Φεστιβάλ / Βραβεία

Τα Βραβεία του 23ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου Ελλάδος

of 10

Ολοκληρώθηκε το 23ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου Ελλάδος και αυτά είναι τα βραβεία του.

Τα Βραβεία του 23ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου Ελλάδος

Την Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023 ολοκληρώθηκε το 23ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδος με την απονομή των βραβείων κοινού και κριτικής επιτροπής στον κινηματογράφο Δαναό, πριν την προβολή της ταινίας «Οι Τρεις Σωματοφύλακες: Ντ’ Αρτανιάν» (Les Trois Mousquetaires : D’Artanian) του Μαρτάν Μπουρμπουλόν.

Την τελετή λήξης, στην οποία παρευρέθηκε ο Πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα, κ. Πατρίκ Μαισονάβ, παρουσίασαν οι Les Stamatwins.

γαλλόφωνο Les Stamatwins

francophone 2023 Θόδωρος Κουτσαύτης

γαλλόφωνο Η κριτική επιτροπή

Φωτογραφίες: Βαγγέλης Πατσιαλός, Γιάννης Ζιντρίλης

Στον χαιρετισμό του, ο οπτικοακουστικός ακόλουθος και καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Θοδωρής Κουτσαύτης, ευχαρίστησε τους θεατές για την μαζική προσέλευσή τους στις αίθουσες, στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και φέτος για πρώτη φορά και στη Πάτρα, τη Λάρισα, το Ηράκλειο και τα Χανιά, γεγονός που ανέβασε τα εισιτήρια σε αριθμούς προ πανδημίας. Αναφέρθηκε στη διαπίστωση που έκανε, όσα χρόνια είναι διευθυντής αυτού του φεστιβάλ, ότι γαλλόφωνος κινηματογράφος έχει την τύχη να έχει στην Ελλάδα ένα σινεφίλ, παθιασμένο και απαιτητικό κοινό. Τέλος ευχαρίστησε όλους τους συνεργάτες και τους υποστηρικτές για την στήριξή τους και την εμπιστοσύνη τους.

saint omer

Bραβείο Κριτικής Επιτροπής 2023

H κριτική επιτροπή, που απαρτίζεται από τους Γιάννη Οικονομίδη, Κάτια Γουλιώνη, Αννα Μαρία Παπαχαραλάμπους, Φοίβο Δεληβοριά και Φώτη Σεργουλόπουλο, απένειμε ομόφωνα το βραβείο της στην ταινία Σεντ Ομέρ (Saint Omer) της Αλίς Ντιόπ

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γιάννης Οικονομίδης επέδωσε το βραβείο στον εκπρόσωπο της One From The Heart, εταιρίας διανομής της ταινίας στην Ελλάδα, παρουσιάζοντας το σκεπτικό της απόφασης της επιτροπής: _«Eπλέξαμε αυτήν την ταινία, για την πρωτότυπη, συνεπή, αυστηρή σκηνοθετική γραφή της Αλίς Ντιόπ. Για την συγκλονιστική, εσωτερική ερμηνεία της Γκιουσλαζί Μαλάντα, και την εξαιρετική επίδοση του συνόλου των ηθοποιών. Τέλος, για τον βαθύ, υπαινικτικό τρόπο που φωτίζει τις κοινωνικές , πολιτικές και πνευματικές προεκτάσεις μιας τραγικής αληθινής ανθρώπινης ιστορίας.»

To βραβείο της κριτικής επιτροπής αποτελεί προσφορά της Nova, η οποία υποστηρίζει ως χορηγός επικοινωνίας την προώθηση της ταινίας όταν αυτή προβληθεί στις ελληνικές αίθουσες. H κα. Κική Σιλβεστριάδου, CEO της Nova Media, δήλωσε: «Η NOVA είναι διαχρονικός αρωγός του Φεστιβάλ Γαλλόφωνου κινηματογράφου αφού το στηρίζει για 7η χρονιά. Η παρουσία μας εδώ αποδεικνύει έμπρακτα τη στήριξη της Nova στον κινηματογράφο και τις ευρωπαϊκές παραγωγές. Συγχαρητήρια στο Γαλλικό Ινστιτούτο για την άρτια διοργάνωση και φυσικά σε όλους τους δημιουργούς και συμμετέχοντες των ταινιών.»

La Syndicaliste

Βραβείο Κοινού Fischer 2023 | H ταινία που κέρδισε το βραβείο κοινού - με συμμετοχή των ταινιών του διαγωνιστικού τμήματος - είναι το «Εύκολος Στόχος» (La Syndicaliste) του Ζαν-Πολ Σαλομέ που θα βγει στις αίθουσες από τη Cinobo.

Kαι τα δύο βραβεία είναι δημιουργίες του Οίκου ZOLOTAS


Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για το 23ο Φεστιβάλλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδας στο επίσημο site του Φεστιβάλ και στην επίσημη σελίδα του στο Facebook. Γραφτείτε στο νέο newsletter του Φεστιβάλ για ακόμη περισσότερα νέα και εκπλήξεις.

Δείτε εδώ το τρέιλερ του Φεστιβάλ σε σκηνοθεσία της Ισαβέλλας Μαργαρά:

poster