Φεστιβάλ / Βραβεία

Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες- Κύπρος 2023: Ανεμος ανανέωσης

of 10

Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί από 21 μέχρι 29 Απριλίου στο Θέατρο Ριάλτο της Λεμεσού και στον Κινηματογράφο Ζήνα της Λευκωσίας.

Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες- Κύπρος 2023: Ανεμος ανανέωσης

Ανεμος ανανέωσης πνέει φέτος στο μεγάλο ανοιξιάτικο ραντεβού των φίλων του σινεμά στο νησί, το οποίο έχει οριστεί για τις 21 με 29 Απριλίου 2023.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες-Κύπρος 2023 διατηρεί αναλλοίωτη τη δυναμική του, αλλάζοντας σελίδα αναφορικά με την καλλιτεχνική του διεύθυνση, την οπτική του ταυτότητα, αλλά και τις δράσεις του.

Η 21η έκδοση υποδέχεται το κοινό μπροστά από τη μεγάλη οθόνη του Θεάτρου Ριάλτο στη Λεμεσό και του Κινηματογράφου Ζήνα στη Λευκωσία, μ’ ένα κοινωνικά ευαισθητοποιημένο πρόγραμμα προβολών. Οι διοργανωτές, το Τμήμα Νεότερου και Σύγχρονου Πολιτισμού του Υφυπουργείου Πολιτισμού και το Θέατρο Ριάλτο, εγγυώνται για την ανάδειξη κορυφαίων προτάσεων του ποιοτικού ανεξάρτητου κινηματογράφου και του καλλιτεχνικού οράματος ξεχωριστών δημιουργών, ενώ θα προσφερθούν φρέσκιες ευκαιρίες σε ντόπιους και διεθνείς επαγγελματίες.

κύπρος 2023

Τη σφραγίδα του στον καταρτισμό του προγράμματος και των παράλληλων εκδηλώσεων βάζει φέτος το δίδυμο των νέων Καλλιτεχνικών Διευθυντών, που αποτελείται από τους σκηνοθέτες και εκπαιδευτές κινηματογράφου Αργυρώ Νικολάου και Μάριο Λιζίδη. Οι ίδιοι έχουν θέσει ως στόχο να χτίσουν πάνω στην επιτυχημένη πορεία του Cyprus Film Days για να καταστήσουν τη διοργάνωση σημείο αναφοράς στην ευρύτερη περιοχή. Παράλληλα, υπόσχονται «ένα φεστιβάλ δημιουργικών συνευρέσεων, μέσα σε μία ατμόσφαιρα ανακάλυψης, κοινωνικής ευαισθησίας και ανοιχτής συζήτησης».

Πολύτιμες εμπειρίες θέασης και συναναστροφής προσφέρονται και φέτος στους σινεφίλ. Μια διαδρομή στο πιο ενδιαφέρον σινεμά μυθοπλασίας της εποχής μας συνθέτει το καλεντάρι των προβολών. Αυτό αποτελείται από το Τμήμα Viewfinder με ταινίες που ξεχώρισαν στον κόσμο, και το ισορροπημένο διεθνές διαγωνιστικό τμήμα (Glocal Images), από το οποίο δεν λείπουν και οι κυπριακές παραγωγές ή συμπαραγωγές. Παράλληλα, περιλαμβάνει ειδικές προβολές, αλλά και το πρόγραμμα της φετινής έκδοσης του φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες για Παιδιά και Νέους.Ενδεικτικά, μεταξύ άλλων, προβάλλεται το εντυπωσιακό ντεμπούτο της Σκωτσέζας Σαρλότ Γουέλς «Aftersun», που διεκδίκησε το Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου, καθώς και το τολμηρό και υποψήφιο για Οσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας EΟ του Πολωνού Γιέρζι Σκολιμόφσκι.

κύπρος 2023

Η εικόνα του φεστιβάλ

Σε διαφορετικά στοιχεία της ιστορίας του κινηματογράφου αποτίει φόρο τιμής η νέα εικόνα του φετινού φεστιβάλ, που υπογράφουν οι γραφίστριες Κλειώ Χατζηγεωργίου και Lisa Rebeca. Το κύριο εικαστικό μέρος έχει προκύψει μέσω λογισμικού παραγωγής εικόνων με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης και δίνει βήμα σε μια συνομιλία της αρχαίας ιστορίας της Κύπρου με εργαλεία της προηγμένης τεχνολογίας. Σύμφωνα με τους Καλλιτεχνικούς Διευθυντές, η εικόνα εγείρει ερωτήματα σχετικά με το επόμενο βήμα για τον κινηματογράφο, τις κοινωνίες μας, το περιβάλλον και τον κόσμο.

Σινεμά για παιδιά και νέους

Η έκδοση του Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες για Παιδιά και Νέους φιλοδοξεί και φέτος να συμβάλει στην κινηματογραφική εκπαίδευση του νεανικού κοινού της Κύπρου, ερεθίζοντας τη σκέψη και διευρύνοντας τους ορίζοντες του νεαρού θεατή. Προσεκτικά επιλεγμένες ταινίες κι ένα εύφορο πρόγραμμα εργαστηρίων πυροδοτούν ένα παιχνίδι φαντασίας και γνώσης. Καλλιτεχνικός Διευθυντής της έκδοσης είναι και φέτος ο σκηνοθέτης Σταύρος Παμπαλλής.

4o Dot.on.the.Map για επαγγελματίες

Η αναπτυξιακή διάσταση της διοργάνωσης προβλέπει και φέτος την πραγματοποίηση του 4ου Dot.on.the.Map Industry Days, της πλατφόρμας συμπαραγωγής, επιμόρφωσης και δικτύωσης με επικεφαλής την παραγωγό και σκηνοθέτρια Δανάη Στυλιανού. Στόχος του είναι να ενθαρρύνει τις συνεργασίες μεταξύ παραγωγών, σκηνοθετών και σεναριογράφων από τις χώρες της Μεσογείου, με επαγγελματίες του διεθνούς κινηματογραφικού χώρου. Περισσότερα στην ιστοσελίδα dot.cyprusfilmdays.com

κύπρος 2023

Το αναλυτικό πρόγραμμα του 21ου Cyprus Film Days θα είναι σύντομα διαθέσιμο στην ιστοσελίδα και στη σελίδα του Φεστιβάλ στο Facebook.

Υπότιτλοι:
Όλες οι ταινίες θα προβάλλονται στους πρωτότυπους διαλόγους με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους.

Είσοδος:
€5 ανά προβολή
€30 κάρτα διαρκείας (για όλες τις προβολές του Φεστιβάλ)
Δωρεάν για φοιτητές με την παρουσίαση της φοιτητικής κάρτας
Δωρεάν για μαθητές, στο παιδικό πρόγραμμα
Δωρεάν για κατόχους κάρτας ΑμεΑ
Ολες οι προβολές, πέραν του παιδικού προγράμματος, είναι για άτομα άνω των 18.

κύπρος 2023