Συνέντευξη

«Στόχος η δημιουργία δεσμών εμπιστοσύνης με τους Τούρκους συναδέλφους...»

of 10

Η Φωτεινή Σισκοπούλου κι η Ιωσηφίνα Μαρκαριάν μιλούν στο Flix για τις «Μέρες Ελληνικού Κινηματογράφου» στην Κωνσταντινούπολη.

«Στόχος η δημιουργία δεσμών εμπιστοσύνης με τους Τούρκους συναδέλφους...»

_«Σκεφτήκαμε ότι ο κινηματογράφος μας, που ταξιδεύει με επιτυχία από το ’80 στις μεγάλες πόλεις του κόσμου και όπου υπάρχουν ελληνικές κοινότητες, χρωστάει μια στάση στην Πόλη, φιλοξενούμενος στο εμβληματικό Μουσείο του Πέρα (Pera Muzesi ), με στόχο να γίνει ετήσιος θεσμός.»

Ετσι εξηγούν, εκπροσωπώντας την ΕΜΕΙΣ ΑΜΚΕ, οι διοργανωτές της πρώτης συνάντησης «Μέρες Ελληνικού Κινηματογράφου» στην Κωνσταντινούπολη, που έγινε με επιτυχία από τις 7 ως και τις 12 Ιουνίου, υπό την αιγίδα και οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Στόχος τους, το ελληνικό σινεμά και η ιδέα και η πράξη πολιτισμού, να αποδείξουν τη στενή σχέση του ελληνικού με τον τουρκικό λαό, που η Πολιτική δεν έχει ακόμα καταφέρει.

Μιλώντας εκ μέρους της ΕΜΕΙΣ, η Φωτεινή Σισκοπούλου κι η Ιωσηφίνα Μαρκαριάν εξήγησαν στο Flix την ιδέα τους και την πραγματοποίησή της. Διαβάστε παρακάτω και δείτε εδώ περισσότερα για το φετινό πρόγραμμα της διοργάνωσης.


greek film days istanbul

Ποια ανάγκη σας καλύπτει και ποιο στόχο θέτει η διοργάνωση του Μέρες Ελληνικού Κινηματογράφου στην Κωνσταντινούπολη;

Η εμπειρία της συνεργασίας μας με μικτό συνεργείο και ηθοποιούς στην Τουρκία, έγινε αφορμή να αντιληφθούμε ότι η ελλειμματική επικοινωνία και συνεργασία στον χώρο του Πολιτισμού και της Τέχνης, που περισσότερο από οτιδήποτε κερδίζουν το ενδιαφέρον του κόσμου κι αφήνουν χώρο να εξομαλυνθούν οι πολιτικές διαμάχες, συντελεί με την σειρά της στην άγνοια της πιο κοντινής πραγματικότητας, συντηρώντας ιδεοληψίες, φοβίες και έχθρες μεταξύ μας παρά την γεωγραφική, ιστορική και πολιτιστική εγγύτητα και κληρονομιά. Κοινή μοίρα ούτε λίγο ούτε πολύ των θερμόαιμων Βαλκανίων, που απασχολημένα με τη Δύση, καθυστερούν να κοιταχθούν και να συναντηθούν μεταξύ τους, παρόλες τις δημιουργικές δυνατότητες και τις πηγές έμπνευσης που διαθέτουν. Την αρχή αυτής της «συνάντησης - γνωριμίας» επιδιώξαμε για πρώτη φορά στην Κωνσταντινούπολη με τις Μέρες Ελληνικού Κινηματογράφου, για την ενθάρρυνση και περαιτέρω ανάπτυξη σχέσεων με τους Τούρκους συναδέλφους κινηματογραφιστές και τη δημιουργία δεσμών εμπιστοσύνης για σταθερές, πολύμορφες συνεργασίες και συμπαραγωγές, συνδιασμένες δράσεις και πολιτιστικές ανταλλαγές, προσεγγίζοντας έτσι το τουρκικό κοινό και επιτυγχάνοντας στενότερη επαφή με την Ομογένεια.

greek film days istanbul

Υπάρχει πρόθεση να διοργανωθούν προβολές και σε άλλα σημεία της Τουρκίας; Υπάρχουν μέρη πέραν της Κωνσταντινούπολης όπου κάτι τέτοιο θα έβρισκε ανταπόκριση;

Στόχος είναι η δράση, Μέρες Ελληνικού Κινηματογράφου, εμπλουτισμένη στην πορεία με παράλληλες εκδηλώσεις, να γίνει ετήσιος θεσμός και παράδοση. Στη συνέχεια, το πρόγραμμα από την Πόλη να περιοδεύει στη Σμύρνη - ήδη ενδιαφέρθηκε η Πρόξενός μας εκεί – στα Αδανα, στην Αγκυρα και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Τουρκίας, εφόσον υπάρχουν οι προϋποθέσεις και η οικονομική υποστήριξη των εκδηλώσεων.

greek film days istanbul

Στη διοργάνωση του Φεστιβάλ, ποιους βρήκατε συμμάχους και τι εμπόδια συναντήσατε;

Κατ’ αρχάς εμπόδιο στάθηκε η πανδημία και οι συνέπειές της: διακοπή της προετοιμασίας και αναβολή της δράσης επ’ αόριστον, αποχώρηση συνεργατών, συρρίκνωση του ήδη στενού προϋπολογισμού λόγω της αναίρεσης απόφασης ενός πολιτιστικού φορέα για την καταβολή εγκεκριμένου ποσού, την τελευταία στιγμή. Προχωρήσαμε παρόλα αυτά υπό την αιγίδα και οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και με την υποστήριξη της Α.Θ. Παναγιότητας του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη, του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, του Μουσείου Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, του Ζωγραφείου Λυκείου και του Μουσείου του Πέρα ως χώρο φιλοξενίας των προβολών και των κινηματογραφικών συναντήσεων. Και σύμμαχοί μας ήταν φυσικά οι συνεργάτες μας από τον εκδοτικό οίκο και εταιρία παραγωγής «ιστός» και οι εθελοντές στην Τουρκία που αγκαλιάσαν την πρωτοβουλία και την έκαναν δική τους.

greek film days istanbul

Υπάρχει κάποια στρατηγική στην επιλογή των ταινιών; Είναι εντελώς ελεύθερη, ή υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί στο τι θα προβάλετε, σύμφωνα με την αυστηρότητα των τουρκικών Αρχών απέναντι στον πολιτισμό;

Από την πλευρά τους δεν υπήρξε λογοκρισία ή ο ελάχιστος περιορισμός, αντιθέτως από την αρχή επικρότησαν την επιλογή και παρουσίαση των ταινιών που προτείναμε. Το Μουσείο του Πέρα αναμφίβολα είναι χώρος φιλοξενίας έργων τέχνης, άξιων να προβληθούν στο ευρύ κοινό.

greek film days istanbul

Μοιραστείτε μαζί μας μια στιγμή που σας χαροποίησε ή σας συγκίνησε ιδιαίτερα από τη φετινή διοργάνωση.

Η επικοινωνία του κοινού πασών των γενεών με τις ταινίες, η αθρόα προσέλευση, τα συγχαρητήρια, η συγκίνηση. Ιδιαίτερα η παράκληση νέων να ανανεώσουμε τη συνάντησή μας του χρόνου. Ηδη το Μουσείο πρότεινε οι Μέρες Ελληνικού Κινηματογράφου να συμπεριληφθούν στον ετήσιο προγραμματισμό του. Οι Μέρες Τούρκικου Κινηματογράφου στην Αθήνα είναι αντιστοίχως στα σχέδιά μας.