Το φεστιβάλ Moving Silence Αθήνα 2014 είναι μια παραγωγή του Goethe-Institut Athen και της πλατφόρμας moving silenceσε επιμέλεια Matthias Fritsch, σε συνεργασία με το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Exile Room στην Αθήνα, με τη συμμετοχή δυο διακεκριμένων διεθνών φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους από το Βερολίνο, του interfilm Festival και του Zebra Poetry Film Festival, και φυσικά με τη συμμετοχή πλήθους Ελλήνων μουσικών και sound artists που συνοδεύουν ζωντανά ένα διεθνές κινηματογραφικό πρόγραμμα.

Πειραματικά ντοκιμαντέρ και ταινίες εμπνεόμενες από την ποίηση είναι οι κινηματογραφικές προτάσεις του φετινού φεστιβάλ, τις οποίες συνεπιμελούνται ο Matthias Fritsch και τα δυο Βερολινέζικα φεστιβάλ.

Καλεσμένοι στην Αθήνα θα είναι ο Χάινζ Χέρμανς, Διευθυντής του Φεστιβάλ interfilm και ο Τόμας Ζαντετζιάκομο Ντελ Μπελ, Διευθυντής Προγράμματος του Zebra Poetry Film Festival.

Οι μουσικές προτάσεις, πάντα μια έκπληξη, προέρχονται φέτος αποκλειστικά από τον ελληνικό μουσικό χώρο. Εκτός από τους μεμονωμένους μουσικούς και τα μουσικά σύνολα, με την κινηματογραφική οθόνη θα «συνομιλήσει» και μια πρωτότυπης μορφής «ορχήστρας», η οποία σχηματίζεται ειδικά για τις κινηματογραφικές συναυλίες του moving silence. Πάνω από 20 νεαροί μουσικοί προτείνουν έναν νέο τρόπο προσέγγισης των οργάνων, της μουσικής συνοδείας των βωβών εικόνων, αλλά και της τοποθέτησης στο χώρο.Την επιμέλεια και το συντονισμό του μουσικού σκέλους του φεστιβάλ moving silence έχει η Αναστασία Χρυσανθακοπούλου, μουσικός, παραγωγός και μέλος της πλατφόρμας moving silence.

Διαβάστε ακόμη:

Αναλυτικό πρόγραμμα προβολών και εκδηλώσεων για το «Moving Silence Athens 2014»:

Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014 / Ινστιτούτο Γκαίτε (Ομήρου 14-16, Αθήνα, Τηλ. 210 3661000)

Διεθνές πρόγραμμα πειραματικών ντοκιμαντέρ / Μια επιλογή από το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους του Βερολίνου interfilm / Παρουσίαση: Heinz Hermanns / Επιμέλεια προγράμματος: Matthias Fritsch, Heinz Hermanns

«Η ιδιαιτερότητα αυτών των ντοκιμαντέρ μικρού μήκους είναι το ότι περιγράφουν κι αφηγούνται χωρίς λόγια. Είναι η δύναμη των εικόνων, η δουλειά της κάμερας, η συνένωση καινοτροπίας, εφέ, τεχνικών μοντάζ, animation και ήχου – που εδώ δημιουργείται επί τόπου. Πρόκειται για την αρμονική σύμπραξη φύσης και χρόνου, ανθρώπου κι εργασίας, για παραδείγματα ασυνήθιστων ντοκιμαντέρ που δείχνουν ότι γίνεται κι αλλιώς.»
Heinz Hermanns

Συνοδευουν ζωντανά οι μουσικοί:

 • Σοφία Κουμπλή (Κωστής Καριτζής, Βιολί /Δημήτρης Κοτταρίδης, Τσέλλο, Χριστόφορος Μίτζας, Πιάνο / Σοφία Κουμπλή, Τape)
 • Θοδωρής Λαζόπουλος
 • Berlin Brides (Νατάσσα Γιανναράκη, φωνή / Μαριλένα Ορφανού, πλήκτρα / Ζήσης Ανδριόπουλος, κιθάρες / Ερμής, Τύμπανα)
 • Θοδωρής Ζιούτος
 • Ακης Σίνος
 • Etten (Βύρωνας Κατρίτσης (Byron, Neon) πιάνο / Κωσταντίνος Κωστακόπουλος (Dead Buildings) τύμπανα / Hλίας Κωστακόπουλος (Dead Buildings) synth / Etten φωνή, laptop)

Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014 / Exile Room (Αθήνας 12, 3ος όροφος, Μοναστηράκι, Τηλ. 210-3223395)

O Heinz Hermanns μιλά για την «Τέχνη της Ταινίας Μικρού Μήκους» καθώς και για νέους τρόπους διάδοσης και διανομής ταινιών μικρού μήκους. Master Class για ενδιαφερόμενους από το χώρο του σινεμά και των πολυμέσων, αλλά και για το κινηματογραφόφιλο και μουσικόφιλο κοινό. Στη master class θα παρουσιαστεί και η ταινία μικρού μήκους «Mute City» του Γιάννη Γεωργιουδάκη, η οποία κέρδισε τον διαγωνισμό moving silence 2013. Η παραγωγή της ολοκληρώθηκε με την υποστήριξη του Goethe-Institut και της Moving Silence. / Σύνθεση Μιχάλης Ανδριτσόπουλος (Κατερίνα Δεληγιαννίδου, πιάνο / Σόνια Κούμα, φλάουτο)

Κυριακή 30 Μαρτίου 2014 / Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ - Βασ. Γεωργίου Β' 17-19 & Ρηγίλλης, Αθήνα, Τηλ. 210 9242111-3)

Η ποίηση στον κινηματογράφο. Επιλογή ταινιών από το φεστιβάλ ZEBRA Poetry Film Festival, αλλά και από την ελληνική κινηματογραφική δημιουργία / Παρουσίαση: Thomas Zandegiacomo Del Bel / Επιμέλεια προγράμματος: Matthias Fritsch, Thomas Zandegiacomo Del Bel, Αναστασία Χρυσανθακοπούλου.

«Με το μεγάλο επικοινωνιακό δυναμικό της η ποίηση είναι μια τέχνη που τέμνει όλες τις άλλες και ο κινηματογράφος την αξιοποιεί για να δημιουργήσει καλλιτεχνικά έργα που διατρέχουν όλο το φάσμα των μέσων. Τα ποιητικά φιλμ είναι ταινίες μικρού μήκους που συνδιαλέγονται με την ποίηση ως προς το περιεχόμενο, την αισθητική και τη φόρμα. Έτσι, μπαλάντες, ηχητικά ποιήματα, χαϊκού και πολλές άλλες ποιητικές φόρμες μετατρέπονται σε αναπάντεχες και συναρπαστικές ταινίες animation, μυθοπλασίας, πειραματικές και τεκμηρίωσης.»
Thomas Zandegiacomo Del Bel

Συνοδεύουν ζωντανά οι μουσικοί:

 • natrYX, Ισίδωρος & Τάσος Τσαλαπάτης, ‘Αρτεμις Βασιλοπούλου
 • Κτίρια την Νύχτα
 • Sancho
 • Σοφία Κουμπλή (Γεωργία Μπαλαμπίνη , Αφήγηση / Χαράλαμπος Καρασαββίδης, Βιολί / Αντιγόνη Σεφερλή, Τσέλλο / Χριστόφορος Μίτζας Πιάνο / Σοφία Κουμπλή, Τape)
 • Αχιλλέας Κεντώνης & natrYX Άκης Σίνος
 • Etten & Μάτα Κούρτη
 • tOy ARKestra (Ηχητικός σχεδιασμός : Δημήτρης Δημητριάδης / Ιδέα-πρόταση-ηχητικός σχεδιασμός : Αναστασία Χρυσανθακοπούλου / Ευρεση και συντονισμός συμετεχόντων: Βέρα Αρμένη (μουσικός) / Σχεδιασμός κίνησης και ηχητικών δράσεων : Μαριλένα Πετρίδου)

Ώρα έναρξης για όλες τις εκδηλώσεις: 20:30 / Είσοδος ελεύθερη

Περισσότερες πληροφορίες στο επίσημο site του Moving Silence και στο επίσημο site του Ινστιτούτου Γκαίτε.