Πριν λίγες μέρες, και σε μια ανατροπή της τελευταίας στιγμής, η επιτροπή σεναριογράφων της Ακαδημίας ανακοίνωσε πως η ταινία της Γκρέτα Γκέργουιγκ «Barbie» θα διαγωνιστεί στην κατηγορία Διασκευασμένου Σεναρίου στα φετινά Οσκαρ. Αυτό σημαίνει πως η ταινία και οι σεναριογράφοι της Νόα Μπόμπακ και Γκέργουιγκ θα διαγωνιστούν ενάντια σε ταινίες όπως «Poor Things» του Γιώργου Λάνθιμου, «Οπενχάιμερ» του Κρίστοφερ Νόλαν και «Οι Δολοφόνοι του Ανθισμένου Φεγγαριού» του Μάρτιν Σκορσέζε.
Αυτό προκάλεσε αντιδράσεις στην βιομηχανία με τον Τζαντ Απατόου να μιλά στο προσωπικό του λογαριασμό στο twitter/X για το ζήτημα, δείχνοντας μάλιστα την δυσαρέσκειά του για αυτή την απόφαση της Ακαδημίας. «Είναι προσβλητικό για τους σεναριογράφους να λένε ότι δούλεψαν πάνω σε υπάρχον υλικό. Δεν υπήρχε υλικό ή ιστορία. Υπήρχε ένα καθαρό κουτί.»
Διαβάστε ακόμα: Ο Τίμοθι Σαλαμέ επιβεβαιώνει το cameo (που δεν έκανε) στην «Barbie»
It’s insulting to the writers to say they were working off of existing material. There was no existing material or story. There was a clear box. https://t.co/8phHXmag7Q
— Judd Apatow 🇺🇦 (@JuddApatow) January 6, 2024
Η ταινία βασίζεται στην εμβληματική σειρά από τις κούκλες της Mattel, αλλά η έλλειψη υπάρχοντος υλικού ιστορίας γύρω από τα παιχνίδια σήμαινε ότι η Γκέργουιγκ και ο Μπόμπακ δημιούργησαν την ιστορία και τους χαρακτήρες τους από την αρχή. Εκτός από τα ονόματα Barbie και Ken και πολλές αναφορές σε προηγούμενα προϊόντα Barbie, η ιστορία ήταν πρωτότυπη.
Πολλοί ανέφεραν μάλιστα το «Toy Story» - το οποίο έλαβε υποψηφιότητα Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου το 1996 παρά το γεγονός ότι είχε προϋπάρχουσες μάρκες παιχνιδιών όπως ο Mr. Potato Head και ο Slinky - ως προηγούμενο που δικαίωσε τα σχέδια της Warner Bros. για το «Barbie» να διαγωνιστεί στην κατηγορία Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου.
Η ψηφοφορία για τα μέλη της Ακαδημίας θα ανοίξει στις 11 Ιανουαρίου και θα διαρκέσει ως και τις 16 του ίδιου μήνα, με τις υποψηφιότητες να ανακοινώνονται στις 23 Ιανουαρίου.