ο 9χρονος Τόμιεπιστρέφουν στο επιθετικό περιβάλλον τους.
«Η Αιώνια Επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά» της Ελίνας Ψύκου, είναι μια από τις πιο ενδιαφέρουσες κι ακατάτακτες ελληνικές ταινίες της περασμένης χρονιάς, με έναν εξαιρετικό Χρήστο Στέργιογλου στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Είναι η ιστορία του Αντώνη, ενός άντρα που φτάνει σ’ ένα ξενοδοχείο κοντάστη θάλασσα. Είναι χειμώνας, το ξενοδοχείο είναι κλειστό και ο Αντώνης τριγυρνάει μόνοςτου. Μοιάζει να έχει όλο το χρόνο με το μέροςτου. Ώσπου στην τηλεόραση ανακοινώνεται ηεξαφάνιση του γνωστού δημοσιογράφου ΑντώνηΠαρασκευά.
Διαβάστε περισσότερα για την «Η Αιώνια Επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά»
Το «Stella Cadente», η πρώτη ταινία μυθοπλασίας του σπουδαίου ισπανού παραγωγού Λουίς Μινιαρό αναφέρεται στο πόσο δύσκολο είναι νακαθιερωθεί η ομορφιά και στο πόσο μάταιη είναιη εξουσία. Το Νοέμβριο του 1870 το ισπανικόδικαστήριο εκλέγει βασιλιά της Ισπανίας τονΑμαντέο από την Σαβοΐα, Δούκα της Αόστα, με191 ψήφους. H βασιλεία του θα είναι σύντομη,μόλις τρία χρόνια. Το φιλμ τοποθετείται ανάμεσαστο τέλος του ρομαντισμού και την αρχή τουμοντερνισμού, μια μεταβατική περίοδο για τηνΕυρώπη και ειδικότερα για την Ισπανία. Μίαεποχή που έρχεται στο προσκήνιο ξανά, καθώςέχει πολλά κοινά με την σημερινή συγκυρία.
Διαβάστε περισσότερα για το «Stella Cadente»
Τέλος, το «Στο Λύκο» του Αραν Χιουζ και της Χριστίνας Κουτσοσπύρου δοκιμάζει τα όρια της μυθοπλασίας και του ντοκιμαντέρ σε ένα φιλμ γυρισμένο μέσα σε τέσσερις μέρες, σε συνθήκες αδιάκοπου αέρα και βροχής σε ένααπομονωμένο χωριό της ορεινής Ναυπακτίας.Η ταινία παρακολουθεί την καθημερινή ζωή δύοοικογενειών κτηνοτρόφων που αγωνίζονται γιατην επιβίωση. Συνδυάζοντας το ντοκιμαντέρ μετην μυθοπλασία και με ντόπιους αποκλειστικάσυμμετέχοντες, η ταινία είναι ταυτόχρονα μιααπεικόνιση της πραγματικότητας, αλλά και μίααλληγορία για τη σημερινή Ελλάδα.
Διαβάστε περισσότερα για το «Στο Λύκο»
Το διαγωνιστικό τμήμα ταινιών μικρού μήκους περιλαμβάνει πέντε ταινίες, δύο από αυτές ελληνικές.
Το «Washingtonia» της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη που κέρδισε το βραβείο καλύτερης μικρού μήκους στα βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας κινηματογράφου, είναι μια «πειραματική» που αντίθετα από τον φοίνικα που της δανείζει το όνομά της έχει μια μεγάλη καρδιά. Η Washingtoniaείναι το μοναδικό φοινικόδεντρο που η καρδιάτου δεν τρώγεται από το κόκκινο σκαθάρι. Καιαυτό γιατί η καρδιά του είναι μικρή και στεγνή,και σε κανέναν δεν αρέσουν οι μικρές και στεγνέςκαρδιές.
Διαβάστε περισσότερα για το «whashingtonia»
Το «Προάυλιο» της Ρηνιώς Δραγασάκη που προβλήθηκε στις Νύχτες Πρεμιέρας και στο Φεστιβάλ Βερολίνου, διαδραματίζεται στο Αθηναϊκό Καλοκαίρι. Μία ομάδα παιδιώνσυναντιέται στην αυλή του σχολείου. Οι αίθουσεςείναι άδειες. Ο ήλιος καίει. Μια νερόμπομπαπέφτει, ξεκινώντας ένα νεροπόλεμο. Το παιχνίδιέχει αρχίσει. Σε αυτό παιχνίδι, όμως, παίζεις μέχριτελικής πτώσεως.
Διαβάστε περισσότερα για το «Προαύλιο»
Το «The Execution» της Πέτρα Σος, είναι μια συμπαραγωγή Ρουμανίας και Ουγγαρίας και διαδραματίζει στο Κλουζ το 1990. Τρία παιδιά αναπαριστούντην εκτέλεση του Τσαουσέσκου. Μόνο που δεν μπορούν να αποφασίσουν ποιος θα είναιτο θύμα.
Στο «Balcony» της Λεντίτα Ζεκιράτζ από το Κόσοβο O Τζέτον, ένα δεκάχρονο αγόρι, κάθεται στην άκρητου μπαλκονιού του 4ου ορόφου. Γείτονες καιπεραστικοί, πανικόβλητοι, καλούν την αστυνομίακαι την πυροσβεστική για βοήθεια. Σύντομα,όμως, η κατάσταση βγαίνει εκτός ελέγχου.
Στο «House with Small Windows» του Μπουλέντ Οζτουρκί από την Τουρκία, αφηγείται την ιστορία ενός εγκλήματος τιμής σε μια Κουρδική περιοχή της Νοτιοανατολικής Τουρκίας. Η 22χρονη Ντιλάνπληρώνει με τη ζωή της τον έρωτά της για έναννεαρό από γειτονικό χωριό. Ντρόπιασε τηνοικογένεια και πρέπει να πεθάνει από τα χέριατων ίδιων της των αδερφών. Σύμφωνα πάντα μετην παράδοση, ο φόνος πρέπει να ανταποδοθεί –θα υπάρξει άλλο ένα θύμα.
Visitors
Εκτός από τα δύο διαγωνιστικά τμήματα, το φεστιβάλ περιλαμβάνει μια επιλογή από ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ μικρού και μεγάλου μήκους, κάποιες από τις οποίες, όπως το «Visitors» του Γκόντφρεϊ Ρέτζιο, ή το «Ruin» των Αμιελ Κουρτιν Γουίλσον και Μάικλ Κόντι κάνουν στο φεστιβάλ την πρώτη προβολή τους στην Ελλάδα, ενώ άλλες, όπως το «Να Κάθεσαι και να Κοιτάς» του Γιώργου Σερβετά ή «ο Εγωϊστής Γίγαντας» της Κλίο Μπάρναρντ μπορεί να έχουν ήδη βγει σε διανομή στην χώρα μας, αλλά δεν έχουν ποτέ προβληθεί στη Σύρο, ενώ υπάρχει και μια επιλογή από ταινίες μικρού μήκους που όλες εξερευνούν θεματικές που αφορούν στην έννοια των συνόρων.
History Zero του Στέφανου Tσιβόπουλου
Στις παράλληλες εκδηλώσεις του φεστιβάλ, θα προβληθούν τέσσερις ταινίες του εικαστικού Στέφανου Τσιβόπουλου (Land (2006), The Remake (2007), Lost Monument(2009) και History Zero (2013)), σε μια προβολή της οποίας θα προηγηθεί μια συζύτηση του Ιστορικού Μαρκ Μαζάουερ με τον Δημήτρη Αντωνίου.
Ο φωτογράφος Πλάτων Ριβέλης οργανώνει ένα διήμερο masterclass πάνω στο έργο του Ηλία Καζάν και του Τζον Κασαβέτη, που αποτελείται από μια δίωρη ομιλία με παράλληλη προβολή αποσπασμάτων από το έργο των δύο σκηνοθετών.
Το «Exiles» είναι ένα πρόγραμμα Ελληνογαλλικών πειραματικών ταινιών μικρού μήκους σε επιμέλεια του Τεό Δεληγιάννη, από έλληνες σκηνοθέτες που δημιούργησαν στην Γαλλία και που εξερευνά το τι είναι τελικά μια ελληνική ταινία.
Η έκθεση «A WAR E» Η έκθεση παρουσιάζει έργα γυναικώνκαλλιτεχνών τα οποία πραγματεύονται ιστορίεςπολέμου τοποθετημένες τόσο σε προσωπικό όσοκαι σε ιστορικό επίπεδο.
Σε συνεργασία με τον χώρο τέχνης 3 137, το «An Anniversary -Κάπου, Κάπως, Παντού» επισκέπτεται ξανά, μια εικαστική δράση του Μάρτιν Κίπενμπέργκερ που συνέβη πριν 21 χρόνια σε ένα εγκαταλειμμένο γιαπί στο Λιμάνι της Ερμούπολης
Τέλος σε συνεργασία με το Cinedoc, θα προβληθεί το «Κισμετ» της Νίνας Μαρίας Πασχαλίδου, ενώ θα ακολουθήσει ένα δείπνο και μια συζήτηση για τη μετατόπιση του ρόλου των γυναικώνστο Mουσουλμανικό κόσμο.
Περισσότερες πληροφορίες για το φεστιβάλ, τις δράσεις του, τις ωρες και τους χώρους των εκδηλώσεων μπορείτε να βρείτε στην επίσημη σελίδα του φεστιβάλ.
Διαβάστε ακόμη:
Tags: syros film festival 2014