Φεστιβάλ / Βραβεία

Το Αμερικάνικο Ινστιτούτο Κινηματογράφου τίμησε τις ταινίες του 2022

of 10

Ενας αρκετά ευδιάθετος Αλ Πατσίνο και μερικές ενδιαφέρουσες συναντήσεις στη γιορτή του σινεμά του AFI.

Το Αμερικάνικο Ινστιτούτο Κινηματογράφου τίμησε τις ταινίες του 2022

Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε το Αμερικάνικο Ινστιτούτο Κινηματογράφου, γνωστό κι ως AFI, γιόρτασε το αμερικάνικο σινεμά και την τηλεόραση, τιμώντας με την σειρά του τις καλύτερες κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές του 2022.

Κατά την διάρκεια της βραδιάς ο πρόεδρος του AFI Μπομπ Γκαζά ζήτησε από τους παραβρισκόμενους να κρατήσουν ενός λεπτού σιγή για όσους έχουν χάσει πρόσφατα κάποιον δικό τους άνθρωπο, χωρίς να αναφερθεί στον θάνατο της Λίζα Μαρί Πρίσλεϊ, αν και στο τραπέζι της ταινίας υπήρχε μια άδεια καρέκλα.

Διαβάστε ακόμα: «Τα Πάντα Ολα» ο μεγάλος νικητής των 28ων Critics Choice Awards

Ο Αλ Πατσίνο έκλεισε την εκδήλωση με μια 10λεπτη ομιλία που έμοιαζε περίεργη και ξεκαρδιστική, αλλά αποδείχτηκε αιχμηρή και άφησε την δική της εντύπωση στην βραδιά. Βρέθηκε εκεί για να παρακολουθήσει την 50η επέτειο του «Νονού» λέγοντας πως είχε ετοιμάσει κάποιες παρατηρήσεις, αλλά αφού είδε όλα τα κλιπ και σκέφτηκε τη σπουδαία δουλειά, τις άφησε. Αυτό που ακολούθησε ήταν παρατηρήσεις και ανέκδοτα σχετικά με το ότι ήταν υποψήφιος για Οσκαρ για το «Serpico» και πως πέρασε «τα στάδια της θλίψης» εκείνη την περίοδο.

afi 2023

Ο Πατσίνο ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας πως «πρέπει να κάνουμε αυτό που κάνουμε γιατί μας κρατά ζωντανούς. Δεν ξέρω πόσοι από εμάς θα ζούσαμε αν δεν το κάναμε. Η ζωή είναι πάνω σε ένα τεντομένο σχοινί. Ολα τα υπόλοιπα είναι απλώς αναμονή».

Τέλος ειδικό βραβείο AFI για το 2022 απονεμήθηκε στην ταινία «Τα Πνεύματα του Ινισέριν» το οποίο, για έναν παράξενο λόγο, δεν βρέθηκε μέσα στη δεκάδα με τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς.

Τιμώμενες Ταινίες

Avatar: The Way of Water
Elvis
Everything Everywhere All At Once
The Fabelmans
Nope
She Said
Tar
Top Gun: Maverick
The Woman King
Women Talking

Τιμώμενα Τηλεοπτικά Προγράμματα

Abbot Elementary
The Bear
Better Call Saul
Hacks
Mo
Panchinko
Reservation Dogs
Severance
Somebody Somewhere
The White Lotus