Φεστιβάλ / Βραβεία

Διαδηλωτές εισέβαλαν στην εναρκτήρια προβολή του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο

of 10

Ομάδα ακτιβιστών πραγματοποίησε παρέμβαση, προσπαθώντας να διακόψει την έναρξη του Φεστιβάλ, προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για τη συμμετοχή της RBS στη διοργάνωση.

Διαδηλωτές εισέβαλαν στην εναρκτήρια προβολή του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο

Κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας προβολής του την Πέμπτη το βράδυ, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο (TIFF) γνώρισε απρόσμενη αναστάτωση, όταν διαδηλωτές παρενέβησαν κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σκηνοθέτη Κάμερον Μπέιλι. Τέσσερις ακτιβιστές, κρατώντας πανό και φακούς, μπήκαν στον κεντρικό διάδρομο του θεάτρου Princess of Wales, διαμαρτυρόμενοι κατά της τράπεζας RBC, μεγάλου χορηγού του φεστιβάλ. Οι διαδηλωτές φώναζαν ότι η RBC χρηματοδοτεί τη γενοκτονία που λαμβάνει χώρα αυτή τη στιγμή στην Παλαιστίνη, με τα πανό τους να φέρουν μηνύματα όπως «RBC Εκτός Οθόνης» και «Η RBC Καταστρέφει το Μέλλον μας».

Το κοινό στο θέατρο αποδοκίμασε έντονα τους διαδηλωτές, με πολλούς να φωνάζουν «φύγετε», ενώ ο Μπέιλι συνέχισε ατάραχος την ομιλία του. Σε βίντεο που κοινοποιήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Μπέιλι ακούγεται να λέει «Συνεχίζω», παρά το γεγονός ότι οι διαδηλωτές παρέμειναν για πέντε λεπτά μπροστά στη σκηνή, μέχρι να τους απομακρύνει η ασφάλεια.

Ακολούθησε -κανονικά- η προγραμματισμένη προβολή της ταινίας «Nutcrackers» του Ντέιβιντ Γκόρντον Γκριν, με πρωταγωνιστή τον Μπεν Στίλερ.

tiff-protests

Η RBC είναι από τους βασικούς χορηγούς του TIFF, μαζί με τη Visa, καθώς και επίσημος συνεργάτης του Φεστιβάλ. Σε ανακοίνωσή της, η RBC ανέφερε ότι κατανοεί το δικαίωμα των διαδηλωτών να εκφράζονται, αλλά διαμαρτυρήθηκε για τη στόχευση του Φεστιβάλ, λέγοντας «Σεβόμαστε το δικαίωμα των ατόμων να εκφράζουν τις απόψεις τους, αλλά είναι λυπηρό να βλέπουμε ακτιβιστικές ομάδες να προσπαθούν να καπηλευτούν αυτό το σημαντικό πολιτιστικό γεγονός. Οι διαδηλωτές που στοχοποιούν εταιρικούς χορηγούς αποσπούν την προσοχή από το έργο των καλλιτεχνών και αποδυναμώνουν την υποστήριξη σε σημαντικά προγράμματα τέχνης και πολιτισμού. Η ανθρωπιστική κρίση στο Ισραήλ και τη Γάζα συνεχίζει να έχει καταστροφικές συνέπειες και λυπούμαστε βαθιά για όλους όσους πλήττονται».

Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που η συμμετοχή της RBC στη διοργάνωση του Φεστιβάλ προκαλεί αντιδράσεις. Πέρυσι, πριν από την επίθεση στις 7 Οκτωβρίου που πυροδότησε τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, μια ομάδα Καναδών κινηματογραφιστών ενώθηκε με αστέρες του Χόλιγουντ προτρέποντας το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο να διακόψει τους δεσμούς του με την RBC, εξαιτίας της χρηματοδότησής της στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Στην καμπάνια με τίτλο «RBC Off Screen» συμμετείχαν διάσημοι ηθοποιοί, όπως ο Μαρκ Ράφαλο, η Ρέιτσελ ΜακΑνταμς και ο Χοακίν Φίνιξ, οι οποίοι συνυπέγραψαν μία ανοιχτή επιστολή εκφράζοντας τις ανησυχίες τους για τη συνεργασία του TIFF με την RBC. Μεταξύ άλλων ανέφεραν στην επίσημη ανακοίνωσή τους ότι «η σχέση του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο με την RBC ξεπλένει εγκλήματα που απειλούν τόσο την ανθρώπινη ζωή όσο και τον πλανήτη. Ως εργαζόμενοι στον κινηματογράφο, αρνούμαστε να επιτρέψουμε στη βιομηχανία μας να καπηλευτεί από εκείνους που επωφελούνται από την καταστροφή του κλίματος και των κοινοτήτων μας».

Το φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο, θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 5 και 15 Σεπτεμβρίου.