Buzz

Πρέστον Μουτάνγκα: O 14χρονος animator του «Spider-Man: Ακροβατώντας στο Αραχνο-Σύμπαν»

of 10

Στα δεκατέσσερά του επαναδημιούργησε στο YouTube το τρέιλερ της ταινίας από Lego. Λίγο αργότερα, έλαβε προσφορά από την Sony να δουλέψει στην ταινία.

Πρέστον Μουτάνγκα: O 14χρονος animator του «Spider-Man: Ακροβατώντας στο Αραχνο-Σύμπαν»

Ο Πρέστον Μουτάνγκα, ένας 14χρονος φαν που ζει στο Τορόντο, είχε ένα σύντομο, αλλά αξέχαστο «ρόλο» στο «Spider-Man: Ακροβατώντας στο Αραχνο-Σύμπαν» που παίζεται ήδη και στις ελληνικές αίθουσες.

Η ταινία - σε ένα από τα πολυσύμπαντά της - μπαίνει σε μια διάσταση stop-motion από Lego, ως φόρο τιμής στο «The Lego Movie». Η σκηνή αυτή είναι φτιαγμένη εξ’ ολοκλήρου από τον νεαρό animator, του οποίου τα έργα με stop-motion στο YouTube τράβηξαν την προσοχή της Sony και τον κάλεσαν να συνεργαστεί στην παραγωγή. Ο Μουτάνγκα, γνωστός για τη δημιουργικότητα του από μικρή ηλικία, κατασκεύαζε αυτοκίνητα Lego με δικά του σχέδια και έφτιαχνε κόμικς για να εξασκηθεί στην αφήγηση ιστοριών. Αργότερα ασχολήθηκε με την κατασκευή stop-motion βίντεο με Lego, τα οποία εμπλούτισε με την χρήση λογισμικού ψηφιακού animation. Ανεβάζει τις δημιουργίες του στο YouTube, καθώς και σε άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το Twitter.

Τον Δεκέμβριο του 2022, ο Μουτάνγκα ξεκίνησε το έργο που θα άλλαζε τη ζωή του. Χρησιμοποιώντας τον παλιό υπολογιστή του πατέρα του, έφτιαξε ακριβώς το τρέιλερ του «Spider-Man: Ακροβατώντας στο Αραχνο-Σύμπαν» εξ’ ολοκλήρου από Lego. Εχοντας βελτιώσει τις δεξιότητές του στα βίντεο με υπολογιστή και Lego, έβγαλε το έργο του στο διαδίκτυο, το οποίο κέντρισε το ενδιαφέρον των Φιλ Λορντ και Κρίστοφερ Μίλερ, των σκηνοθετών του «The Lego Movie» και των σεναριογράφων-παραγωγών του «Spider-Man».

Εντυπωσιασμένοι από την ποιότητα της δουλειάς του αυτοδίδακτου νεαρού, οι δημιουργοί της ταινίας αποφάσισαν να συμπεριλάβουν ένα τμήμα σε έναν κόσμο από Lego. Η Κριστίνα Στάινμπεργκ, μία από τους παραγωγούς της ταινίας, επικοινώνησε με τον Μουτάνγκα και του πρότεινε να το αναλάβει. Η ανακάλυψη ότι ένας 14χρονος είχε δημιουργήσει μια τόσο εξελιγμένη δουλειά εξέπληξε όλους, συμπεριλαμβανομένων και κορυφαίων animator που δούλευαν στην ταινία.

Αρχικά, οι γονείς του Πρέστον, Θίοντορ και Ζιζέλ Μουτάνγκα, ήταν αρκετά επιφυλακτικοί όταν η παραγωγή επικοινώνησε μαζί τους. Λίγο καιρό πριν, ο λογαριασμός του γιου τους στο YouTube είχε πέσει θύμα χάκερ, οπότε ήταν λογικό να δύσπιστοι όταν μια αμερικανική εταιρεία ζητούσε το ταλέντο του γιου τους. Ωστόσο, αφού βρήκαν τον παραγωγό, Πάτρικ Ο’Κιφ, στο Τορόντο, μέσω του LinkedIn και επιβεβαίωσαν τη νομιμότητα της προσφοράς από τη Sony Pictures Animation, ο Θίοντορ έφτιαξε έναν νέο υπολογιστή για τον γιο του και του αγόρασε μια προηγμένη κάρτα γραφικών, ώστε να μπορεί να αποδώσει την δουλειά του γρηγορότερα.

preston mutanga

Η εκπαιδευτικός μητέρα του δήλωσε: «Ξέρω ότι ο Πρέστον έχει ένα ταλέντο που του έδωσε ο Θεός και μόλις το εντοπίσαμε, ως γονείς μπορούσαμε μόνο να τον υποστηρίξουμε και να τον αφήσουμε να πετάξει». Επί διάστημα πολλών εβδομάδων, κατά τη διάρκεια των διακοπών της άνοιξης και μετά από το τέλος των σχολικών του υποχρεώσεων τις βραδινές ώρες, ο Μουτάνγκα εργάστηκε στην σκηνή. Κάθε δύο εβδομάδες, επικοινωνούσε με τον Μίλερ μέσω βίντεο κλήσης, ώστε να ελέγχει την πρόοδό του και να του δίνει λεπτομερείς παρατηρήσεις.

Για τον νεαρό, ο οποίος ήταν συνηθισμένος να εργάζεται μόνος του με απόλυτη δημιουργική ελευθερία, η συνεργασία σε μια μεγαλύτερη παραγωγή αποτέλεσε μια πραγματικά χρήσιμη εμπειρία. «Κάτι καινούργιο που έμαθα ήταν σίγουρα το feedback, πόσα πράγματα πραγματικά αλλάζουν, πόσες επιλογές κάνει ένας σκηνοθέτης και πόσο σημαντική είναι η καλή παραγωγή», δήλωσε ο ίδιος.

Ο νεαρός δημιουργός έχει αποδείξει ότι τα όνειρα μπορούν να γίνουν πραγματικότητα, ακόμα και για ένα παιδί που μεγάλωσε μόνο με... Lego και φαντασία.