Φεστιβάλ / Βραβεία

Cesar 2024: Τα βραβεία μιας κινηματογραφικής «πτώσης»

of 10

Μεγάλος νικητής των 49ων Cesar της Γαλλικής Ακαδημίας Κινηματογράφου αναδείχθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, η ταινία της Ζιστίν Τριέ «Ανατομία μιας Πτώσης» κερδίζοντας έξι βραβεία.

Cesar 2024: Τα βραβεία μιας κινηματογραφικής «πτώσης»

Χτες το βράδυ όλα τα μάτια της βιομηχανίας ήταν στραμμένα στο Παρίσι και στην 49η τελετή απονομής των βραβείων Cesar της Γαλλικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Και αυτό για να δουν το αν και πόσα βραβεία θα κατάφερνε να κερδίσει η ταινία της Ζιστίν Τριέ «Ανατομία μιας Πτώσης».

Και όπως ήταν αναμενόμενο η υποψήφια για Οσκαρ ταινία σάρωσε τα βραβεία κερδίζοντας 6 από τα 11 βραβεία τα οποία ήταν υποψήφια, ανάμεσά τους και αυτά της Καλύτερης Ταινίας και Σκηνοθεσίας, με την Τριέ να γίνεται μόλις η δεύτερη γυναίκα που κερδίζει το βραβείο Σκηνοθεσίας, και με τους πρωταγωνιστές της Σάντρα Ούλερ και Σουόν Αρλό να κερδίζουν τα βραβείων στις κατηγορίες Α’ Γυναικείου και Β’ Ανδρικού αντίστοιχα.

cesars 2024

Η Τριέ αφιέρωσε το βραβείο Καλύτερης Ταινίας στις γυναίκες «που αισθάνονται παγιδευμένες στις επιλογές τους, στη μοναξιά τους, αυτές που ζουν την κάθε στιγμή και αυτές που δεν ζουν αρκετά, σε εκείνες που τραυματίστηκαν και απελευθερώνονται μιλώντας».

Το «The Animal Kingdom» του Τομά Καγιέ, το οποίο είχε και τις περισσότερες υποψηφιότητες (12 στον αριθμό), έφυγε με τέσσερα βραβεία (Φωτογραφίας, Εφέ, Κοστούμια και Ηχου). Στην κατηγορία Ξενόγλωσσης Ταινίας το φαβορί για τα φετινά Οσκαρ «Οπενχάιμερ» του Κρίστοφερ Νόλαν έχασε το βραβείο από το «The Nature of Love» της Μόνια Τσόκρι.

Ενα από τα όμορφα σημεία της βραδιάς ήταν το τιμητικό αφιέρωμα στον σκηνοθέτη του «Οπενχάιμερ» Κρίστοφερ Νόλαν τον οποίο παρουσίασε στη σκηνή η Μαριόν Κοτιγιάρ, η οποία πρωταγωνίστησε στα «Inception» και «Dark Knight Rises». Στην ομιλία αποδοχής του, ο Νόλαν απέτισε φόρο τιμής στην αγάπη της Γαλλίας για τον κινηματογράφο και τους σκηνοθέτες της.


Διαβάστε παρακάτω την λίστα με τους νικητές της χθεσινής βραδιάς και δείτε τους ευχαριστήριους λόγους τους:

Καλύτερη Ταινία: Ανατομία μιας Πτώσης της Ζιστίν Τριέ


Σκηνοθεσία: Ζιστίν Τριέ (Ανατομία μιας Πτώσης)


Α’ Ανδρικός Ρόλος: Aριελ Βορτχάλτερ (The Goldman Case)


Α’ Γυναικείος Ρόλος: Σάντρα Ούλερ (Ανατομία μιας Πτώσης)


Β’ Ανδρικός Ρόλος: Σουόν Αρλό (Ανατομία μιας Πτώσης)


Β’ Γυναικείος Ρόλος: Αντέλ Εξαρχόπουλος (All Your Faces)


Πρωτοεμφανιζόμενος Αντρας Ηθοποιός: Ραφαέλ Κενάρ (Junkyard Dog)


Πρωτοεμφανιζόμενη Γυναίκα Ηθοποιός: Ελα Ρουμφ (Marguerite’s Theorem)


Πρωτότυπο Σενάριο: Ανατομία μιας Πτώσης


Διασκευασμένο Σενάριο: Just the Two of Us


Ηχος: The Animal Kingdom
Φωτογραφία: The Animal Kingdom
Μοντάζ: Ανατομία μιας Πτώσης
Κοστούμια: The Animal Kingdom
Σκηνικά: The Three Musketeers (Part 1 & 2)
Εφέ: The Animal Kingdom
Κινούμενα Σχέδια: Chicken for Linda!


Ντοκιμαντέρ: Four Daughters της Καουτέρ Μπεν Χανιά


Καλύτερη Πρώτη Ταινία: Junkyard Dog
Καλύτερη Ξενόγλωσση Ταινία: The Nature of Love