Ο Τζον Φαβρό είναι ιδιοσυγκρασιακός, πληθωρικός και sui generis ως σκηνοθέτης. Με την άνεση που περνά από τα «Iron Man» στο «Chef», εγκαθίσταται τώρα και στο μαγικό σύμπαν της ζούγκλας, όπως εν σοφία το περιέγραψε το 1894 ο Ράντγιαρντ Κίπλινγκ. Το δικό του «Βιβλίο της Ζούγκλας» πατά με το ένα πόδι στο μυθιστόρημα και με το άλλο στην κλασική διασκευή κινουμένων σχεδίων της Disney του 1967 (άλλωστε η ταινία ανήκει στο ίδιο στούντιο) και κάνει μια βόλτα που θα μείνει αξέχαστη στην παιδική, τουλάχιστον, φαντασία.

Η ιστορία βάζει στο επίκεντρο τον Μόγλη (υποδύεται με χιούμορ κι ευαισθησία ο πρωτοεμφανιζόμενος 12χρονος Νιλ Σέθι), το αγοράκι που μεγάλωσε μέσα στη ζούγκλα σα λύκος, στην αγέλη της Ράκσα. Οταν η εκδικητική τίγρη, ο Σιρ Καν, απειλεί με θάνατο όποιον προστατεύει το αγοράκι, λόγω ενός παλιού, καλά θαμμένου μυστικού, ο μυαλωμένος πάνθηρας Μπαγκίρα θα πάρει τον Μόγλη από το χωριό των λύκων για να τον οδηγήσει στο χωριό των ανθρώπων όπου, ίσως, ανήκει. Στη διαδρομή θα συναντήσουν φιλικά ή απειλητικά ζώα, βγαλμένα από τις σελίδες του σπονδυλωτού μυθιστορήματος του Κίπλινγκ, ώσπου να καταλήξουν στον slacker αρκούδο Μπαλού, που ξέρει ν' απολαμβάνει τη ζωή και σε μια τελική αναμέτρηση με τη μοίρα.

Ο Φαβρό επιλέγει να κάνει την ταινία του live action - μπορεί να είναι γυρισμένη εξολοκλήρου σε στούντιο, αλλά η αληθοφάνειά της είναι πιο μαγική κι από τη φωνή της Σκάρλετ Τζοχάνσον ως Κάα. Η πυκνή βλάστηση με όλο το μυστήριο και τις ύποπτες κρυψώνες της, η απόλυτη ομορφιά της φύσης, τα ζώα που κινούνται και συμπεριφέρονται πιο αληθινά κι από τ' αληθινά, αλλά ταυτόχρονα μιλούν με ανθρώπινη φωνή κι έχουν ανθρώπινα συναισθήματα, εκλογίκευση, θυμικό. Ανάμεσά τους, ο Μόγλης είναι εκείνος που μοιάζει πιο εξωτικός: ο μικρός άνθρωπος που φέρνει την ανισορροπία στην τέλεια οργανωμένη, νομοτελειακά στημένη Φύση.

Παρότι τα πιο θεωρητικά μηνύματα που κουβαλά το βιβλίο του Κίπλινγκ κάνουν την εμφάνισή τους κι εδώ, η αξία της διαφορετικότητας, η κοινωνική ισότητα, η σημασία της αλληλεγγύης και της συμαπράστασης, του σεβασμού στη φύση, το σχέδιο του Φαβρό είναι τόσο φιλόδοξο και πολύπλευρο που δεν υπάρχει χρόνος ν' αναπτυχθούν αρκετά έντονα, ούτε και να πυροδοτηθεί η συγκινησιακή πλευρά της ιστορίας. Γι' αυτό και η ταινία απευθύνεται περισσότερο σε παιδιά, που θα μείνουν με το στόμα ανοιχτό για τα 106 λεπτά της. Οι μεγαλύτεροι θ' απολαύσουν την τεχνική, την ανάμνηση, την ελευθερία του παραμυθιού, τους εκπληκτικούς ηθοποιούς που δανείζουν τις φωνές τους στην πρωτότυπη βερσιόν και, φυσικά, την παραπομπή σε αρκετά από τα κλασικά τραγούδια της παλιότερης ταινίας της Disney, με κορυφαία τη νέα απόδοση του «The Bare Necessities» από τον Μπαλού - Μπιλ Μάρεϊ.


Διαβάστε και δείτε ακόμη: