Φεστιβάλ / Βραβεία

«Τρόμαξες;»: Αυτά είναι τα σποτ του 65ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

of 10

Δύο βραβευμένοι σπουδαστές κινηματογράφου υπογράφουν τα σποτ του φετινού Φεστιβάλ που συμομιλούν με το μεγάλο αφιέρωμα στα κινηματογραφικά «τέρατα» και τις οικογένειες στο σινεμά.

Flix Team
«Τρόμαξες;»: Αυτά είναι τα σποτ του 65ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης αναθέτει φέτος, για πρώτη φορά, τη δημιουργία των σποτ της 65ης διοργάνωσης σε δύο δημιουργούς που, όπως αναφέρουν οι διοργανωτές του, «"συνομιλούν" με ξεχωριστό τρόπο με το πρόγραμμα της διοργάνωσης.»

Τα σποτ «Μεταμόρφωση» και «Βαμπίρ» σκηνοθέτησε ο Νίκος Κολιούκος, ο οποίος τιμήθηκε φέτος με το δεύτερο βραβείο του Επίσημου Διαγωνιστικού Σπουδαστικού Τμήματος στο Φεστιβάλ των Καννών, ενώ το σποτ «Τρόμαξες;» σκηνοθέτησε η Μένη Τσιλιανίδου, που απέσπασε Βραβείο Σκηνοθεσίας, Βραβείο Ανδρικού Ρόλου και Βραβείο Γυναικείου Ρόλου του Σπουδαστικού τμήματος στο Φεστιβάλ Μικρού Μήκους Ταινιών της Δράμας.

Τα σποτ της φετινής διοργάνωσης εξερευνούν βασικές θεματικές που διατρέχουν το πρόγραμμα του 65ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, όπως τα τέρατα και η οικογένεια.

«Για μένα το τέρας δεν έχει πρόσημο, είναι μια δύναμη που κοιμάται μέσα μας και ξυπνά κατά καιρούς, ικανή για την καταστροφή ή το θαύμα» σημειώνει ο Νίκος Κολιούκος. Από την πλευρά της, η Μένη Τσιλιανίδου αναφέρει: «Στην πραγματική ζωή μεγαλώνουμε νωρίτερα απ’ όσο θα έπρεπε. Στον κόσμο του σινεμά, όμως, δεν μεγαλώνουμε ποτέ».

Μεταμόρφωση του Νίκου Κολιούκου

Βαμπίρ του Νίκου Κολιούκου

Τρόμαξες της Μένης Τσιλιανίδου

Βιογραφικά των σκηνοθετών:

Ο Νίκος Κολιούκος (γεν. 1996) είναι σκηνοθέτης με έδρα την Αθήνα. Αποφοίτησε από το Τμήμα Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η πρώτη του ταινία μικρού μήκους, Το χάος που άφησε πίσω της, βραβεύτηκε φέτος στο 77ο Φεστιβάλ Καννών, κερδίζοντας το 2ο βραβείο στον διαγωνιστικό τμήμα της La Cinef. H ARTE, ένα από τα κορυφαία ευρωπαϊκά δημόσια κανάλια που είναι αφιερωμένο στον πολιτισμό, αγόρασε τα δικαιώματα για τη διανομή της μικρού μήκους ταινίας του στη Γαλλία και στη Γερμανία. Η ταινία απέσπασε τα βραβεία Καλύτερης Σκηνοθεσίας και Καλύτερης Γυναικείας ερμηνείας στο Εθνικό Σπουδαστικό Διαγωνιστικό του 46ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας. Απέσπασε επίσης το Βραβείο Ίρις Καλύτερης Σπουδαστικής Ταινίας 2024 από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου. Η ταινία συνεχίζει την διεθνή πορεία της με τελευταίο σταθμό το 30ό Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαράγεβο. Το 2023, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου ανέθεσε στον Νίκο Κολιούκο τη δημιουργία των επίσημων διαφημιστικών σποτ για την ετήσια καμπάνια του. Αυτή την περίοδο, σε συνεργασία με τη Homemade Films, προετοιμάζει την επόμενη ταινία μικρού μήκους με τίτλο Amnesia, μια queer ιστορία αγάπης που εκτυλίσσεται στη Θεσσαλονίκη της εργατικής τάξης τη δεκαετία του 1980, η οποία χρηματοδοτείται από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.

Η Μένη Τσιλιανίδου σπούδασε στο Τμήμα Κινηματογράφου του ΑΠΘ και δουλεύει τα τελευταία χρόνια ως σκηνοθέτης και Α΄/Β΄ βοηθός σκηνοθέτη. Έχει συν-σκηνοθετήσει τη μικρού μήκους ταινία Small Talk with the Bad Man (2020), η οποία έχει συμμετάσχει σε περισσότερα από δεκαπέντε φεστιβάλ ανά τον κόσμο και έχει βραβευτεί τρεις φορές με το Βραβείο Κοινού. Η τελευταία ταινία της, απαρατάτεμε (2024), έκανε πρεμιέρα στο 47o Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, στην κατηγορία του Εθνικού Σπουδαστικού, όπου και απέσπασε τρία βραβεία: Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας, Α΄ Γυναικείου και Α’ Ανδρικού ρόλου. Πρόσφατα, σκηνοθέτησε το διαφημιστικό σποτ του ΕΚΚΟΜΕΔ καθώς και ένα από τα σποτ του 65ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.


Μεταμόρφωση

Βαμπίρ

Σκηνοθεσία - Σενάριο: Νίκος Κολιούκος

Ευχαριστίες:

Τρόμαξες;
Ηθοποιοί: Νατάσσα Δαλιάκα & Σαϊντουλάεβ Ασλάν

Σκηνοθεσία: Μένη Τσιλιανίδου
Σενάριο: Δήμητρα Καψάλα & Άννα Μαρία Λαγόρτση
Εταιρεία Παραγωγής: FRENEL PRODUCTIONS
Εκτέλεση Παραγωγής: Αλέξης Αναστασιάδης
Δ. Φωτογραφίας: Δημήτρης Κόσσυβας
Σκηνογραφία – Ενδυματολογία: Πάνος Σελλάς & Στέλλα Δεληαντώνη
Δ. Παραγωγής: Αντωνία Χαλαβαζή
Μοντάζ: Ευδοξία Χασάπη
Πρωτότυπη Μουσική: Πελαγία Χατζηνικήτα
Ηχητικός Σχεδιασμός & Μίξη: Ενές Αχμέτ Κεχαγιά
Γραφιστικά: Κέλλυ Νίκου
Εταλονάζ: Μαρία Τζωρτζάτου
Ηχοληψία: Σίμος Λαζαρίδης
Α' Βοηθός Σκηνοθέτη: Γιολάντα Τσίρμπα Αναγνώστου
Σκριπτ: Γιώργος Γεωργακόπουλος
Βοηθός Παραγωγής: Ασπασία Σταυροπούλου
Α Βοηθός Φωτογράφου: Λάζαρος Κενάνογλου
Ηλεκτρολόγος: Χάρης Φράγκου
DCP: Δημήτρης Μανουσιάκης
Voice Over: Ορέστης Ανδρεαδάκης
Ευχαριστίες: Γιώτα Τσιλιανίδου & Παντελής Κελεμάνης

To 65o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης διεξάγεται φέτος από τις 31 Οκτωβρίου μέχρι και τις 10 Νοεμβρίου. Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες στο επίσημο site του Φεστιβάλ, στην επίσημη σελίδα του στο Facebook και το Instagram.