
Update: Ο Χαμντάν Μπαλάλ, αφέθηκε ελεύθερος, μία ημέρα μετά την άγρια επίθεση που δέχθηκε και τη σύλληψή του από τις ισραηλινές δυνάμεις. Επιπλέον, τόσο ο Μπαλάλ, όσο και άλλοι δύο Παλαιστίνιοι αποχώρησαν από αστυνομικό τμήμα στον οικισμό Κιριάτ Αρμπα της Δυτικής Οχθης όπου κρατούνταν, έχοντας περάσει τη νύχτα στα κρατητήρια μίας στρατιωτικής βάσης, υποφέροντας από σοβαρά τραύματα που υπέστησαν κατά την επίθεση.
Ο Χαμντάν Μπαλάλ, συν-σκηνοθέτης του πολυβραβευμένου ντοκιμαντέρ «Καμία Αλλη Γη», το οποίο απέσπασε, μεταξύ άλλων, και το Οσκαρ καλύτερου ντοκιμαντέρ στη φετινή διοργάνωση, φέρεται να αγνοείται μετά από βίαιη επίθεση που δέχθηκε από Ισραηλινούς στρατιώτες. Το γεγονός επιβεβαιώνεται από πολλαπλές μαρτυρίες, συμπεριλαμβανομένης αυτής του Ισραηλινού συν-σκηνοθέτη της ταινίας, Γιουβάλ Αμπραχαμ, ο οποίος μέσω ανάρτησής του στο Χ (πρώην Twitter) κατήγγειλε την επίθεση και την εξαφάνιση του Μπαλάλ.
Διαβάστε ακόμη: Γιατί ο Ντόναλντ Τραμπ αποκάλεσε τον Τζορτζ Κλούνεϊ «δευτεροκλασάτο ηθοποιό»
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Αμπραχαμ, μία ομάδα Ισραηλινών επιτέθηκε στον Μπαλάλ στη γενέτειρά του, Σούσια, τραυματίζοντάς τον σοβαρά στο κεφάλι και το στομάχι. Η συνέχεια είναι εξίσου σοκαριστική: στρατιώτες εισέβαλαν στο ασθενοφόρο που είχε κληθεί για να του προσφέρει πρώτες βοήθειες και τον πήραν μαζί τους. Από τότε, καμία πληροφορία για την κατάστασή του ή το πού βρίσκεται δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα.
A group of settlers just lynched Hamdan Ballal, co director of our film no other land. They beat him and he has injuries in his head and stomach, bleeding. Soldiers invaded the ambulance he called, and took him. No sign of him since.
— Yuval Abraham יובל אברהם (@yuval_abraham) March 24, 2025
Τα παραπάνω γεγονότα επιβεβαιώνουν οι καταθέσεις που μοιράστηκαν οι αυτόπτες μάρτυρες: 10-20 μασκοφόροι – ανάμεσά τους και ανήλικοι με ρόπαλα και μαχαίρια – επιτέθηκαν στον Μπαλάλ, καθώς και σε άλλους άνδρες που βρίσκονταν εκεί, ενώ παράλληλα έσπασαν πολλά αυτοκίνητα και προκάλεσαν φθορές σε περιουσίες. Η δικηγόρος Λέα Ζέμελ δήλωσε επιπλέον, πως τρεις Παλαιστίνιοι συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν σε στρατιωτικό κέντρο με κατηγορίες για συμμετοχή στις ενέργειες χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάποια επίσημη εξήγηση για την κράτησή τους.
Το σοκαριστικό περιστατικό έρχεται μόλις τρεις εβδομάδες μετά τη βράβευση της ταινίας με το Οσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ, ένα γεγονός που πολλοί είδαν ως συμβολική αναγνώριση μιας ιστορίας καταπίεσης, εκτοπισμού και αντίστασης. Στην απονομή, οι τέσσερις συν-δημιουργοί της ταινίας – οι Γιουβάλ Αμπραχαμ, Χαμντάν Μπαλάλ, Μπάσελ Αντρα και Ραχήλ Σορ – έστειλαν ένα σαφές μήνυμα, ζητώντας από τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει δράση για να σταματήσει την γενοκτονία που εκτυλίσσεται αυτή τη στιγμή σε βάρος των Παλαιστινίων. Και κάπως έτσι, λίγο καιρό αργότερα, το ίδιο το ντοκιμαντέρ φαίνεται να επαναλαμβάνεται στην πραγματικότητα: ένας από τους δημιουργούς του, αντί να γιορτάζει την επιτυχία της ταινίας του, πέφτει θύμα της ίδιας βίας που το «Καμία Αλλη Γη» στηλιτεύει.
Στιγμιότυπο από την ταινία
Η Διεθνής Ενωση Ντοκιμαντέρ (IDA) ζήτησε την άμεση απελευθέρωση του Μπαλάλ, καθώς και ενημέρωση για την κατάσταση της υγείας του. Προς το παρόν, όμως, το μόνο που κυριαρχεί είναι η σιωπή.