Φεστιβάλ / Βραβεία

Το 77ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο τιμά τον Αλφόνσο Κουαρόν

of 10

Ο μεξικανικής καταγωγής, βραβευμένος με Οσκαρ σκηνοθέτης ετοιμάζεται να λάβει τιμητικό βραβείο για την επιτυχημένη καριέρα του.

Το 77ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο τιμά τον Αλφόνσο Κουαρόν

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο αποφάσισε να βραβεύσει τον Αλφόνσο Κουαρόν στη φετινή 77η διοργάνωση του θεσμού, με αφορμή τη σταθερά επιτυχημένη κινηματογραφική του πορεία.

Ο Μεξικανός σκηνοθέτης αποτελεί μία κάθε άλλο παρά τυχαία επιλογή. Ανατρέχοντας κανείς στη μέχρι τώρα φιλμογραφία του, διαπιστώνει πως αποτελείται από μία σειρά εξαιρετικά σημαντικών ταινιών-σταθμών των τελευταίων ετών, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται το «Gravity» (2013), «Ο Χάρι Πότερ και ο Αιχμάλωτος του Αζκαμπάν» (2004), αλλά και το «Roma» (2018), οι οποίες του χάρισαν συνολικά πέντε Οσκαρ (καλύτερης σκηνοθεσίας και καλύτερων ειδικών εφέ για το «Gravity» και καλύτερης σκηνοθεσίας, καλύτερου πρωτότυπου σεναρίου και καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας για το Roma).

Το βραβείο που πρόκειται να λάβει ο Κουαρόν, αποτελεί έναν φόρο τιμής σε «προσωπικότητες του κινηματογράφου με εξαιρετική καριέρα» σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του θεσμού και θα απονεμηθεί την Κυριακή 11 Αυγούστου, στην Πιάτσα Γκράντε της ελβετικής πόλης, όπου και διεξάγεται το Φεστιβάλ, μετά από συζήτηση σε μορφή πάνελ που θα πραγματοποιηθεί μαζί του νωρίτερα εκείνη την ημέρα.

Oπως δήλωσε ο Γκιόνα Α. Νατσάρο, καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, «Ο Αλφόνσο Κουαρόν είναι ένας πρωτοποριακός συγγραφέας ευέλικτων και απελευθερωμένων φανταστικών κόσμων. Συνδυάζοντας το πειραματικό στοιχείο με την ευρύτητα του πνεύματος μεγάλων συγγραφέων, έχει καταφέρει να κατακτήσει τη φαντασία και τις καρδιές εκατομμυρίων θεατών, μεταδίδοντας το ίδιο θαύμα που ο ίδιος έζησε ως παιδί και έφηβος αναπολώντας την αίγλη του κλασικού Μεξικανικού κινηματογράφου. Eχει δημιουργήσει ένα πραγματικά πολυδιάστατο έργο».

Πράγματι, από χαμηλού προϋπολογισμού ταινίες στο Μεξικό μέχρι blockbusters στο Hollywood, και μεταφορές έργων του Τσαρλς Ντίκενς, της Π.Δ. Τζέιμς και του Harry Potter, μέχρι την τολμηρή προσωπική του ματιά σε ταινίες όπως το «Θέλω και τη Μαμά σου» (2001), ο Αλφόνσο Κουαρόν έχει καταφέρει να ενσωματώσει το αληθινό πνεύμα ενός σύγχρονου καλλιτέχνη που ξέρει να ελίσσεται κινηματογραφικά και να φέρει εις πέρας με επιτυχία οποιαδήποτε αποστολή του ανατίθεται.

jonas Jonas Qui Aura 25 ans en l’an 2000

Κατά τη διάρκεια της 77ης διοργάνωσης του Φεστιβάλ, το οποίο θα διαρκέσει από τις 7 έως τις 17 Αυγούστου, πέραν της τιμητικής αναγνώρισης για τη ζωή του, θα προβληθεί και η ταινία του Αλέν Τανερ «Jonas Qui Aura 25 ans en l’an 2000» του 1976, η οποία όπως σημείωσε το Φεστιβάλ, έχει «επιλεγεί προσωπικά από τον ίδιο τον Κουαρόν.». Πριν από την προβολή, ο σκηνοθέτης θα συζητήσει τη σημασία της ταινίας τόσο για το έργο του, όσο και για την κινηματογραφική ιστορία γενικά.