Φεστιβάλ / Βραβεία

Κάννες 2023: To «Club Zero» της Τζέσικα Χάουσνερ είναι μια εξαιρετικά ισχνή σάτιρα για την σύγχρονη δυστοπία μας

of 10

Τοποθετημένο σε ένα ιδιωτικό σχολείο όπου μια δασκάλα κηρύττει την αποχή από την τροφή, το φιλμ έχει στιλ αλλά δυστυχώς δεν έχει «πολύ ψωμί».

Κάννες 2023: To «Club Zero» της Τζέσικα Χάουσνερ είναι μια εξαιρετικά ισχνή σάτιρα για την σύγχρονη δυστοπία μας

Επιμένοντας αγγλόφωνα μετά το «Λουλούδι της Ευτυχίας» η αυστριακή Τζέσικα Χάουσνερ κάνει μια ακόμη πιστή στο αν όχι ακριβώς ψυχρό, τότε σίγουρα αποστασιοποιημένο είδος σινεμά που προτιμά, αλλά δείχνοντας να ξεμακραίνει ακόμη περισσότερο από την εύστοχη, απροσδόκητη ένταση που είχαν οι πρώτες της ταινίες. Κι αν το «Λουλούδι» υπήρξε μια αρκούντως ενδιαφέρουσα απόπειρα επαναπροσδιορισμού των κανόνων ενός φιλμ επιστημονικής φαντασίας, ή ενός διστακτικού creature movie, το «Club Zero» είναι μια αμήχανη σάτιρα που δείχνει να μην ξέρει με ποιο τρόπο ή τι ακριβώς θέλει να να σατιρίσει.

Οπως κάθε «ταινία είδους» το «Club Zero» είναι φυσικά ένα φιλμ που μεταμφιέζει τις παρατηρήσεις του για την κοινωνία και τα σημεία που ο βηματισμός της σκοντάφτει, σε μια ιστορία που θεωρητικά είναι πιο συναρπαστική και πιο σύνθετη από μια απλή απαρίθμηση ιδέων ή επιχειρημάτων.

Το 76ο Φεστιβάλ Καννών διεξάγεται φέτος από τις 16 μέχρι και τις 27 Μαΐου. Το Flix βρίσκεται στις Κάννες για να σας μεταφέρει όλα όσα συμβαίνουν μέσα και έξω από τις αίθουσες. Αναζητήστε όλα τα άρθρα για το Φεστιβάλ στο ειδικό τμήμα του Flix που ανανεώνεται συνεχώς.

club zero

Η ιστορία του είναι τοποθετημένη στις τάξεις και τον περίβολο ενός ακριβού ιδιωτικού σχολείου, όπου παιδιά πλούσιων οικογενειών, πολύ ή λιγότερο παραμελημένα από τους γονείς τους, προσπαθούν να διαχειριστούν τα πολύ ή λιγότερο σοβαρά τραύματά τους. Εκεί θα φτάσει μια νέα δασκάλα διατροφής, η οποία διδάσκει το πως μπορείς να «τρως συνειδητά» και πως το σώμα δεν χρειάζεται μεγάλες ποσότητες τροφής για να λειτουργήσει. Στην πραγματικότητα σύμφωνα με τις διδαχές της δεσποινίδας Νόβακ, ο στόχος είναι η ανθρωπότητα να μάθει να ζει δίχως φαγητό και οι μαθητές της να γίνουν μέλη του «Club Zero», μιας ιδεατής κοινότητας εκλεκτών που επιβιώνουν δίχως να καταναλώνουν τροφή. Οπως η ίδια.

Η ταινία ξεκινά με μια κάρτα που προειδοποιεί ότι «περιέχει σκηνές που απεικονίζουν διατροφικές διαταραχές», μια κάρτα που τελικά, δεν είσαι σίγουρος αν έχει τοποθετηθεί εκεί με ειλικρινείς ή ειρωνικές προθέσεις. Με τον ίδιο τρόπο δεν μπορείς ακριβώς να αποκρυπτογραφήσεις και τις προθέσεις του φιλμ, που αγγίζει θέματα όπως (προφανώς) οι τροφικές διαταραχές, η εμμονή (κυρίως των οικονομικά ασφαλών) με την εικόνα και το σώμα τους, η υπερκατανάλωση, η γοητεία που ασκούν οι σύγχρονοι «προφήτες» της ευζωίας, η οικογενειακή δυσλειτουργία, η ανάγκη να ανήκεις.

club zero

Δυστυχώς τίποτα αληθινά ενδιαφέρον ή έστω σαφές δεν έχει να προσθέσει το «Club Zero» στις παραπάνω προβληματικές, αφού δεν πηγαίνει ποτέ πιο βαθιά από την επιφανειακή παράθεσή τους και πιο βαθιά από το προφανές. Και σχεδόν τίποτα αληθινά συναρπαστικό δεν συμβαίνει σε αυτό το στυλιζαρισμένο αλλά εν τέλει αδιάφορο φιλμ όπου ακόμη και η σκηνή «σοκ» μιας έφηβης που τρώει τον εμετό της για να αποδείξει στους γονείς της την σιγουριά των ιδεών της, ελάχιστα κατορθώνει να σε ταράξει, παρά την προειδοποιητική καρτέλα της αρχής.

Οπως τα κίνητρα ή οι λόγοι που οδηγούν την κεντρική ηρωίδα της, να παρασύρει τα παιδιά μακριά από τις οικογένειές τους ως άλλος αυλητής του Χάμελιν, έτσι και οι προθέσεις της ταινίας της Χάουσνερ παραμένουν ομιχλώδεις και απροσδιόριστες από την αρχή ως το τέλος. Και δυστυχώς με έναν τρόπο που δεν την κάνει να δείχνει αινιγματική και ενδιαφέρουσα, αλλά μάλλον ελλιπή και αβέβαιη για το τι ακριβώς θέλει να πει.

club zero

Το 76ο Φεστιβάλ Καννών διεξάγεται φέτος από τις 16 μέχρι και τις 27 Μαΐου. Το Flix βρίσκεται στις Κάννες για να σας μεταφέρει όλα όσα συμβαίνουν μέσα και έξω από τις αίθουσες. Αναζητήστε όλα τα άρθρα για το Φεστιβάλ στο ειδικό τμήμα του Flix που ανανεώνεται συνεχώς.

Ευχαριστούμε την Aegean Airlines για τη βοήθεια πραγματοποίησης του ταξιδιού στο 76ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών.