Φεστιβάλ / Βραβεία

To 14o Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού στρέφει το βλέμμα στη δύναμη της Τέχνης

στα 10

Στην 14η χρονιά διεξαγωγής του, το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού συνεχίζει να ανοίγει το βλέμμα στον άνθρωπο, την κοινωνική κατάσταση, τον κόσμο γύρω μας.

Flix Team
To 14o Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού στρέφει το βλέμμα στη δύναμη της Τέχνης

Στην 14η χρονιά διεξαγωγής του, το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού διευρύνει τους κινηματογραφικούς του ορίζοντες και προβάλλει σε πρώτη παγκύπρια προβολή βραβευμένα διεθνή και εγχώρια ντοκιμαντέρ που ξεχώρισαν κατά τη διάρκεια της φεστιβαλικής χρονιάς. Το Φεστιβάλ διατηρεί ως σταθερό του άξονα ένα πρόγραμμα προβολών που προτείνει νέες προσεγγίσεις σε κοινωνικά, πολιτικά, περιβαλλοντικά, και πολιτισμικά θέματα που απασχολούν τον σύγχρονο άνθρωπο, σε όποιο σημείο του πλανήτη και αν βρίσκεται.

Λεμεσο

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής Γιάγκος Χατζηγιάννης αναφέρει: «Πρωταγωνιστικό ρόλο στο φετινό μας πρόγραμμα έχουν άνθρωποι της τέχνης που επηρέασαν την ιστορία της μουσικής, του θεάτρου, της αρχιτεκτονικής, της φωτογραφίας και του κινηματογράφου. Στο επίκεντρο του προγράμματος προβολών θα δούμε να αναδεικνύεται η σημαντικότητα της διαφάνειας στην ενημέρωση, το σύγχρονο πρόσωπο της δημοκρατίας, οι ραγδαίες εξελίξεις στο διεθνές πολιτικό σκηνικό, αλλά και οι σοβαρές κλιματολογικές αλλαγές που συντελούνται, ενώ όλα δείχνουν ότι οι κοινωνικές δομές και ο τρόπος ζωής του σύγχρονου ανθρώπου δε θα είναι ποτέ πια ίδια. Το φετινό πρόγραμμα ταινιών ολοκληρώνεται με την προβολή του ντοκιμαντέρ "What is Democracy?", ένα ερώτημα που μας καλεί να δώσουμε σημασία στην πολιτική, αφού τόσο το προσωπικό βίωμα του καθενός όσο και το βίωμα του τόπου στον οποίο ζούμε είναι πάντα βαθιά πολιτικό».

Από την 1η μέχρι και τις 8 Αυγούστου 2019, οι λάτρεις του ντοκιμαντέρ θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν 20 κινηματογραφικές πρεμιέρες στη μεγάλη οθόνη που θα στηθεί στο Ceronia Hall, στον Χαρουπόμυλο Λανίτη, στη Λεμεσό.

Marianne Leonard Words of Love 607 1

Πρωταγωνιστές της τέχνης και του ασυμβίβαστου έρωτα

Το ντοκιμαντέρ «Marianne and Leonard: Words of Love», σε σκηνοθεσία του πολυβραβευμένου Βρετανού σκηνοθέτη Νικ Μπρούμφιλντ, φέρνει στο φως τρυφερές λεπτομέρειες από τον έρωτα του θρυλικού τραγουδοποιού Λέοναρντ Κοέν με τη μούσα του, που κέρδισε την αθανασία μέσα από τα τραγούδια «So Long Marianne» και «Bird on the Wire», και έγινε η πηγή έμπνευσης για τους βαθιά συναισθηματικούς στίχους που απηχούν μέχρι σήμερα. Στο «Renzo Piano: The Architect of Light», ο θρυλικός Ισπανός σκηνοθέτης Κάρλος Σάουρα ακολουθεί τον ιδιοφυή αρχιτέκτονα Ρένζο Πιάνο ενώ ανοικοδομεί μια από τις πιο εμβληματικές αρχιτεκτονικές του δημιουργίες: τη γκαλερί Centro Botín στη Santander της Ισπανίας. Μαζί ενώνουν δυνάμεις και δημιουργούν μια ταινία για τη σχέση αρχιτεκτονικής και σινεμά, με φόντο ένα αρχιτεκτονικό θαύμα. Το «Making Waves: The Art of Cinematic Sound» της Μιντζ Κοστάν, αποτελεί μια συγκλονιστική ματιά στον τρόπο με τον οποίο ο ήχος χρησιμοποιείται στη σκηνοθετική δημιουργία, και εξυμνεί την τέχνη του σχεδιασμού ήχου για τον κινηματογράφο και τους αθέατους δημιουργούς της. Στο φετινό πρόγραμμα θα δούμε επίσης την πιο πρόσφατη ταινία της γνωστής Βρετανίδας ντοκιμαντερίστριας Κιμ Λοντζινότο «Shooting the Mafia», με πρωταγωνίστρια μια από τις σημαντικότερες φωτογράφους της Ιταλίας: τη Λετίτσια Μπατάλια, από τη Σικελία. Ξεκινώντας μία διά βίου μάχη με τη Mαφία όταν τόλμησε για πρώτη φορά να αποτυπώσει στον φακό της ένα βάναυσα δολοφονημένο θύμα της, η Μπατάλια παίρνει την απόφαση να εκθέσει το βάρβαρο βασίλειο της «Cosa Nostra».

Οταν ο Βάγκνερ Συνάντησε τις Ντομάτες 607

Ντοκιμαντέρ από Κύπρο και Ελλάδα

Το ντοκιμαντέρ «Olympia» του Κύπριου σκηνοθέτη Χάρι Μαυρομιχάλης, μιλά για τη ζωή και την καλλιτεχνική πορεία της διάσημης Ελληνοαμερικανίδας ηθοποιού Ολυμπίας Δουκάκη. Με αφετηρία τα 80ά της γενέθλια και για τρία χρόνια, ο κινηματογραφικός φακός την ακολουθεί σε πρόβες, οικογενειακές στιγμές και προσωπικές περιδινήσεις, ώσπου τη συνοδεύει σε ένα ταξίδι επιστροφής στις ρίζες, στην Ελλάδα. Το «The Ghost of Peter Sellers», σε παραγωγή του Κύπριου Πολ Ιακώβου και σκηνοθεσία Πίτερ Μέντακ αναφέρεται στο χρονικό της αποτυχίας μιας κινηματογραφικής ταινίας του Χόλιγουντ, η οποία γυρίστηκε στην Κερύνεια το 1973 («Ghost in the Noonday Sun»). Η παραγωγή κατέληξε σε χάος όταν ο μεγάλος αστέρας της εποχής Πίτερ Σέλερς αποφάσισε να τη σαμποτάρει με αποτέλεσμα να μην κυκλοφορήσει ποτέ. Το ντοκιμαντέρ ακολουθεί τα βήματα του σκηνοθέτη Πίτερ Μέντακ, σε μια προσπάθεια να κατανοήσει τι ακριβώς πήγε λάθος, και να αντιμετωπίσει τις ενοχές που κουβαλά για πάνω από σαράντα χρόνια. Η Κύπρια δημιουργός ντοκιμαντέρ Ελενα Αλωνεύτη παρουσιάζει στο πλαίσιο του Φεστιβάλ το πιο πρόσφατο ντοκιμαντέρ της με τίτλο «Empousa: Youth and Alcohol». 320,000 νέοι, παγκόσμια, χάνουν τη ζωή τους από αιτίες που σχετίζονται με το αλκοόλ. Ενώ η παγκοσμιοποίηση βρίσκει την Κύπρο σε χειμερία νάρκη, τέσσερεις έφηβοι μοιράζονται μέσα από δικά τους πλάνα στιγμές από τη νυχτερινή τους ζωή και συζητούν την έννοια του αλκοόλ ως μετάβαση στην ενηλικίωση. H Eλληνίδα σκηνοθέτης Μαριάννα Οικονόμου παρουσιάζει την ταινία «Οταν ο Βάγκνερ Συνάντησε τις Ντομάτες», με χιούμορ και πρωτοτυπία, και πρωταγωνιστές δύο ξαδέλφια και πέντε γυναίκες ενός θεσσαλικού χωριού που αναμετριούνται με την παγκόσμια αγορά, με όπλο μια ντομάτα.

what is democracy

Τα πολλά πρόσωπα της σύγχρονης δημοκρατίας

Το πρόσωπο του κόσμου φαίνεται να έχει αλλάξει για τα καλά. Ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε και που ασκούμε τη δημοκρατία δε θα είναι ποτέ πια ο ίδιος. Το ντοκιμαντέρ «What Is Democracy?» της Αστρα Τέιλορ συνδέει το παρελθόν με το παρόν, το συναίσθημα με τη λογική, το προσωπικό με το πολιτικό, για να προκαλέσει και να εμπνεύσει. Εάν θέλουμε να ζούμε σε καθεστώς δημοκρατίας, πρέπει πρωτίστως να αναρωτηθούμε τι ακριβώς σημαίνει η λέξη αυτή. Στην ταινία του Χανς Πουλ, «Bellingcat – Truth in a Post-Truth World», το δίκτυο διερευνητικής δημοσιογραφίας Bellingcat εξετάζει συγκεκαλυμμένες υποθέσεις με στόχο να ρίξει φως στην αλήθεια, μέσα από τον αγώνα για δημοσιογραφική ακεραιότητα, στην εποχή των fake news. Το 1961, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Νταγκ Χάμαρσκελντ βρίσκει τραγικό θάνατο υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες σε αεροπορικό δυστύχημα. Μισό αιώνα μετά, το θέμα έρχεται ξανά στην επικαιρότητα στο ντοκιμαντέρ «Cold Case Hammarskjöld», όταν ο ανατρεπτικός ντοκιμαντερίστας Μαντς Μπρούγκερ διερευνά το περιστατικό οδηγώντας τον θεατή στο σκοτεινό μονοπάτι της αλήθειας. Οι τιμές ακινήτων εκτοξεύονται στα ύψη σε όλες τις πόλεις του κόσμου. Δεν συμβαίνει, όμως, το ίδιο με τα εισοδήματα. Το ντοκιμαντέρ «Push» του Φρέντρικ Γκέρτεν αποκαλύπτει ένα νέο είδος απρόσωπου ιδιοκτήτη, τις ολοένα και πιο ακατάλληλες προς κατοίκηση πόλεις μας, καθώς και μία κρίση που κλιμακώνεται και μας επηρεάζει όλους. Μερικά δισεκατομμύρια τόνοι γης μετακινούνται ετησίως από τον ΑΆνθρωπο - με φτυάρια, εκσκαφείς ή δυναμίτες. Στην ταινία «Earth», o σκηνοθέτης, Νικολάους Γκεϊρχάλτερ, παρατηρεί ανθρώπους σε ορυχεία, λατομεία και μεγάλα εργοτάξια, σε έναν διαρκή αγώνα οικειοποίησης του πλανήτη.

Kabul

Ανθρώπινα δικαιώματα

Στο «Kabul, City in the Wind», ο σκηνοθέτης Aboozar Amini σκιαγραφεί την Καμπούλ μέσα από τις καθημερινές ζωές δύο παιδιών και ενός οδηγού λεωφορείου, με φόντο μια πόλη που έχει καταστραφεί από πολιτικές και θρησκευτικές έριδες και εξουσίες. Οταν οι Ταλιμπάν επικηρύσσουν τον Αφγανό σκηνοθέτη Χασάν Φαζίλι, ο ίδιος αναγκάζεται να εγκαταλείψει τη χώρα μαζί με τη σύζυγο και τις δύο μικρές του κόρες. Σκιαγραφώντας την αβεβαιότητα του ταξιδιού τους, ο Φαζίλι δείχνει, από πρώτο χέρι, τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες που αναζητούν άσυλο, καθώς και την αγάπη μιας οικογένειας που καταζητείται, στο συγκινητικό ντοκιμαντέρ «Midnight Traveler». Στο «#Female Pleasure» της Μπάρμπαρα Μίλερ, όταν η γυναικεία σεξουαλικότητα προσκρούει στη θρησκεία, τις παραδόσεις και τον φόβο, πέντε γυναίκες από διαφορετικές γωνιές του πλανήτη εξομολογούνται χωρίς ταμπού ιστορίες που μιλούν για την απόλαυση, την πατριαρχία και την σεξουαλική ισότητα των δύο φύλων.

The Men's Room

Αναζητώντας τον εαυτό

Στο «The Men's Room» των Πέτερ Σόμερ και Τζο Βεμούντ Σβέντσεν γνωρίζουμε μία παρέα εύθυμων μεσήλικων ανδρών που συναντώνται μία φορά την εβδομάδα για μπύρες και για να κάνουν πρόβες σε μια ασυνήθιστη ανδρική χορωδία. Η φιλία τους φαντάζει ιδανική μέχρι που μια μέρα αναγκάζονται να παραδεχτούν ότι τίποτα δε διαρκεί για πάντα. Το «Three Identical Strangers» του Τιμ Γουόρντλ είναι η καθηλωτική ιστορία τριών αντρών που ανακαλύπτουν τυχαία, στην ηλικία των 19 ετών, ότι είναι μονοζυγωτικά τρίδυμα που χωρίστηκαν στη γέννα. Στο «Jawline», σε σκηνοθεσία Λίζα Μάντελουπ, ο 16άχρονος Οστιν Τέστερ ένας ανερχόμενος αστέρας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, κτίζει το δίκτυό του πάνω στην υπεραισιοδοξία του και τον εφηβικό πόθο των κοριτσιών, σε μια προσπάθεια να ξεφύγει από το αδιέξοδο της ζωής του στο αγροτικό Τεννεσί. Σε ειδική προβολή θα παρουσιαστεί το ντοκιμαντέρ «Letters to Max» του Ερίκ Μποντλέρ, στο οποίο ο σκηνοθέτης ξεκινά μία σειρά συγγραφής επιστολών, αποστέλλοντας 74 επιστολές σε 74 μέρες. Πρόκειται για ένα σενάριο που προορίζεται για τον αφηγητή μιας ταινίας στην οποία ο Μαξίμ Γκβινζιά, πρώην Υπουργός Εξωτερικών του μη αναγνωρισμένου κράτους της Αμπχαζίας, αποκτά τη φωνή του αφηγητή. Η προβολή γίνεται σε συνεργασία με το The Island Club ενώ στον χώρο του Φεστιβάλ θα φιλοξενηθεί και έκθεση του καλλιτέχνη.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού διοργανώνεται από την Brave New Culture και στηρίζεται και χρηματοδοτείται από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού. Το Φεστιβάλ στηρίζει το Ίδρυμα Ευαγόρα και Κάθλην Λανίτη.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με Φεστιβάλ, μπορείτε να αποτείνεστε στο τηλέφωνο 99 517 910, στην ηλεκτρονική διεύθυνση lemesosdocs@gmail.com και στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ www.filmfestival.com.cy, στο προφίλ του φεστιβάλ στο instagram "@lemesosdocfest" και στο Facebook.

Λεμεσο