Φεστιβάλ / Βραβεία

Animasyros 2024: Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ

of 10

H 17η διοργάνωση ανακοινώνει το πρόγραμμα των προβολών και των παράλληλων εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του Φεστιβάλ.

Animasyros 2024: Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ

Η μεγάλη γιορτή του ανιμέισον στήνεται στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων για 17η συνεχή χρονιά και το Animasyros powered by ΔΕΗ πραγματοποιείται από τις 23 έως τις 29 Σεπτεμβρίου σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Σύρου Ερμούπολης, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, και, για πρώτη φορά φέτος το Επιμελητήριο Κυκλάδων, υπό την αιγίδα και την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού.

Με ένα πρόγραμμα πιο πλούσιο από κάθε άλλη φορά, το μεγαλύτερο Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων στην Ελλάδα κι ένα από τα 20 κορυφαία του είδους στην Ευρώπη συγκεντρώνει 261 ταινίες καταξιωμένων και νέων δημιουργών από 50 διαφορετικές χώρες, περιλαμβάνει 8 διαγωνιστικά τμήματα (Διεθνές, Φοιτητικό, K.ID.S, AnimaPride, Εθνικό Διαγωνιστικό, TV & Commissioned Films, Ταινιών Μεγάλου Μήκους & #thisisEU - Ευρωπαϊκές Αξίες). Ακόμη, η φετινή διοργάνωση φιλοξενεί διεθνείς καλεσμένους από όλον τον κόσμο, ενώ περιλαμβάνει και ειδικά αφιερώματα, εκπαιδευτικά εργαστήρια, παράλληλες δράσεις, διεθνείς συνεργασίες και την Αγορά που αποτελεί πλέον κέντρο αναφοράς για ολόκληρη τη βιομηχανία του κλάδου στην Ανατολική Μεσόγειο.

animasyros-film2

Η κύρια θεματική της φετινής διοργάνωσης «Αφρική: Μια Ηπειρος Κινουμένων Σχεδίων» είναι αφιερωμένη στη σύγχρονη αφρικανική δημιουργία και παραγωγή κινουμένων σχεδίων και διατρέχει όλους τους πυλώνες του Φεστιβάλ. Το παρών στο Φεστιβάλ θα δώσουν διεθνείς καλεσμένοι από την Αφρική, όπως οι Ebele Okoye, Raymond Malinga και Comfort Arthur, ενώ ένα πρόγραμμα 40 ταινιών μικρού και μεγάλου μήκους θα αναδείξει το πλούσιο μωσαϊκό της αφήγησης και της καλλιτεχνικής καινοτομίας που προέρχεται απ’ αυτήν την περιοχή του πλανήτη. Ακόμη, θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε ταινίες σημαντικών Ευρωπαίων δημιουργών που αποτίουν φόρο τιμής στην Αφρική και την ιστορία της, ανάμεσα στις οποίες «Ο Φαραώ, ο κλέφτης και η πριγκίπισσα» του θρυλικού Michel Ocelot.

ochelot-2

Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ θα λάβουν χώρα σε μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία της Σύρου, όπως το Θέατρο Απόλλων, το Πνευματικό Κέντρο Ερμούπολης, η έπαυλη Τσιροπινά στην Ποσειδωνία, η Μονή Πατέρων Καπουκίνων στην Άνω Σύρο, η πλατεία Μιαούλη και η πλατεία Φοίνικα και καθ΄ όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ θα πραγματοποιούνται παράλληλες εκδηλώσεις και events σε κεντρικά σημεία της Ερμούπολης. Για πρώτη φορά φέτος, στους χώρους του Φεστιβάλ εντάσσεται η συνεδριακή αίθουσα (Βαλμά) του Επιμελητηρίου Κυκλάδων στην Ερμούπολη, ενώ το πρόγραμμα του ANIMASYROS powered by ΔΕΗ ταξιδεύει και εκτός Σύρου, σε εφτά παραρτήματα του Επιμελητηρίου σε Άνδρο, Μήλο, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Σαντορίνη και Τήνο.

animasyros-venue

Την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου στις 20.00, θα πραγματοποιηθεί η επίσημη έναρξη του Φεστιβάλ στο εμβληματικό Θέατρο Απόλλων με την προβολή της πολυβραβευμένης ταινίας «Sultana’s Dream» της Isabel Herguera, μία συμπαραγωγή Γερμανίας και Ισπανίας, παρουσία της σκηνοθέτιδας. Η βραδιά θα ολοκληρωθεί στην Αυλή του Θεάτρου με ένα μεγάλο πάρτι.

H τελετή απονομής των βραβείων θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου στις 20.00 στο Θέατρο Απόλλων. Την ίδια μέρα, θα προβληθεί και η ταινία μικρού μήκους «Ενενήντα δεύτερα για την Αρλέτα”. Πρόκειται για την πέμπτη ταινία της σειράς «Ενενήντα Δεύτερα» σε συνεργασία με τον ραδιοφωνικό σταθμό Μελωδία 99,2 όπου η ζωή πολυαγαπημένων Ελλήνων τραγουδοποιών και τραγουδιστών που έχουν αφήσει εποχή στην ιστορία του ελληνικού τραγουδιού πλαισιωμένη από ένα εμβληματικό τραγούδι τους, γίνεται ταινία ανιμέισον από ανερχόμενους σκηνοθέτες. Θα ακολουθήσει το καθιερωμένο μεγάλο πάρτι του Φεστιβάλ στο Πνευματικό Κέντρο της Ερμούπολης. Τις μουσικές θα επιλέγει ο Λεωνίδας Αντωνόπουλος, διευθυντής του Kosmos 93.6, αντλώντας έμπνευση από την κεντρική θεματική της φετινής διοργάνωσης.

animasyros-awards

Το Φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Κυριακής 29 Σεπτεμβρίου με την avant-premiere της ταινίας «Looney Tunes: Ο Πόρκι και ο Ντάφι σώζουν τη γη», με την υποστήριξη της Feelgood Entertainment.

animasyros-poster

Βρείτε το πλήρες πρόγραμμα του Φεστιβάλ στην επίσημη ιστοσελίδα του, καθώς και στα προφίλ της διοργάνωσης σε Facebook και Instagram.