Φεστιβάλ / Βραβεία

To «Belfast» του Κένεθ Μπράνα ολοταχώς προς τα Οσκαρ

of 10

Η νέα ταινία του Κένεθ Μπράνα κέρδισε το βραβείο κοινού στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο, διάκριση που μαθηματικά οδηγεί στις υποψηφιότητες των Οσκαρ.

To «Belfast» του Κένεθ Μπράνα ολοταχώς προς τα Οσκαρ

Το χαμηλότονο «Belfast», στροφή από τα blockbusters (βλ. «Thor») και τις μεγάλες παραγωγές (βλ. «Εγκλημα στο Οριαν Εξπρές») που σκηνοθετεί τον τελευταίο καιρό ο Κένεθ Μπράνα, αφηγείται την ενηλικίωση ενός παιδιού στο Μπέλφαστ της Ιρλανδίας τη δεκαετία του '60 κι αμέσως μετά την παγκόσμια πρεμιέρα του στο Φεστιβάλ του Τελιουράιντ χαιρετίστηκε ως το «Roma» του Κένεθ Μπράνα, όχι μόνο για την ασπρόμαυρη φωτογραφία του αλλά και για την έντονα προσωπική ιστορία που ο δημιουργός του δεν αρνείται ότι αφηγείται, ακριβώς όπως είχε κάνει και ο Αλφόνσο Κουαρόν στη δική του πολυβραβευμένη εκδοχή της ταινίας ενηλικίωσης.

Στη δεύτερη του φεστιβαλική παρουσία αυτό το φθινόπωρο, στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο, το «Belfast» έφυγε θριαμβευτής με το βραβείο κοινού, αφετηρία για μια οσκαρική κούρσα που θα το βρεί σχεδόν σίγουρα ανάμεσα στις υποψηφιότητες για τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς.

Belfast

Εδώ και πολλά χρόνια, το βραβείο κοινού του Φεστιβάλ του Τορόντο μοιάζει με ένα από τα πιο σίγουρα εισιτήρια για τα Οσκαρ, με τις ταινίες που διακρίνονται να εξασφαλίζουν στα σίγουρα μια υποψηφιότητα για Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας και σε ορισμένες περιπτώσεις να το κερδίζουν. Μια ματιά στην τελευταία δεκαετία αρκεί: «Ο Λόγος του Βασιλιά», «Silver Linings Playbook», «12 Years a Slave», «Room», «La La Land», «Three Billboards Outside Ebbing, Missouri», «Green Book», «Jojo Rabbit», «Nomadland».

Ο Κένεθ Μπράνα έχει προταθεί για Οσκαρ πέντε φορές στο παρελθόν σε διαφορετικές κατηγορίες: Καλύτερος Σκηνοθέτης και Α' Ανδρικός Ρόλος για το «Henry V» το 1990, Καλύτερη Ταινία Μικρού Μήκους Μυθοπλασίας για το «Swan Song» το 1992, Διασκευασμένο Σενάριο για τον «Αμλετ» το 1997 και για Β' Ανδρικό Ρόλο το 1997 για το «My Week With Marilyn».

Belfast

Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Κατριόνα Μπαλφ, η Τζούντι Ντεντς, ο Τζέιμι Ντόρναν, ο Σιέραν Χιντς, ο Κόλιν Μόργκαν και ο μικρός Τζουντ Χιλ.

Το «Belfast» είναι προγραμματισμένο να βγει στις αίθουσες στην Αμερική το Νοέμβριο του 2021.

Δείτε εδώ το τρέιλερ του «Belfast»:

Belfast