Φεστιβάλ / Βραβεία

Η Ακαδημία θα καθιερώσει μια νέα κατηγορία στα Οσκαρ για το Κάστινγκ

of 10

Η νέα κατηγορία θα φτάσει με την 98η απονομή των βραβείων Οσκαρ, τα οποία θα τιμήσουν τις ταινίες του 2025.

Η Ακαδημία θα καθιερώσει μια νέα κατηγορία στα Οσκαρ για το Κάστινγκ

Ηταν μια κίνηση της Ακαδημίας που αρκετοί στο Χόλιγουντ περίμεναν να γίνει με ανυπομονησία.

Ενόψει των επερχόμενων 96ων Οσκαρ, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ακαδημίας Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών ανακοίνωσε χτες Πέμπτη ότι θα υπάρχει πλέον ένα ακόμα Βραβείο Οσκαρ για το Κάστινγκ. Η νέα κατηγορία Οσκαρ θα φτάσει μαζί με την 98η απονομή των βραβείων Οσκαρ το 2026, η οποία θα τιμήσει τις ταινίες που θα κυκλοφορήσουν το 2025.

Η είδηση έρχεται πάνω από μια δεκαετία μετά την κυκλοφορία του ντοκιμαντέρ του 2012 «Casting By», το οποίο υπογράμμισε τη σημασία των υπεύθυνων κάστινγκ στη διαδικασία δημιουργίας ταινιών και πρότεινε ότι η δουλειά τους θα πρέπει να αναγνωριστεί από την Ακαδημία.

Λίγο αργότερα, τον Ιούλιο του 2013, η Ακαδημία δημιούργησε το Τμήμα Διευθυντών Κάστινγκ, το οποίο σήμερα αριθμεί σχεδόν 160 μέλη. Ο διευθυντής κάστινγκ Λιν Στάλμαστερ, ένας από τους πρωταγωνιστές του «Casting By», τιμήθηκε επίσης στα Governors Awards τον Νοέμβριο του 2016, γεγονός που τον έκανε το πρώτο άτομο που έλαβε Οσκαρ για κάστινγκ.

Διαβάστε ακόμα: Oscars 2024: Οι Υποψηφιότητες

Oscars

Οι κανόνες κατηγορίας για την επιλογή και την ψηφοφορία για το εναρκτήριο βραβείο θα ανακοινωθούν τον Απρίλιο του 2025 με τους πλήρεις Κανόνες των 98ων Βραβείων Όσκαρ. Οι ιδιαιτερότητες της απονομής του βραβείου θα καθοριστούν από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ακαδημίας και τη διοικητική του ηγεσία σε μελλοντική ημερομηνία.

Η τελευταία φορά που η Ακαδημία δημιούργησε μια ολοκαίνουργια κατηγορία Οσκαρ ήταν για την καλύτερη ταινία κινουμένων σχεδίων το 2001. Αντε σύντομα και μια ακόμα νέα κατηγορία για τους κασκαντέρ.