Η ιστορία της Γιόγκα χάνεται στους αιώνες, όμως η σύγχρονη Γιόγκα των αρχών του 20ού αιώνα είναι πνευματικό παιδί του Ινδού σοφού T. Krishnamacharya. Ο σκηνοθέτης Jan Schmidt-Garre ερευνά τη ζωή και τη διδασκαλία του Krishnamacharya, πραγματοποιώντας ένα ταξίδι που τον οδηγεί από τους μαθητές και την οικογένεια του Ινδού δασκάλου ως τις πηγές της σύγχρονης Γιόγκα και το παλάτι του Μαχαραγιά της Μυσώρης.Από τον Pattabhi Jois, ο Jan μαθαίνει τον «χαιρετισμό στον ήλιο», από τον Iyengar την «άσανα» με τη στήριξη στο κεφάλι και στο τέλος ο Sribhashyam του φανερώνει το μυστικό του πατέρα του: «Life Saving Yoga Session», η γιόγκα που σώζει ζωές.
Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι το ντοκιμαντέρ του Γιαν Σμιντ-Γκαρέ αποτελεί μια χρήσιμη καταγραφή των απαρχών της σύγχρονης Γιόγκα, ή ότι στην διάρκειά του μέσα από συνεντεύξεις με ανθρώπους που έχουν προφανώς μια ξεχωριστή θέση στην ιστορία της, αντλεί κανείς ενδιαφέρουσες πληροφορίες.
Ομως από την άλλη, το φιλμ απευθύνεται σχεδόν αποκλειστικά στον μυημένο θεατή, ουσιαστικά σε ανθρώπους που εξασκούν την τεχνική της πνευματικής και σωματικής άσκησης που είναι η Γιόγκα.
Πιθανότατα αυτοί να μπορούν να εκτιμήσουν τον πλούτο της πληροφορίας για την πορεία του Krishnamacharya και την εξέλιξη της Γιόγκα όπως εκείνος την δίδαξε στους Ινδούς αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.
Δυστυχώς οι υπόλοιποι θα μείνουν γεμάτοι ερωτηματικά από μια ταινία που χρησιμοποιεί έντονα την ορολογία και την ονοματολογία των πιο περίπλοκων ασκήσεων και τεχνικών και ξεδιπλώνει όχι ακριβώς προσεκτικά ένα οικογενειακό δέντρο από Γιόγκι που όσο κι αν σε εντυπωσιάζει με τις σωματικές του ικανότητες, άλλο τόσο σε μπερδεύει.
Η αλήθεια είναι πως το αρχειακό υλικό είναι θεαματικό (ακόμη κι αν το βίντεο με τον Krishnamacharya μπορεί να βρεθεί στην ολότητα του στο youtube) αλλά και τα πλάνα από ανθρώπου που εξασκούν την Γιόγκα στην Ινδία σήμερα σε εντυπωσιάζουν, όμως δεν αρκούν για να κρατήσουν το ενδιαφέρον σου, αν η ίδια η Γιόγκα δεν σε αφορά άμεσα και απόλυτα.