Φεστιβάλ / Βραβεία

Το «The Return» του Ουμπέρτο Παζολίνι ανοίγει αυλαία στο Φεστιβάλ του Τορόντο

of 10

Η καλλιτεχνική μεταφορά της Οδύσσειας με τους Ρέιφ Φάινς και Ζιλιέτ Μπινιός, δια χειρός Ουμπέρτο Παζολίνι που γυρίστηκε στην Ελλάδα, πραγματοποιεί την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ του Τορόντο.

Το «The Return» του Ουμπέρτο Παζολίνι ανοίγει αυλαία στο Φεστιβάλ του Τορόντο

Τα τελευταία δύο χρόνια, η επικείμενη κυκλοφορία του «The Return», ενός καλλιτεχνικού αναστοχασμού του Ουμπέρτο Παζολίνι («Για Πάντα Κοντά Σου») πάνω στην Οδύσσεια του Ομήρου, ήταν γνωστή. Πρόσφατα, το ολοκληρωμένο πια πρότζεκτ, με πρωταγωνιστές τους Ρέιφ Φάινς και Ζιλιέτ Μπινιός στους ρόλους του Οδυσσέα και της Πηνελόπης αντίστοιχα, προκάλεσε εντυπώσεις στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο, όπου αναμένεται να πραγματοποιήσει την παγκόσμια πρεμιέρα του.

Η ταινία του Παζολίνι πρόκειται για ένα ιστορικό έπος βασισμένο στο αρχαίο κλασικό έργο του Ομήρου, με πλήθος γυρισμάτων στις περιοχές της Κέρκυρας και της Πελοποννήσου, αλλά και της Ιταλίας. Αλλωστε, το φιλμ αποτελεί συμπαραγωγή μεταξύ των παραπάνω, καθώς και του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας, με τους Γιώργο Καρνάβα και Κωνσταντίνο Κοντοβράκη να αναλαμβάνουν μέρος της παραγωγής για λογαριασμό της Heretic.

Διαβάστε ακόμα: Πρώτη φωτογραφία του Ρέιφ Φάινς από το «The Return» του Ουμπέρτο Παζολίνι

Μέσα από το εγχείρημα του δημιουργού, Φάινς και Μπινιός επανενώνονται, περισσότερο από ένα τέταρτο του αιώνα μετά την κοινή τους εμφάνιση στη βραβευμένη με Οσκαρ ταινία, «Ο Αγγλος Ασθενής».

the return-2

Επειτα από 20 χρόνια απουσίας, ο Οδυσσέας φτάνει στις ακτές της Ιθάκης, ταλαιπωρημένος και αγνώριστος. Ο Βασιλιάς έχει επιτέλους επιστρέψει στον τόπο του, αλλά πολλά έχουν αλλάξει από τότε που έφυγε για να πολεμήσει στον Τρωικό πόλεμο. Η αγαπημένη του σύζυγος, Πηνελόπη, είναι πλέον αιχμάλωτη στο ίδιο της το σπίτι, εξαναγκαζόμενη από τους φιλόδοξους μνηστήρες της να επιλέξει έναν νέο σύζυγο και κατ’ επέκταση έναν νέο βασιλιά. Συγχρόνως, ο γιος τους, Τηλέμαχος (Τσάρλι Πλάμμερ), που μεγάλωσε χωρίς πατέρα, αντιμετωπίζει τον κίνδυνο του θανάτου από τους μνηστήρες, που τον βλέπουν ως εμπόδιο στην αδίστακτη επιδίωξή τους να κατακτήσουν τόσο την Πηνελόπη, όσο και το βασίλειο.

Ο Οδυσσέας έχει αλλάξει επίσης. Σημαδεμένος από τις εμπειρίες του πολέμου, δεν είναι πια ο ισχυρός πολεμιστής που θυμάται ο λαός του. Παρ’ όλα αυτά, αναγκάζεται να αντιμετωπίσει το παρελθόν του, προκειμένου να ανακαλύψει ξανά τη δύναμη που χρειάζεται, ώστε να σώσει την οικογένειά του και να ξανακερδίσει την αγάπη που έχει χάσει.

the return-poster

Το σενάριο της ταινίας φέρει την υπογραφή των Τζον Κόλι και Έντουαρντ Μποντ, και η παραγωγή γίνεται από τις Red Wave Films, Picomedia, Heretic, Kabo Films και Marvelous Production. Στην παραγωγή συμμετέχουν οι Τζέιμς Κλέιτον, Ουμπέρτο Παζολίνι, Ρομπέρτο Σέσα, Κωνσταντίνος Κοντοβράκης, Γιώργος Καρνάβας, Στεφάν Μοατί, Ρομέν Λε Γκραντ, Βιβιέν Ασλανιάν και Μάρκο Πακκιόνι.