Buzz

Δύο δεκαετίες μετά, το «Twin Peaks» του Ντέιβιντ Λιντς συνεχίζει να εμπνέει...

στα 10

Μπορεί το κινηματογραφικό πρίκουελ της διάσημης τηλεοπτικής σειράς του Ντέιβιντ Λιντς να μην χαιρετίστηκε στην εποχή του σαν μια επιτυχία, αλλά καταχωρήθηκε με την έξοδο του - ακριβώς 20 χρόνια πριν - ως μια καλτ εμπειρία φτιαγμένη από όνειρα και εφιάλτες, αφιερωμένη στους φανατικούς του «Twin Peaks». Μια έκθεση εμπνευσμένη από το «Twin Peaks: Fire Walk With Me» και προβολές του σε όλον τον κόσμο το αποδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο.

Δύο δεκαετίες μετά, το «Twin Peaks» του Ντέιβιντ Λιντς συνεχίζει να εμπνέει...

Η πρεμιέρα του «Twin Peaks: Fire Walk With Me» στο Φεστιβάλ Καννών το 1992 ήταν μια καταστροφή. Σχεδόν ισάξια με το άδοξο κόψιμο του τηλεοπτικού «Twin Peaks» που δεν ανανεώθηκε ποτέ για τον τρίτο κύκλο του, όταν το ABC πίεσε τον Ντέιβιντ Λιντς να αποκαλύψει τον δολοφόνο της Λόρα Πάλμερ στα μισά του δεύτερου κύκλου προσπαθώντας να ανεβάσει τη θεαματικότητα που είχε φέρει τη σειρά από την πρώτη θέση που βρισκόταν στον πρώτο της κύκλο, το 1990, στα αζήτητα.

Ο Λιντς δεν συγχώρησε πότε το δίκτυο που τον ανάγκασε να κάνει τη μεγάλη αποκάλυψη που δεν προοριζόταν να γίνει ποτέ («ποιος σκότωσε τη Λόρα Πάλμερ») και αντ' αυτού γύρισε μια ταινία που αφηγείται τις τελευταίες επτά ημέρες στη ζωή της Λόρα Πάλμερ. Αυτό ήταν το «Twin Peaks: Fire Walk With Me», ένα ακόμη πιο σκοτεινό και αινιγματικό βλέμμα στο αμερικάνικο όνειρο που όμως δεν ικανοποίησε κανέναν. Ούτε τους κριτικούς που, ειδικά στην Αμερική έφτασαν μέχρι του σημείου να μιλήσουν για την «χειρότερη ταινία που γυρίστηκε ποτέ», ούτε τους θεατές που πλέον είχαν παραδώσει τα όπλα στο τι ακριβώς ήταν τελικά το «Twin Peaks»: ένα αστυνομικό σίριαλ ή μια παράνοια σε συσκευασία prime - time.

O χρόνος φυσικά έχει τις δικές του βουλές και η δεύτερη πιο αποτυχημένη ταινία του Ντέιβιντ Λιντς (μην ξεχνάμε το «Dune») έμελλε να αποκτήσει το δικό της καλτ στάτους, σχεδόν με την έξοδο της. Με φανατικούς υποστηρικτές και με αναλύσεις επί αναλύσεων για όλα όσα προσπάθησε να «ξεκλειδώσει» κλειδώνοντας ακόμη περισσότερο την πιο διάσημη αστυνομική ίντριγκα της αμερικανικής τηλεοπτικής ιστορίας.

Είκοσι χρόνια μετά, οι εορτασμοί για την επέτειο της εξόδου του «Twin Peaks: Fire Walk With Me» δεν αποδεικνύουν μόνο με τον καλύτερο τρόπο το πόσο καλτ μπορεί πλέον να αντέξει η φιλμογραφία του Ντέιβιντ Λιντς, αλλά και τη δυναμική ενός σύμπαντος (αυτού του «Twin Peaks») που θα πρωταγωνιστεί ακόμη για πολλά χρόνια στην ποπ κουλτούρα.

Εκτός από την γιορταστική έκδοση του θρυλικού Twin Peaks Fest (που διοργανώνεται από το 1993) που φέτος συγκεντρώνει τις εκδηλώσεις του Αυγούστου γύρω από την επέτειο της ταινίας και προβολές σε όλον τον κόσμο, το σημαντικότερο «δώρο» για τα γενέθλια χαρίζουν στον Ντέιβιντ Λιντς οι καλλιτέχνες που προσφέρουν τα εμπνευσμένα από το σίριαλ και την ταινία έργα τους για την έκθεση «Twin Peaks: Fire Walk With Me 20th Anniversary Group Art Exhibition» στην Copro Gallery στην Σάντα Μόνικα που ξεκινάει στις 21 Απριλίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 12 Μαΐου του 2012.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε τα περισσότερα έργα της έκθεσης. Βλέπονται καλύτερα αν στα ηχεία σας ακούγεται η μουσική του Αντζελο Μπανταλαμέντι για το «Twin Peaks».