Industry

Ανοιχτή επιστολή της ΕΣΠΕΚ και της ΕΕΝ για το νέο νομοσχέδιο για τον κινηματογράφο

of 10

Η Ενωση Σκηνοθετών-Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου (ΕΣΠΕΚ) και η Ενωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ (ΕΕΝ) ζητούν ενημέρωση από τους υπεύθυνους σχετικά με τις διαρροές για νέο νομοσχέδιο που αφορά την συνένωση ΕΚΟΜΕ-ΕΚΚ-ΟΠΙ.

Ανοιχτή επιστολή της ΕΣΠΕΚ και της ΕΕΝ για το νέο νομοσχέδιο για τον κινηματογράφο

Πριν λίγες ημέρες, η Καθημερινή με ρεπορτάζ της έκανε γνωστό ότι «υπό την ομπρέλα του υπουργείου Πολιτισμού περνάει το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ), το οποίο επί του παρόντος υπάγεται στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης», ενώ στο ίδιο άρθρο τονίζεται πως «η μετακόμιση σημαίνει και… συνένωση. Συγκεκριμένα αυτή μεταξύ του ΕΚΟΜΕ, του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας, τα οποία πλέον θα υπαχθούν σε έναν κοινό οργανισμό, που πρόκειται να δημιουργηθεί με σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο θα τεθεί σε διαβούλευση τον Ιανουάριο του 2023.»

Σήμερα, η ΕΣΠΕΚ και η ΕΕΝ ζητούν την εμπλοκή των άμεσα ενδιαφερομένων σε κάθε νέα αλλαγή, με ανοιχτή επιστολή τους. Διαβάστε την παρακάτω αυτούσια:

Διαβάστε ακόμη: ΕΚΟΜΕ: Τέλος καλό, όλα καλά;


Ανοιχτή Επιστολή εκ μέρους της Ένωσης Σκηνοθετών-Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου (ΕΣΠΕΚ) και της Ένωσης Ελληνικού Ντοκιμαντέρ (ΕΕΝ), σχετικά με την ανακοίνωση της Κυβέρνησης για τη δημιουργία νέου νόμου για τα Οπτικοακουστικά.

Προς:

κα. Λίνα Μενδώνη, Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού

κ. Κυριάκο Πιερρακάκη, Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης

κ. Νικόλα Γιατρομανωλάκη, Υφυπουργό Πολιτισμού αρμόδιο για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού

κ. Λεωνίδα Χριστόπουλο, Γεν. Γραμματέα Σύγχρονης Διακυβέρνησης

Αθήνα, 29.12.2022

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Με μεγάλη έκπληξη πληροφορηθήκαμε από άρθρο της Καθημερινής στις 22/12/2022 για τη δημιουργία ενός νέου οργανισμού που θα συνενώσει το ΕΚΚ, το ΕΚΟΜΕ και τον ΟΠΙ υπό την ομπρέλα του Υπουργείου Πολιτισμού, όπως και για την άμεση διαβούλευση - εντός του Ιανουαρίου - στην οποία θα τεθεί το νομοσχέδιο που θα πλαισιώσει τη συνένωση αυτή.

Η ίδια η Υπουργός Πολιτισμού, κ. Λίνα Μενδώνη, δήλωσε πως ο νέος φορέας θα αποτελέσει τον πυλώνα μιας ενιαίας οπτικοακουστικής πολιτικής, πράγμα που επαγωγικά σημαίνει ενιαία πολιτική και για τον Ελληνικό Κινηματογράφο. Αρχικά, χαιρετίζουμε την πρόθεση, η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει επιτευχθεί από την Πολιτεία και αποτελεί πάγιο αίτημα όλου του ενεργού κινηματογραφικού χώρου.

Παρόλα αυτά, σε μια τόσο ριζική κίνηση που αφορά στη μελλοντική διαμόρφωση του κινηματογραφικού και οπτικοακουστικού τοπίου, πιστεύουμε πως η Πολιτεία έχει υποχρέωση αλλά και κέρδος να ενημερώσει και να εμπλέξει τους άμεσα ενδιαφερόμενους. Ήτοι: τους φορείς που έχουν σχέση με την παραγωγή και τη δημιουργία της Ελληνικής Κινηματογραφικής Ταινίας.

Αναμένουμε από εσάς επίσημη ενημέρωση αλλά και την άμεση έναρξη ενός διαλόγου που θα προηγηθεί της διαβούλευσης και θα συμβάλει στη διαμόρφωση του νέου νομοσχεδίου, στο οποίο μπορούμε να συνεισφέρουμε γνώση και εμπειρία που εκ των πραγμάτων διαθέτουμε.

Τα Διοικητικά Συμβούλια των:

Ένωση Σκηνοθετών-Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου (ΕΣΠΕΚ)

Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ (ΕΕΝ)


Διαβάστε ακόμη: ΕΚΟΜΕ: Τέλος καλό, όλα καλά;