Ταινίες

Ο Κατάσκοπος του Ψυχρού Πολέμου

The Courier

Ντομινίκ Κουκ

5 στα 10

Ιστορική κατασκοπευτική περιπέτεια με τον Μπένεντικτ Κάμπερμπατς που έκανε την πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ του Σάντανς το 2020.

Ο Κατάσκοπος του Ψυχρού Πολέμου
Που παίζεται; Διάλεξε αίθουσα και ώρα προβολών σε όλη την Ελλάδα Που παίζεται;
Ο Κατάσκοπος του Ψυχρού Πολέμου

Στο πέρασμα από τη δεκαετία του '50 σ' εκείνη του '60, στην καρδιά του ψυχρού πολέμου, ο Γκρέβιλ Γουιν ζει μια απλή, πετυχημένη ζωή στο Λονδίνο. Είναι επιχειρηματίας, «πωλητής» όπως λέει, κοινωνικός, ευγενικός, θα έλεγες και λίγο φαφλατάς, παντρεμένος με τη Σίλα - ευτυχώς έχουν ξεπεράσει την πρόσφατη μπαγαποντιά του - μπαμπάς ενός μικρού αγοριού, ένας καλός, συνηθισμένος άνθρωπος.

Τον Γρκέβιλ θα επιλέξουν δυο συνεργαζόμενοι πράκτορες της CIA και της MI6, για να γίνει ο μεταφορέας τους. Ταξιδεύοντας συχνά στη Μόσχα με το πρόσχημα των επιχειρήσεών του, θα μεταφέρει πληροφορίες για την πυρηνική ανάπτυξη της ΕΣΣΔ που παρέχει ο ευηπόληπτος πρώην συνταγματάρχης Ολεγκ Πενκόφσκι που θέλει ν' αυτομολήσει στη Δύση, αλλά και, ιδεαλιστικά, ν' αποτρέψει μια παγκόσμια πυρηνική καταστροφή. Οι δυο τους θα γίνουν φίλοι, αλλά ούτε η σχέση τους, ούτε οι προθέσεις τους, μπορούν ν’ αναχαιτίσουν τον πιο βρώμικο πόλεμο που δεν έγινε ποτέ.

Ο Ντόμινι Κουκ, μετά το, πάντως, πιο αιχμηρό κι ενδιαφέρον «Ανεκπλήρωτος Γάμος», υποτάσσεται αξιοπρεπώς αλλά κι ανέμπνευστα στην αφήγηση μιας πραγματικής ιστορίας, τόσο συναρπαστικής και πολυδιάστατης όσο όλα τα κατασκοπικά περιστατικά του ψυχρού πολέμου.

Χρησιμοποιώντας ως υποστήριγμα μια θαυμάσια ερμηνεία του Μπένεντικτ Κάμπερμπατς αλλά και του Γεωργιανού Μεράμπ Νινιτζέ, επικεντρώνεται στην αποτύπωση του ύφους της εποχής, σε μια αφήγηση τόσο γραμμική και τυπική που χάνει κάθε ίχνος έντασης, αγωνίας, διλημμάτων ζωής και θανάτου. Λίγο θρίλερ, λίγο διαπροσωπικό δράμα, λίγο buddy movie, η ταινία ξετυλίγεται, σαν τον πόλεμο, ψυχρά και διεκπεραιωτικά, διατηρώντας τη στιβαρότητα μιας καλής τηλεοπτικής παραγωγής του παλαιού BBC - που κι αυτό, πλέον, έχει ανανεωθεί.

Συνεχίζοντας την πλοήγηση σας στο flix.gr, συμφωνείτε στην εγκατάσταση cookies στον υπολογιστή σας. Μάθετε περισσότερα.