Δεν είναι πάντα εύκολο να κάνεις μια ταινία «με μήνυμα» που να αποφεύγει ολοκληρωτικά τον διδακτισμό και τα κατηγορώ, μα το «Sweet Coutry» πετυχαίνει να μιλήσει για κάτι αληθινά επώδυνο, με λυρικό, συναισθηματικό, μα ποτέ εύκολο τρόπο.

Τοποθετημένο στο απομακρυσμένο Αλις Σπρινγκς παίρνει τα δεδομένα της εποχής ακριβώς ως έχουν: οι λευκοί έποικοι είναι οι αφέντες, οι Αβορίγινες ντόπιοι είναι πια κάτι λιγότερο από δούλοι. Ομως ανάμεσα τους, θα βρεις ανθρώπους όπως ο ιεροκήρυκας Φρεντ Σμιθ του Σαμ Νιλ, ο οποίος συμπεριφέρεται στους εργάτες του με μια αίσθηση ισότητας που κάθε άλλο παρά αποτελεί τον κανόνα της εποχής.

Οταν ο Χαρι, ένας νεοφερμένος γείτονας με τα τραύματα του πολέμου έντονα ακόμη στην ψυχοσύνθεση του θα ζητήσει από τον Σμιθ να του δανείσει τον εργάτη του Σαμ και την γυναίκα του για να τον βοηθήσουν μια δυο μέρες στο χτήμα του, το πρώτο ντόμινο μιας επικείμενης τραγωδίας, θα έχει ήδη πέσει. Και το επόμενο θα είναι η δολοφονία του από τον Σαμ, σε μια ξεκάθαρη περίπτωση αυτοάμυνας, που όμως δεν θα αφήσει στον φτωχό εργάτη και τη γυναίκα του καμμιά άλλη επιλογή από το να το σκάσουν, αφού αν σκοτώσεις έναν λευκό, προφανώς δεν υπάρχει καμμιά άλλη κατάληξη για έναν Αβορίγινα, από την κρεμάλα.

Οι δυο φυγάδες θα βρουν καταφύγιο σε μια φύση που ξέρουν καλά, όσο η αστυνομία μαζί με τον Σμιθ που βρίσκεται εκεί για να βεβαιωθεί ότι ο Σαμ θα γυρίσει πίσω ζωντανός, θα τους αναζητήσουν. Κι αυτή η διαδρομή σε μια τόσο μεγαλειώδη όσο κι αφιλόξενη φύση θα είναι ίσως το πιο εντυπωσιακό αισθητικά κομμάτι του φιλμ, με τον Θόρντον να κινηματογραφεί το τοπίο σαν έναν ακόμη χαρακτήρα και να χτίζει στιγμές λυρισμού μέσα από πανοραμικά πλάνα εξαιρετικής ομορφιάς.

Είναι όμως το τρίτο μέρος της ταινίας που θα της δώσει την έντασή της, κορυφώνοντας μετρημένα μα εξαιρετικά αποτελεσματικά μια ιστορία που ακόμη κι αν επικεντρώνεται σε μια χούφτα ανθρώπους κατορθώνει να χτίσει μια πολύ πιο ευρεία εικόνα μιας κοινωνίας και μιας εποχής αλλά και μιας ακόμη πιο μεγάλης παραβολής για την σκλαβιά και την εκμετάλλευση που απηχεί την ανθρώπινη Ιστορία σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα έξω από την Αυστραλέζικη ήπειρο κι εμπειρία.