Από τις 12 Δεκεμβρίου στο Αστορ το παρεξηγημένο ελληνικό σινεμά των δεκαετιών '60, '70 και '80 επιστρέφει επιθετικά για να ξανασυστηθεί σε όσους αγνοούν την ύπαρξή του, σε μια πρωτοβουλία της Ενωσης Σκηνοθετών Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου και την επιμέλεια των σκηνοθετών Ελίνας Ψύκου, Αλέξη Αλεξίου, Γιάννη Βεσλεμέ και της ιστορικού κινηματογράφου Αφροδίτης Νικολαΐδου.

Στην πρεμιέρα της, υπό τον γενικό τίτλο «Αόρατη Απειλή», στη «Χαμένη Λεωφόρο του Ελληνικού Σινεμά» θα τρέξουν οι ταινίες Κιέριον του Δήμου Θέου, Υπόγεια Διαδρομή του Απόστολου Δοξιάδη και Δι' ασήμαντον Αφορμήν του Τάσου Ψαρρά, ενώ στην πρώτη μεταμεσονύχτια προβολή λίγες μέρες μετά, την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου, την Πρωϊνή Περίπολο του Νίκου Νικολαΐδη.

Τις τρεις πρώτες θα συστήσουν στο κοινό οι Γιώργος Ζώης και Έκτορας Λυγίζος ενώ την μεταμεσόνυχτια τέταρτη ταινία ο Στέργιος Πάσχος.

Διαβάστε αναλυτικά: Αντιμετωπίστε άφοβα την «Αόρατη Απειλή» της «Χαμένης Λεωφόρου του Ελληνικού Σινεμά»

Αόρατη Απειλή Πόστερ 424

Αναλυτικό πρόγραμμα για την «Αόρατη Απειλή», το πρώτο μέρος της «Χαμένης Λεωφόρου του Ελληνικού Σινεμά» που ξεκινάει τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου:

17.30 Κιέριον του Δήμου Θέου Ενας αριστερός δημοσιογράφος, ο Αίμος Βαγενάς, συλλαμβάνεται με την κατηγορία της συμμετοχής στη δολοφονία του αμερικανού δημοσιογράφου Τζωρτζ Πολκ. Η ενοχή του δεν αποδεικνύεται και αφήνεται προσωρινά ελεύθερος. Με τη δημοσιογραφική του ιδιότητα αρχίζει να ερευνά την υπόθεση για την οποία κατηγορήθηκε, ενώ η αστυνομία κατασκευάζει έναν άλλο δολοφόνο, τον εβραίο φοιτητή Ζαδίκ ο οποίος ακολούθως αυτοκτονεί στο κρατητήριο.

19.15 Υπόγεια Διαδρομή του Απόστολου Δοξιάδη Ο Υπουργός βιομηχανικής ανάπτυξης αντιμετωπίζει δύο προβλήματα. Από τη μια, η γυναίκα του, μετά την αποτυχημένη απόπειρα αυτοκτονίας της, στρέφεται εναντίον του συμμαχώντας με τους παλιούς του συντρόφους, οι οποίοι αντιτίθενται στην κυβέρνηση και αντιμετωπίζονται ως τρομοκράτες. Από την άλλη, μια οικολογική καταστροφή απειλεί να βάλει τέλος στην πολιτική του καριέρα. Ο Πρωθυπουργός διατάσσει την «ειδική υπηρεσία» να λύσει το πρόβλημα, συνδέοντας τους υποτιθέμενους τρομοκράτες με την οικολογική καταστροφή και κατηγορώντας τους πως συνωμοτούν κατά του πολιτεύματος.

22.00 Δι' Ασήμαντον Αφορμήν του Τάσου Ψαρρά Η ταινία βασίζεται σ’ ένα πραγματικό γεγονός. Το έτος 1953, σ’ ένα καπνοχώρι της Μακεδονίας, διαπράττεται ένας περίεργος φόνος. Κατά την ακροαματική διαδικασία, προκύπτει από τις καταθέσεις των μαρτύρων ότι τα πραγματικά αίτια δεν ήταν κάποιες συνήθεις κτηματικές διαφορές, όπως είχαν θεωρήσει αρχικά η χωροφυλακή κι ο εισαγγελέας, αλλά οι οικονομικές διαφορές και οι ανελέητες συγκρούσεις ανάμεσα σε καπνοκαλλιεργητές και καπνεμπόρους.


[Το πρόγραμμα «Αόρατη Απειλή» ολοκληρώνεται την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου με τη μεταμεσονύκτια (00.30) προβολή: «Πρωινή Περίπολος» του Νίκου Νικολαΐδη / Παρουσίαση: Στέργιος Πάσχος]

Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου στις 00.30 Πρωινή Περίπολος του Νίκου Νικολαΐδη Σε μια έρημη και κατεστραμμένη πόλη, μια γυναίκα βαδίζει ολομόναχη. Προσπαθεί να διασχίσει την απαγορευμένη ζώνη και να φτάσει στη θάλασσα. Παντού παραμονεύουν παγίδες και η Πρωϊνή Περίπολος την παρακολουθεί. Ένας άντρας, από τους λίγους επιζώντες, που τώρα φρουρεί την πόλη, θα την βοηθήσει να φτάσει εκεί απ’ όπου κανείς δεν γύρισε για να πει αν στ’ αλήθεια υπάρχει: στη θάλασσα.

Την προβολή της ταινίας ακολουθεί πάρτι με Dj Set από του τους Felizol & The Boy vs Nikos Pastras

Διαβάστε ακόμη: Ο Στέργιος Πάσχος γράφει στο Flix: H «Πρωινή Περίπολος» του Νίκου Νικολαΐδη είναι μια επαναστατική πράξη...

Η Χαμένη Λεωφόρος του Ελληνικού Σινεμά - Κινηματογράφος Αστορ / Σταδίου 28 (είσοδος εντός στοάς Κοραή) (ΜΕΤΡΟ Πανεπιστήμιο) / Τιμές εισιτηρίων: 5 ευρώ ανά προβολή / 7 ευρώ ημερήσιο εισιτήριο

Η Χαμένη Λεωφόρος του Ελληνικού Σινεμά είναι μια πρωτοβουλία της Ένωσης Σκηνοθετών-Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου (ΕΣΠΕΚ). Μια Δευτέρα και μια Παρασκευή κάθε μήνα “Παράξενα, Παραγνωρισμένα, Παραμελημένα, Παραπονεμένα Ελληνικά Φιλμ” των δεκαετιών 1960 – 1980, επιλεγμένα από τους σκηνοθέτες Αλέξη Αλεξίου, Γιάννη Βεσλεμέ και Ελίνα Ψύκου και την ιστορικό κινηματογράφου Αφροδίτη Νικολαΐδου, θα προβάλλονται στον Κινηματογράφο Άστορ σε κόπιες 35mm.