Τα Παλιόπαιδα

Les Gamins

Αντονί Μαρσιανό

ΚΡΙΤΙΚΗ 28 AUG 2013

4 στα 10

Μια ταινία για τους άνδρες που μένουν πάντα παιδιά και για τις γυναίκες που τους συντροφεύουν. Ταινία έναρξης του 14ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδας, 1.800.000 θεατές στη Γαλλία!

Ο Τομά μόλις αρραβωνιάστηκε την κοπέλα του Λολά, επισκέπτεται τους γονείς της Ζιλμπέρ και Σουζάν για να τους γνωρίσει και να τους ανακοινώσουν τα ευχάριστα νέα. Ο Ζιλμπέρ, παραιτημένος και απογοητευμένος από τη συμβατική του ζωή, ως οικογενειάρχης, αντιμετωπίζοντας κρίση μέσης ηλικίας, προσπαθεί να πείσει τον μελλοντικό γαμπρό του να μην κάνει το ίδιο λάθος με εκείνον. Οι δυο τους λοιπόν, ξεκινούν μαζί μια νέα ζωή γεμάτη κραιπάλες και περιπέτειες, πεπεισμένοι ότι η ελευθερία που ψάχνουν είναι κάπου... εκεί έξω! Τι κόστος όμως έχει η επιλογή να ακολουθήσουν τα εφηβικά τους όνειρα;

Η κρίση της μέσης ηλικίας των αρσενικών κι ο φόβος της δέσμευσης που θεωρητικά είναι συνώνυμος της ανδρικής φύσης, έχουν δώσει στο παρελθόν την αφορμή για την αφήγηση εκατοντάδων ιστοριών. Εδώ συναντιούνται για να αποτελέσουν την βάση μιας γαλλικής κωμωδίας που μοιάζει να ακολουθεί μια γνώριμη -όχι μόνο στο γαλλικό σινεμά- συνταγή, που όμως μοιάζει να αποτελεί οδηγό για πολλές γαλλόφωνες κωμωδίες τον τελευταίο καιρό.

Ο πατέρας της νύφης κι ο υποψήφιος γαμπρός του, είναι δυο χαρακτήρες που εκ προοιμίου απωθούνται, τι θα γινόταν όμως αν αντί να μισεί ο ένας τον άλλο, βρίσκονταν να ταιριάζουν απόλυτα στις αμφιβολίες για τις επιλογές και το μέλλον τους;

Ναι είναι μια ενδιαφέρουσα ιδέα, η οποία όμως στα «Παλιόπαιδα» περνά από το «πλυντήριο» μιας μάλλον τετριμμένης κωμωδίας που στρογγυλεύει όλες τις εν δυνάμει αιχμηρές γωνίες της και τεντώνεται στα άκρα από τις σαχλές περιπέτειες των δύο βασικών ηρώων που δυσκολεύεσαι να πάρεις στα σοβαρά ακόμη και στα πλαίσια ενός αστείου.

Ομως, υπάρχουν μερικές αστείες στιγμές που αξίζουν τον κόπο κι ο νεότερος των παλιόπαιδων Μαξ Μπουμπλίλ μοιάζει να έχει την ιδανική φάτσα για μια κωμική φιγούρα που δεν απομακρύνεται πολύ από τον «συνηθισμένο άνθρωπο», όμως το φιλμ του Αντονί Μαρσιανό δεν του δίνει μια σπουδαία ευκαιρία να αποδείξει το ταλέντο του.

Βεβαίως το χιούμορ και το τι είναι αστείο, είναι φυσικά θέμα γούστου και 1.800.000 θεατές στην Γαλλία προφανώς γέλασαν με το φιλμ ακόμη κι αν τίποτα καινούριο και απρόσμενο δεν θα συναντήσετε στην διάρκειά του.

Εκτός ίσως από τον Ιγκι Ποπ.

Διαβάστε εδώ τη συνέντευξη που έδωσε στο Flix ο σκηνοθέτης της ταινίας, Αντονί Μαρσιανό.

Που Παίζεται

Δες τις αίθουσες

Συνεχίζοντας την πλοήγηση σας στο flix.gr, συμφωνείτε στην εγκατάσταση cookies στον υπολογιστή σας. Μάθετε περισσότερα.