Φεστιβάλ / Βραβεία

Berlinale 2024: Η συντροφικότητα πέρα από σύνορα και «Ξένη Γλώσσα»

of 10

Δυνατό μέσα στις ευκολίες του το δράμα ενηλικίωσης «Langue Etrangere» της Κλερ Μπουργκέρ, αν και θα ταίριαζε περισσότερο στο θεματικό τμήμα Generation 14plus της Berlinale παρά στο Διαγωνιστικό.

Berlinale 2024: Η συντροφικότητα πέρα από σύνορα και «Ξένη Γλώσσα»

Η 17χρονη Φανί, Γαλλίδα από το Στρασβούργο, φθάνει στο σπίτι της συνομήλικής της Λένα στη Λειψία, στο πλαίσιο ενός προγράμματος ανταλλαγής μαθητών. Η Σουζάν, η μητέρα της Λένα, την καλοδέχεται, αντίθετα με την ίδια την Λένα, που θα εμφανισθεί αργότερα, επιστρέφοντας από μια διαδήλωση διαμαρτυρίας.

Η Φανί νιώθει ανεπιθύμητη: η φίλη δι' αλληλογραφίας είναι μάλλον εχθρική, το δε σχολικό της περιβάλλον δεν της ταιριάζει. Με το πέρασμα των ημερών, ωστόσο, ο πάγος θα σπάσει και τα κορίτσια θα αρχίσουν να μοιράζονται εμπειρίες και μυστικά, να αναπτύσσουν μια σχέση συντροφικότητας, έως και να πειραματίζονται με παραισθησιογόνα και φασώματα με αγόρια -και μεταξύ τους- στη διάρκεια ενός πάρτι.

Σύντομα, η Φανί μαθαίνει πολλά για την Λένα και την ευρύτερη δυσλειτουργική οικογένειά της, και τώρα είναι η σειρά της Λένα να πάει Στρασβούργο, να γνωρίσει τους άλλους, εξίσου «προβληματικούς» γονείς, πιθανά και την μεγαλύτερη θετή αδελφή της Φανί, αποξενωμένη υποτίθεται από τότε που ενεπλάκη σε ένα αριστερό ριζοσπαστικό κίνημα.

Τα υποτίθεται είναι πολλά στην περίπτωση της νεαρής Γαλλίδας, και το δράμα ενηλικίωσης της Κλερ Μπουργκέρ χτίζει όλες τις εντάσεις του γαλλικού σκέλους πάνω σε αυτά, υπογραμμίζοντας αφενός το χάσμα νοοτροπίας ανάμεσα στις δύο εθνότητες, το προσδιορισμένο από τις ιστορικό-πολιτικές πρωτίστως ιδιομορφίες της καθεμιάς, και τονίζοντας αφετέρου τη σημασία του συναισθηματικού δεσίματος πέρα και πάνω από σύνορα.

Κι αν η πρώτη επισήμανση πραγματώνεται με σύνεση και ευστοχία, κυρίως μέσα από τις σκηνές που αφορούν τα σχολικά περιβάλλοντα εκατέρωθεν και τους προβληματισμούς των μετεφήβων που αρχίζουν να διαμορφώνουν πολιτική συνείδηση, η δεύτερη έχει τις διακυμάνσεις της, έτσι που παγιδεύεται ενίοτε στην ευκολία και την υπερβολή μόνο και μόνο για να προχωρήσει η ιστορία.

Eστω και με τη ρεαλιστική γραφή χαντακωμένη από τις σεναριακές βιασύνες, πάντως, το φιλμ αξίζει μιας ιδιαίτερης θέσης στα ανήσυχα νεανικά δράματα των καιρών μας, χώρια που έχει δύο πρωταγωνίστριες με δύναμη χημείας ακυρωτική του ολότελα διαφορετικού φιζίκ τους, μια πρωτόγνωρα νευρωτική Νίνα Χος στον ρόλο της Γερμανίδας μητέρας, και την Κιάρα Μαστρογιάνι να σε αποστομώνει για άλλη μια φορά φυσιογνωμικά, ως εκπληκτικό καρμπόν του πατέρα της, Μαρτσέλο.


Το 74ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου διεξάγεται φέτος από τις 15 μέχρι και τις 25 Φεβρουαρίου. Το Flix βρίσκεται εδώ για να σας μεταφέρει, ζωντανά, όλα όσα συμβαίνουν μέσα και έξω από τις αίθουσες.

Ευχαριστούμε την Aegean Airlines για την παροχή των εισιτηρίων του ταξιδιού στο 74ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου.