Industry

Βραβείο GSC 2024: Στον Θοδωρή Μιχόπουλο για το «Κάμπια Νύμφη Πεταλούδα» του Κύρου Παπαβασιλείου

of 10

Ολα όσα εορταστικά και συγκινητικά συνέβησαν στην τελετή απονομής του βραβείου της Ενωσης Ελλήνων Κινηματογραφιστών για το 2024.

Βραβείο GSC 2024: Στον Θοδωρή Μιχόπουλο για το «Κάμπια Νύμφη Πεταλούδα» του Κύρου Παπαβασιλείου

Στην έβδομη χρονιά τους τα βραβεία της Ενωσης Ελλήνων Κινηματογραφιστών (GSC) ανέδειξαν, μαζί με το φετινό νικητή, και την πολυμορφία μίας ενεργούς Ενωσης που ενώνει το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον της διεύθυνσης φωτογραφίας στην Ελλάδα.

Ο για ακόμη μια θητεία Πρόεδρος της Ενωσης Γιώργος Φρέντζος - μιλώντας εκ μέρους του νέου Διοικητικού Συμβουλίου που προέκυψε μόλις στις 12 Ιουνίου και ανέδειξε Αντιπρόεδρο τη Χριστίνα Μουμούρη, Γενικό Γραμματέα τον Χρήστο Αλεξανδρή, Ταμία τον Φώτη Μήτση και Μέλος τον Κώστα Σταμούλη - επανέλαβε τους σκοπούς της Ενωσης που επικεντρώνονται στην προώθηση και την διάδοση της τέχνης της Φωτογραφίας του Κινηματογράφου, στην αναγνώριση και ανάδειξη του ρόλου του Κινηματογραφιστή / Διευθυντή Φωτογραφίας στην ανάπτυξη της τέχνης της κινηματογράφησης και στην εκπαίδευση και επιμόρφωση όχι μόνο των Μελών μας, αλλά και όσων ενδιαφέρονται για την τέχνη της Φωτογραφίας του Κινηματογράφου.

Η τελετή απονομής που έγινε το Σάββατο 15 Ιουνίου το βράδυ στο θερινό Λαΐς με παρουσιαστές τον Γιάννη Τσορτέκη και τη Σοφίνα Λαζαράκη ήταν και εορταστική και συγκινητική, αλλά κυρίως και ελπιδοφόρα για όσους κάνουν σινεμά σε αυτή τη χώρα - που όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Τσορτέκης αξίζουν από ένα βραβείο.

Στην τελική λίστα των φετινών υποψηφιοτήτων του βραβείου της Ενωσης συμμετείχαν 20 ταινίες, από τις οποίες μία ήταν ντοκιμαντέρ και οι υπόλοιπες ταινίες μυθοπλασίας. Από τους 20 συμμετέχοντες οι τέσσερις ήταν γυναίκες. Στην ψηφοφορία κλήθηκαν και συμμετείχαν με μυστική ψηφοφορία τα επίτιμα και τα τακτικά Μέλη της Ενωσης για το διάστημα 1 έως και 4 Ιουνίου.

μιχόπουλος

Μετά από την ψηφοφορία νικητής του GSC Award 2024 Καλύτερης Κινηματογράφησης Ταινίας Μεγάλου Μήκους αναδείχθηκε ο Θοδωρής Μιχόπουλος για τη φωτογραφία της ταινίας «Κάμπια Νύμφη Πεταλούδα» του Κύρου Παπαβασιλείου που είχε κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι και είχε βγει στις ελληνικές αίθουσες τον Απρίλιο του 2024.

Δείτε εδώ τον Θοδωρή Μιχόπουλο να μοιράζεται μυστικά και εμπειρίες από το γύρισμα αλλά και την επαγγελματική του καριέρα:

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για την Ενωση Ελλήνων Κινηματογραφιστών στο επίσημο site του GSC, αλλά και στην επίσημη σελίδα του στο Facebook και το Instagram.

Πριν την ανακοίνωση του φετινού βραβείου, η βραδιά έκρυβε δύο εκπλήξεις. Δυό τιμητικές βραβεύσεις σε σπουδαίους ανθρώπους που με επίκεντρο τη διεύθυνση φωτογραφίας έγραψε ο καθένας τη δική του ιστορία στο ελληνικό σινεμά.

αρχοντας

Το πρώτο τιμητικό βραβείο απονεμήθηκε στον Απόστολο Αρχοντα, colorist και παλιότερα εταλονέρ για την ανεκτίμητη προσφορά του προς τους Ελληνες κινηματογραφιστές στον τομέα τής εργαστηριακής επεξεργασίας τής φιλμικής εικόνας. Στη μεγάλη του επαγγελματική ζωή, ο Απόστολος Αρχοντας συνεργάστηκε με τους μεγαλύτερους Ελληνες διευθυντές φωτογραφίας, όπως τον Γιώργο Αρβανίτη (σε ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου), τον Βασίλη Καψούρο, τον Σταμάτη Γιαννούλη, τον Αντρέα Σινάνο, τον Αγγελο Βισκαδουράκη, τον Νίκο Καβουκίδη, τον Ντίνο Κατσουρίδη και άλλους.

Δείτε εδώ τον Απόστολο Αρχοντα να μιλάει για την καριέρα του:

Ο Απόστολος Αρχοντας αφιέρωσε τη βράβευση αλλά και τη βραδιά στους τρεις διευθυντές φωτογραφίας που έφυγαν νωρίς: τον Βασίλη Καψούρο, τον Σταμάτη Γιαννούλη και τον Αγγελο Βισκαδουράκη, στους οποίους η Ενωση είχε αφιερώσει τιμητική εκδήλωση τον Δεκέμβριο του 2023.

κουτσαφτής

Το δεύτερο τιμητικό βραβείο απονεμήθηκε στο επίτιμο μέλος της Ενωσης Φίλιππο Κουτσαφτή, που «περνώντας στη σκηνοθεσία ανέδειξε την επιστημονική τεκμηρίωση και προστασία τού ελληνικού πολιτισμού σε συναρπαστική κινηματογραφική οπτική εμπειρία». Διάσημος για τα ντοκιμαντέρ του - με εξέχουσα περίπτωση την τεράστια επιτυχία και δημοτικότητα της «Αγέλαστου Πέτρας», ο Φίλιππος Κουτσαφτής συνεχίζει ακούραστα τη δική του «ανασκαφή» στο ελληνικό σινεμά. Το βραβείο στον Φίλιππο Κουτσαφτή απένειμε η αρχαιολόγος και πολύτιμη συμπαραστάτης του στις κινηματογραφήσεις στην Ελευσίνα Πόπη Παπαγγελή.

Δείτε εδώ τον Φϊλιππο Κουτσαφτή να μιλάει για την πορεία του:

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για την Ενωση Ελλήνων Κινηματογραφιστών στο επίσημο site του GSC, αλλά και στην επίσημη σελίδα του στο Facebook και το Instagram.

Δείτε εδώ τις υποψήφιες ταινίες για το φετινό βραβείο GSC: