Buzz

O Μάικλ Γουιντερμπότομ λέει ότι η Sony λογόκρινε το «Greed»

of 10

To φινάλε της σάτιρας του ήταν μάλλον υπερβολικά πολιτικό για το studio.

O Μάικλ Γουιντερμπότομ λέει ότι η Sony λογόκρινε το «Greed»

O Μάικλ Γουιντερμπότομ ήθελε από την αρχή, το τέλος της καινούριας του ταινίας να αφήνει μια μάλλον πικρή γεύση. Το «Greed» είναι η ιστορία ενός μεγιστάνα της μόδας με αληθινά μεγαλοπρεπή δόντια που θέλει να γιορτάσει τα 60α του γενέθλια σε ένα ακόμη πιο μεγαλειώδες πάρτι στη Μύκονο. Την ίδια στιγμή ένας δημοσιογράφος που γράφει τη βιογραφία του, ταξιδεύει στην άλλη άκρη του κόσμου στα εργοστάσια που κατασκευάζουν τα ρούχα που τον έκαναν πλούσιο.

Οταν ο Μαίκλ Γουιντερμπότομ παρέδωσε το τελικό cut της ταινίας του, το φιλμ έκλεινε με μια σειρά από κάρτες που εξηγούσαν πως η αληθινή ζωή είναι ακόμη πιο εξωφρενική κι άδικη από αυτή που απεικονίζει στο «Greed». Πως ένας εργάτης στα εργοστάσια ρουχισμού των δυτικών βιομηχανιών στη Μιανμάρ ή το Μπαγκλαντές πληρώνεται $3.60 ή $2.84 την ημέρα και πως οι ιδιοκτήτες τέτοιων βιομηχανιών όπως ο Στέφαν Πέρσον της H&M έχει μια περιουσία που ξεπερνά τα 18 δισεκατομμύρια κι αυτή του Αμάνσιο Ορτέγκα της Ζάρα τα 67 δισεκατομμύρια.

Δείτε ακόμη: Ολοκληρώθηκε το «Ταξίδι στην Ελλάδα» για τους Στιβ Κούγκαν και Ρομπ Μπράιντον

greed 607

Σύμφωνα με τον Γουιντερμπότομ το κοινό των δοκιμαστικών προβολών ήταν απόλυτα θετικό με την προσθήκη αυτών των καρτών, αλλά η Sony όχι, ανησυχώντας για το πως το να ονοματίζεις επιχειρήσεις και τους ιδιοκτήτες τους μπορούσε να βλάψει τις σχέσεις τις εταιρείας μαζί τους. Ο Γουιντερμπότ προσφέρθηκε να αφαιρέσει τα ονόματα κρατώντας όμως τους αριθμούς, αλλά η Sony και πάλι αρνήθηκε να τις συμπεριλάβει.

Στην προβολή του φιλμ στο φεστιβάλ του Τορόντο ο σκηνοθέτης του ανέφερε τους συγκεκριμένους αριθμούς και τους συγκεκριμένους ανθρώπους κι εταιρείες στην διάρκεια της κουβέντας του με το κοινό, αλλά δεν υπάρχουν πια στο φιλμ. Οπως δεν υπάρχουν και τα ονόματα διασήμων που δεν διστάζουν να φωτογραφίζονται με και να υποστηρίζουν εργοδότες που δεν ενδιαφέρονται καθόλου για την ηθική των επιχειρήσεών τους. Ανάμεσά τους άνθρωποι όπως ο Λεονάρντο ΝτιΚάπριο που είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος σε οικολογικούς σκοπούς.

greed 607

Ο Γουιντερμπότομ δηλώνει απογοητευμένος από την αφαίρεση αυτών των στοιχείων από την ταινία του θέλοντας να κάνει όχι απλά μια κωμωδία, αλλά ένα αιχμηρό κοινωνικά ευαισθητοποιημένο φιλμ, αλλά ακόμη κι έτσι δεν σκοπεύει να σιωπήσει, μιλώντας για όλα όσα το στούντιο αφαίρεσε από την ταινία του. Τουλάχιστον όσο διαρκεί η προώθησή της.


Δείτε επίσης: Ο Μάρτιν Σκορσέζε δεν θεωρεί τις ταινίες της Marvel... ταινίες