Industry

Ο Τεντ Σαράντος πιστεύει πως είναι ο «σωτήρας του Χόλιγουντ»

of 10

Για άλλη μια φορά ο συνδιευθύνων σύμβουλος του Netflix δείχνει υπέρμετρη υπεροψία μιλώντας για την ξεπερασμένη «κινηματογραφική εμπειρία» και τη σωτήρια λογική του Netflix.

Ο Τεντ Σαράντος πιστεύει πως είναι ο «σωτήρας του Χόλιγουντ»

Ο CEO του Netflix Τεντ Σαράντος έχει δηλώσει πολλά αμφιλεγόμενα πράγματα στο παρελθόν για την βιομηχανία, επιδεικνύοντας πολλές φορές μια αδιαμφισβήτητη υπεροψία. Την Τετάρτη, στη Νέα Υόρκη, ο Σαράντος συμμετείχε σε μια σύντομη συζήτηση με τον αρχισυντάκτη του περιοδικού Time, Σαμ Τζέικομπς, στο πλαίσιο της εκδήλωσης Time100 Summit.

Οι δυο τους μπήκαν αμέσως στο θέμα, συζητώντας τα προβλήματα που ταλανίζουν το Χόλιγουντ και τους λόγους για τους οποίους το Netflix σημειώνει επιτυχία, παρά τις μειώσεις στις παραγωγές, την πτώση των εισπράξεων στα ταμεία των κινηματογράφων και τη γενικότερη συρρίκνωση της βιομηχανίας.

Η συνέντευξή του ξεκίνησε με μια «εύκολη» ερώτηση: «Εχετε καταστρέψει το Χόλιγουντ;» «Οχι, το σώζουμε το Χόλιγουντ», απάντησε χαμογελώντας ο συνδιευθύνων σύμβουλος του Netflix. «Το Netflix είναι μια εταιρεία απόλυτα επικεντρωμένη στον καταναλωτή», δήλωσε ο Σαράντος. «Μας νοιάζει πραγματικά να σας προσφέρουμε το περιεχόμενο με τον τρόπο που θέλετε να το παρακολουθήσετε».

Χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα την παραπαίουσα κινηματογραφική αγορά, πρόσθεσε: «Τι μας λέει αυτό; Τι προσπαθεί να μας πει ο καταναλωτής; Οτι θα προτιμούσε να βλέπει ταινίες στο σπίτι του, ευχαριστώ πολύ. Τα στούντιο και οι κινηματογράφοι τσακώνονται για τη διατήρηση αυτού του παραθύρου των 45 ημερών, το οποίο είναι εντελώς εκτός συγχρονισμού με την εμπειρία του καταναλωτή, που απλά θέλει να απολαύσει μια ταινία».

Το Netflix δεν είναι τελείως αποκομμένο από τον χώρο των κινηματογράφων, καθώς κατέχει το θέατρο Bay στο Λος Αντζελες και το θέατρο Paris στη Νέα Υόρκη – τα οποία, όπως λέει ο Σαράντος, το Netflix «έσωσε» από το να γίνουν φαρμακεία Walgreens: «Δεν τα σώσαμε για να σώσουμε την κινηματογραφική βιομηχανία. Τα σώσαμε για να σώσουμε την κινηματογραφική εμπειρία».

Το Netflix είναι επίσης υποχρεωμένο να κάνει περιορισμένες κινηματογραφικές προβολές για ταινίες που επιδιώκουν υποψηφιότητες για βραβεία, όπως το «Glass Onion», η συνέχεια του «Knives Out» το 2022, και το «Emilia Pérez» του 2024.

«Εχουμε αυτές τις εξειδικευμένες κυκλοφορίες... Πρέπει να πληρούμε κάποια κριτήρια για τα Οσκαρ», είπε ο Σαράντος. «Πρέπει οι ταινίες να προβάλλονται για λίγο, βοηθάει και στον κύκλο της δημοσιότητας. Αλλά προσπαθώ να ενθαρρύνω κάθε σκηνοθέτη με τον οποίο συνεργαζόμαστε να επικεντρώνεται στον καταναλωτή, στους φαν. Να κάνει μια ταινία που θα λατρέψουν — και θα τον ανταμείψουν».

Ο Σαράντος επισήμανε επίσης ότι «διανύουμε μια περίοδο μετάβασης», λέγοντας: «Ο κόσμος μεγάλωσε με την ιδέα “θέλω να φτιάχνω ταινίες για μια τεράστια οθόνη και να τις βλέπουν άγνωστοι μεταξύ τους, να παίζονται σε αίθουσες για δύο μήνες, με δάκρυα και sold-out προβολές”… Είναι μια ξεπερασμένη ιδέα».

Διαβάστε ακόμα: Ο Τεντ Σαράντος πιστεύει πως η τεχνητή νοημοσύνη δεν θα κλέψει τις δουλειές στο Χόλιγουντ

Οταν ρωτήθηκε συγκεκριμένα αν η επιθυμία των σκηνοθετών να φτιάχνουν ταινίες «για κινηματογράφους, για την κοινή εμπειρία» είναι «μια παρωχημένη ιδέα», ο Σαράντος απάντησε: «Νομίζω πως είναι - για τους περισσότερους ανθρώπους, όχι για όλους. Αν είσαι τυχερός να ζεις στο Μανχάταν και μπορείς να πας με τα πόδια σε ένα πολυκινηματογράφο για να δεις μια ταινία, είναι υπέροχο. Οι περισσότεροι άνθρωποι στη χώρα δεν μπορούν».

Ο Σαράντος επέμεινε πως αγαπά τους κινηματογράφους, αλλά φυσικά η παρακμή τους δεν τον «ενοχλεί». Αντίθετα, είπε ότι θα τον ενοχλούσε «αν σταματούσαν να φτιάχνονται καλές ταινίες». Προειδοποίησε το Χόλιγουντ να μην «παγιδευτεί» στην ιδέα ότι οι θεατές πρέπει να βλέπουν τις ταινίες στους κινηματογράφους μόνο και μόνο επειδή έτσι θέλει η βιομηχανία. Αντιθέτως, για το καλό της ψυχαγωγίας, το Χόλιγουντ θα πρέπει να προσαρμοστεί στον τρόπο με τον οποίο το κοινό θέλει να παρακολουθεί ταινίες, υποστήριξε ο Σαράντος.

τεδ

Σε άλλο σημείο της 15λεπτης συζήτησης, ο Σαράντος αναφέρθηκε στο αν οι οικονομικές πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ ωφελούν το Netflix («μένει να φανεί») και αν θα προτιμούσε το επόμενο του πόστο να είναι στη διεύθυνση του «Saturday Night Live» ή της Disney. «SNL», απάντησε αμέσως, αλλά πρόσθεσε πως «δεν έχω ιδέα» όταν ρωτήθηκε ποιος θα έπρεπε να διαδεχθεί τον Μπομπ Αϊγκερ.

Ο Τεντ Σαράντος, με την αιχμηρή του στάση, σκιαγραφεί μια νέα πραγματικότητα για τον χώρο του κινηματογράφου και της ψυχαγωγίας. Αντί να παλεύει να διατηρήσει παραδοσιακά μοντέλα προβολής, προτάσσει την προσαρμογή στις σύγχρονες ανάγκες και επιθυμίες του κοινού. Είτε συμφωνεί κανείς με την οπτική του είτε όχι, ένα είναι βέβαιο: το Netflix - και ο Σαράντος μαζί του - δεν ακολουθεί απλώς την πορεία της βιομηχανίας. Τη διαμορφώνει.

Δείτε εδώ όλη τη συζήτηση: