Το Flix και η Uber σας πάνε σινεμά! Μάθετε πώς μπορείτε να έχετε την πρώτη διαδρομή δωρεάν. Ή, πιο απλά, πατήστε εδώ, καλέστε uberTAXI και... φύγατε!

Ο χρόνος στο Τιμπουκτού άρχισε να κυλά αντίστροφα. Οι δρόμοι έρημοι, οι πόρτες κλειστές. Οι γυναίκες έχουν γίνει σκιές και το σκοτάδι έχει τυλίξει όλα όσα έδιναν κάποτε χρώμα σ’ αυτή την εξωτική πόλη του Μάλι. Τέλος η μουσική, τέλος το παιχνίδι, τέλος η ελευθερία: η αρχή του σκοταδισμού. Ο ισλαμικός φονταμενταλισμός είναι πλέον η νέα τάξη πραγμάτων που σκορπά τον τρόμο στην περιοχή. Μακριά από το χάος, ο Κιντάν με την γυναίκα του Σατίμα, την κόρη του Τόγια και τον μικρό Ισάν, απολαμβάνουν μια ήρεμη ζωή. Ένα περιστατικό θα ωθήσει τον Κιντάν να αφαιρέσει κατά λάθος μια ανθρώπινη ζωή. Αυτό θα τον φέρει αντιμέτωπο με την καινούρια δικαιοσύνη. Η ιστορία του Κιντάν, όμως, δεν είναι η μοναδική, παράλληλες πράξεις συνθέτουν με έναν ωμό ρεαλισμό την ματωμένη ιστορία μιας ολόκληρης χώρας.

Αν η αξία μιας ταινίας έχει να κάνει και με την χρονική στιγμή την οποία γυρίζεται, προβάλλεται, για την οποία μιλάει, τότε το «Τιμπουκτού», δεν θα μπορούσε παρά να ιδωθεί ως ένα φιλμ εξαιρετικής σημασίας. Αγγίζοντας ένα θέμα που πλέον οι διαστάσεις του έχουν ξεπεράσει εδώ και καιρό τα σύνορα της Αφρικής και της Ασίας, εκεί όπου ο ισλαμικός φονταμενταλισμός προσπαθεί να καταπατήσει κάθε έννοια προσωπικής ελευθερίας και κοινής λογικής, το φιλμ του Μαυριτανού σκηνοθέτη Αμπντεραμάν Σισακό είναι ένα φιλμ που μας αφορά απόλυτα.

Βαθιά πολιτικό με τον τρόπο των ανθρώπων, το φιλμ του Σισακό προσπαθεί να αποφύγει τις μεγαλόστομες δηλώσεις σχηματίζοντας μια μεγαλύτερη εικόνα μέσα από τις ιστορίες των ηρώων του και από τον σουρεαλιστικό παραλογισμό που εξαναγκάζονται να βιώνουν: Το να ζουν σε έναν τόπο που μοιάζει γεμάτος ερεθίσματα για το πνεύμα και τις αισθήσεις, αλλά να υπνοβατούν στην καθημερινή τους ζωή κάτω από την απειλή όπλων και μιας ομάδας παρανοϊκών που απαγορεύουν το κάθε τι, από τα τσιγάρα ως την μουσική, το ποδόσφαιρο και το γέλιο και την θέα του γυναικείου σώματος, ακόμη και των χεριών.

Σε ένα τοπίο όπου ο θάνατος με λιθοβολισμό είναι μια καθημερινή πραγματικότητα ο Σισακό προτάσσει σαν απάντηση την λογική κι ένα ανατρεπτικό χιούμορ αλλά δίχως να στερεί από τις δραματικές στιγμές την έντασή τους.

Αναμφίβολα αποτελεσματικό το «Τιμπουκτού» είναι μια ταινία που σε βοηθά να αντιληφθείς «εκ των έσω» μια πραγματικότητα που για τους περισσότερους δυτικούς είναι απλά σποραδικές ειδήσεις, αλλά δεν μπορεί να αποφύγει μια ελαφρώς απλοϊκή και ναΐφ αίσθηση στον τρόπο που το κάνει.

Ακόμη κι αν η αξία του ως ντοκουμέντο μιας πραγματικότητας μέσα από το φίλτρο της τέχνης είναι αδιαμφισβήτητη, το σινεμά του Σισακό έχει την υφή μιας αφρικάνικης ταινίας γυρισμένης για τα μάτια ενός δυτικού κοινού που τις δίνει κατά στιγμές την αίσθηση του φολκλορικού.

Εχει όμως επίσης τον λυρισμό και την σοφία, την ομορφιά και την γαλήνη ενός τόπου και μιας κουλτούρας που βρίσκεται αυτή την στιγμή αντιμέτωπη με την κάννη των όπλων μιας ομάδας παρανοϊκών φανατικών κάτι που μεταμορφώνει το φιλμ σε ένα εξαιρετικό καλύτερο επιχείρημα υπέρ της αντίσταση απέναντι στο σκοταδισμό και την βία που εξαπλώνεται δίπλα μας στο όνομα της θρησκείας και του «θεού».

Το Flix και η Uber σας πάνε σινεμά! Μάθετε πώς μπορείτε να έχετε την πρώτη διαδρομή δωρεάν. Ή, πιο απλά, πατήστε εδώ, καλέστε uberTAXI και... φύγατε!