Buzz

Η Ρακέλ Γουέλς δεν ήταν (μόνο) σύμβολο του σεξ

of 10

Μια πανέμορφη μέχρι το τέλος γυναίκα που διέσχισε το σινεμά δίνοντας άλλο νόημα στην έννοια «σύμβολο του σεξ», έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών.

Η Ρακέλ Γουέλς δεν ήταν (μόνο) σύμβολο του σεξ

«Οι Αμερικάνοι είχαν πάντα σύμβολα του σεξ. Είναι μια παράδοση και με κολακεύει το να είμαι ένα από αυτά. Αλλά ταυτόχρονα είναι δύσκολο να έχεις μια μεγάλη, παραγωγική καριέρα αν βρίσκεσαι εγκλωβισμένη σε αυτό το στερεότυπο. Γι' αυτό και χαίρομαι να λέω ότι άντεξα στο χρόνο.»

Νικώντας πολλά στερεότυπα, η Ρακέλ Γουέλς ξεκίνησε την καριέρα της στη δεκαετία του '60 με το «Fantastic Voyage» του Ρίτσαρντ Φλάισερ και στη συνέχεια με το «One Million Years B.C.», παίζοντας με την εικόνα του pin up και τα επίπεδα που μπορεί να φέρει η έννοια «σύμβολο του σεξ», κερδίζοντας τελικά εκτός από πολλά και δύσκολα στοιχήματα, και τον τίτλο του icon, της ικανής επιχειρηματία, μιας δυνατής γυναικείας φωνής μέσα στις δεκαετίες.

raquel Από το One Million Years B.C.

raquel Σε διάλειμμα από τα γυρίσματα του «Biggest Bundle of Them All» το 1968

Instant hit στο Xόλιγουντ, μια περιζήτητη ηθοποιός με δικό της τηλεοπτικό σόου, με παρουσία σε τελετές των Οσκαρ, «η πιο επιθυμητή γυναίκα των 70s» κατά το Playboy, αλλά και μια από τις πρώτες ηθοποιούς που έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο σε γουέστερν («Hannie Caulder» του Μπερτ Κένεντι - έμπνευση για το «Kill Bill» του Κουέντιν Ταραντίνο), αστέρι του Μπρόντγουεϊ και των νυχτερινών club του Λας Βέγκας όπου έκανε για χρόνια ένα one-woman show κομμένο και ραμμένο πάνω στην ιλιγγιώδη καριέρα της, η Ρακέλ Γουέλς έκανε τα πάντα με το δικό της τρόπο.

Συνολικά έπαιξε σε 65 ταινίες, με πιο διάσημη τη συμμετοχή της στο «Ο Ντ’ Αρτανιάν και οι Τρεις Σωματοφύλακες» του Ρίτσαρντ Λέστερ το 1973 για το οποίο κέρδισε μια Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ηθοποιού και πιο ξεχωριστή την ενσάρκωση μιας τρανσέξουαλ στο θρυλικό «Myra Breckinridge» του Μάικλ Σαρν βασισμένο στο ομότιτλο βιβλίο του Γκορ Βιντάλ στο πλευρό της Μέι Γουέστ και του Τζον Χιούστον.

raquel Fantastic Voyage

raquel Hannie Caulder

raquel To 1965

raquel One Million Years B.C.

Η Τζο Ρακέλ Τεγιάδα γεννήθηκε στο Σικάγο από Βολιβιανό πατέρα και ξεκίνησε τα μαθήματα χορού και υποκριτικής στο Σαν Ντιέγκο, όπου και κέρδισε τους πρώτους της διαγωνισμούς ομορφιάς και ξεκίνησε να δουλεύει ως μοντέλο. Η πρώτη της εμφάνιση στο σινεμά ήταν στο φιλμ του Ράσελ Ράους «A House is not a Home» του 1964, ενώ συμμετείχε χωρίς να αναφέρεται το όνομά της και στο «Roustabout» της ίδιας χρονιάς με τον Ελβις Πρίσλεϊ.

Η καριέρα της ξεκίνησε όταν η Twentieth Century Fox της υπέγραψε συμβόλαιο και έπαιξε στο «Fantastic Voyage» το 1966, ξεκινώντας το δικό της φανταστικό ταξίδι στον κόσμο του θεάματος. Για να το κάνει, αρνήθηκε να γδυθεί παρά τις φορές που της ζητήθηκε, αρνήθηκε να αλλάξει το όνομά της (επειδή έμοιαζε δύσκολο για το Χόλιγουντ), αρνήθηκε τελικά να μείνει για πάντα το κορίτσι με το μπικίνι όπως θα ήταν πιο εύκολο για όλους.

Το 2010 κυκλοφόρησε την αυτοβιογραφία της με τον εύγλωττο τίτλο «Raquel: Beyond the Cleavage», στέλνοντας μήνυμα σε όλους τους άντρες και τις γυναίκες που για χρόνια προτίμησαν να κοιτάζουν το στερεότυπο και όχι τη γυναίκα μπροστά από αυτό.

raquel Από τις πρόβες για το θεατρικό Woman of the Year, στο οποίο αντικατέστησε την Λόρεν Μπακόλ το 1981

raquel Με τον Ιβ-Σεν Λοράν το 1975

«Μόλις απαλλάξεις τον εαυτό σου από την ιδέα ότι πρέπει να ευχαριστήσεις τους άλλους και αρχίσεις να ακολουθείς το ένστικτό σου, μόνο τότε μπορείς να είσαι πετυχημένος. Οταν είσαι εσύ ικανοποιημένος τότε και οι άλλοι ικανοποιούνται από αυτό που κάνεις.»

Η Ρακέλ Γουέλς πέθανε σε ηλικία 82 ετών μετά από μια σύντομη ασθένεια.