Φεστιβάλ / Βραβεία

To 13o Athens Open Air Film Festival επιστρέφει (και με τον Χρυσό Φοίνικα σε ελληνική πρώτη)

of 10

To Athens Open Air Film Festival παρουσιάζει την αφίσα του και ξεκινά το καλοκαιρινό του ταξίδι με έμφαση στη μαγεία του σινεμά εκεί έξω...

To 13o Athens Open Air Film Festival επιστρέφει (και με τον Χρυσό Φοίνικα σε ελληνική πρώτη)

To Αthens Open Air Film Festival επιστρέφει την Πέμπτη 15 Ιουνίου, ξεκινώντας μια σειρά προβολών που θα μας φτάσουν στο φθινόπωρο, με ενδιάμεση στάση στο Χρυσό Φοίνικα, την «Ανατομία μιας Πτώσης» της Ζιστίν Τριέ που θα παιχτεί σε πανελλήνια πρώτη στις 23 Αυγούστου, λίγο πριν την επίσημη κυκλοφορία της στις αίθουσες.

Αναμένοντας το πλήρες πρόγραμμα προβολών και δράσεων, μαθαίνουμε για τη σύμπαρξη του 13ου Athens Open Air Film Festival με το εκπαιδευτικό μουσικό πρόγραμμα κοινωνικής ένταξης El Sistema Greece, με δύο μοναδικές προβολές που υπόσχονται να ενώσουν τη μουσική και το σινεμά με τον πιο αξέχαστο τρόπο:

Την Πέμπτη 15 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί ζωντανή μουσική συναυλία από την El Sistema Greece Youth Orchestra (τα μέλη της ορχήστρας είναι παιδιά και νέοι ηλικίας από 9 έως 17) η οποία θα ερμηνεύσει τα αγαπημένα της κομμάτια από όλο τον κόσμο, παρουσιάζοντας ένα ποικίλο ρεπερτόριο κλασικής και δημοφιλούς μουσικής γεμάτο χαρά στο προαύλιο του Ζαππείου. Το ευφορικό κλίμα θα συμπληρώσει ιδανικά η προβολή της πολυαγαπημένης ταινίας της Disney, «Ο Βασιλιάς των Λιονταριών» («The Lion King») των Ρότζερ Αλερς και Ρομπ Μίνκοφ, με την οποία το Athens Open Air Film Festival συμμετέχει στον παγκόσμιο εορτασμό των 100 χρόνων της Disney.

Την Παρασκευή 23 Ιουνίου, στο Θέατρο Κολωνού, η συναυλία της 50μελούς El Sistema Greece Youth Orchestra (τα μέλη της ορχήστρας είναι παιδιά και νέοι ηλικίας από 11 έως 26) θα παρουσιάσει ζωντανά τα κομμάτια που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του έργου «B-ME: Blending Melodies: Bridging Cultural Identities», όπου 15 συνθέτες με 15 μουσικούς από προσφυγικό ή μεταναστευτικό υπόβαθρο συν-δημιούργησαν αυθεντικές μουσικές συνθέσεις με στόχο να γεφυρώσουν τις διαφορετικές πολιτιστικές ταυτότητες. Την εντυπωσιακή συναυλία θα ακολουθήσει η προβολή της βραβευμένης με Οσκαρ και διαχρονικά δημοφιλούς ταινίας «Σινεμά ο Παράδεισος» («Cinema Paradiso») του Τζουζέπε Τορνατόρε**.

lion king

Πέμπτη 15 Ιουνίου | 20:30 | Ο Βασιλιάς των Λιονταριών | Προαύλιος Χώρος Ζαππείου Μεγάρου | Ειδική Προβολή Αφιερωμένη στα 100 Χρόνια Disney

20:00 - 21:00 | Face Painting από την ομάδα Μουτζούρες για μικρούς και μεγάλους θεατές εμπνευσμένο από την ταινία

20:45 | Ζωντανή μουσική συναυλία από την El Sistema Greece Youth Orchestra (τα μέλη της ορχήστρας είναι παιδιά και νέοι ηλικίας από 9 έως 17) η οποία θα ερμηνεύσει αγαπημένα της κομμάτια από όλο τον κόσμο, παρουσιάζοντας ένα ποικίλο ρεπερτόριο κλασικής και δημοφιλούς μουσικής. (Διάρκεια: 45’)

21:30 | Ο Βασιλιάς των Λιονταριών των Ρότζερ Αλερς, Ρομπ Μίνκοφ (The Lion King, 1994 | 88’)
Η ταινία θα προβληθεί μεταγλωτισμένη με αγγλικούς υπότιτλους.

cinema paradiso

Παρασκευή 23 Ιουνίου | 20:30 | Σινεμά ο Παράδεισος | Θεάτρο Κολωνού (Λόφος Ιππίου Κολωνού) | Επίσημη Πρεμιέρα

20:30 | Η El Sistema Greece Youth Orchestra (τα μέλη της ορχήστρας είναι παιδιά και νέοι ηλικίας από 11 έως 26) θα παρουσιάσει ζωντανά τα κομμάτια που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του έργου «B-ME: Blending Melodies: Bridging Cultural Identities», όπου 15 συνθέτες με 15 μουσικούς από προσφυγικό ή μεταναστευτικό υπόβαθρο συν-δημιούργησαν αυθεντικές μουσικές συνθέσεις με στόχο να γεφυρώσουν τις διαφορετικές πολιτιστικές ταυτότητες. (Διάρκεια: 50’)

21:20 | Σινεμά ο Παράδεισος του Τζουζέπε Τορνατόρε (Nuovo Cinema Paradiso, 1988 | 123’)
Θέατρο Κολωνού (Λόφος Ιππίου, οδ. Ιωαννίνων & Καπανέως) | Αθήνα. Σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ιταλίας και το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο

Λίγα λόγια για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα El Sistema Greece και το έργο B-Me: Blending Melodies:

Το El Sistema Greece (ESG) παρέχει πρόσβαση σε δωρεάν μουσική εκπαίδευση με σκοπό την κοινωνική ένταξη και ανάπτυξη. Εμπνευσμένο από τη μεθοδολογία του El Sistema στη Βενεζουέλα αλλά προσαρμοσμένο στο εκπαιδευτικό και κοινωνικό πλαίσιο της Ελλάδας, το El Sistema Greece χρησιμοποιεί τη μουσική ως εργαλείο κοινωνικής ένταξης και ολιστικής εκπαίδευσης, δουλεύοντας σε διαφορετικά περιβάλλοντα, συμπεριλαμβανομένων των προσφυγικών δομών στην Αττική και την Κόρινθο. Από το 2016, περισσότεροι από 2.500 μαθητές από περισσότερες από 40 χώρες έχουν επωφεληθεί από το πρόγραμμα.

Η El Sistema Greece Youth Orchestra ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 2017 με στόχο να προωθήσει τη μέγιστη κοινωνική ένταξη όλων των μελών της, να ενισχύσει την ασφαλή και ουσιαστική επικοινωνία μεταξύ νέων από ποικίλα κοινωνικά περιβάλλοντα και να παρέχει μουσική εκπαίδευση υψηλού επιπέδου.

Το έργο B-Me: Blending Melodies: υλοποιείται από το Sistema Cyprus, το El Sistema Greece και το Associação das Orquestras Sinfónicas Juveniles Sistema Portugal και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το B-Me ενώνει 15 συνθέτες με 15 μουσικούς από προσφυγικό ή μεταναστευτικό υπόβαθρο, οι οποίοι συν-δημιουργούν αυθεντικές μουσικές συνθέσεις, που γεφυρώνουν τις διαφορετικές πολιτιστικές ταυτότητες.

Στο έργο B-Me συμμετέχουν οι παρακάτω συνθέτες:

Από την Ελλάδα: Γιώργος Δούσης, Μαρία Γούβαλη, Ρωξάνη Χατζηδημητρίου, Ιωάννα Τόψη - Μουτεσίδου, Αλέξανδρος Γκόνης
Από την Κύπρο: Γιώργος Κάρβελλος, Αντης Σκορδής, Γεωργία Χριστοφόρου, Κυριακή Ιακωβίδου, Βόρις Σαρρής
Από την Πορτογαλία: Ana Seara, Mário Laginha, Anne Victorino d' Almeida, Carlos Garcia, Marta Domingues


aoaff 2023

H αφίσα για την 13η έκδοση του Athens Open Air Film Festival ενδίδει στη μαγεία του σινεμά έξω στη φύση. Οπως δηλώνει ο ίδιος ο σχεδιαστής οπτικής επικοινωνίας, Βασίλη Μέξης που την υπογράφει:

«Tο Athens Open Air Film Festival είναι η ελευθερία του να “βρίσκουμε” το σινεμά όπου θέλουμε, σε μέρη που δεν φανταζόμασταν ποτέ ότι μπορούσαμε να το συναντήσουμε. Είναι η ελευθερία της εμπειρίας μιας υπαίθριας προβολής. Η ελευθερία που μας δίνει η καλοκαιρινή νύχτα. Το AOAFF είναι ακόμα και η ελευθερία της ίδιας της φύσης που πλαισιώνει τις προβολές του. Κάθε φορά που ο προβολέας του Φεστιβάλ ανάβει στο σκοτάδι, εκατοντάδες βλέμματα στρέφονται και πετάνε προς αυτόν, σαν αιθέρια, μικροσκοπικά πλάσματα της νύχτας. Παίρνουν λίγο από το φως του και μια μαγική σκηνή έχει μόλις δημιουργηθεί».

Λεπτομέρειες της διοργάνωσης μπορείτε να βρείτε στο επίσημο site του Athens Open Air Film Festival. Για διαρκή ενημέρωση, νέες ανακοινώσεις και περισσότερες πληροφορίες συντονιστείτε στα site του cinemagazine.gr, του aiff.gr και του aoaff.gr και στις σχετικές σελίδες στα social media: Facebook AIFF, Instagram, Twitter.