Ενημέρωση

Vecna Lives! Ποιος είναι μυστηριώδης νέος κακός του «Stranger Things»;

στα 10

H τέταρτη σεζόν της σειράς μας παρουσιάζει έναν από τους πιο μοχθηρούς, επικίνδυνους και πανίσχυρους κακούς του Dungeons & Dragons.

Vecna Lives! Ποιος είναι μυστηριώδης νέος κακός του «Stranger Things»;

Ενας ήρωας δεν είναι τίποτα χωρίς τον... κακό του.

Και στην προκειμένη περίπτωση της τέταρτης σεζόν του «Stranger Things» οι αγαπημένοι μας ήρωες ετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν έναν από τους πιο αδίστακτους και επικίνδυνους κακούς που συνάντησαν ποτέ: τον αρχαίο θεό, τον lich Βέκνα. Οπως και οι υπόλοιποι κακοί που αντιμετώπισαν στις προηγούμενες σεζόν, το Demogorgon και το Mind Flayer, έτσι και ο Βέκνα έχει τις ρίζες του βαθιά στις ιστορίες και τις συναρπαστικές περιπέτειες των Dungeons & Dragons, το πολυαγαπημένο επιτραπέζιο pen and paper RPG, το οποίο έχουμε δει αρκετές φορές να παίζουν οι μικροί πρωταγωνιστές της σειράς.

Αλλά ποιος είναι αυτός ο μυστηριώδης Βέκνα; Εμείς εδώ στο Flix βουτάμε στην ιστορία αυτού του ισχυρού μάγου/θεού και σας αποκαλύπτουμε τα μυστικά και τις δυνάμεις του βγαλμένα από τους αρχαίους πάπυρους των Dungeon Masters.

«Ο Demogorgon είναι για αγκαλίτσες μπροστά στον Βέκνα», λέει ο παραγωγός της σειράς Σον Λέβι. Και δεν έχει καθόλου άδικο.

Προσοχή: Ακολουθούν spoilers για τις δυνάμεις και την ιστορία του κεντρικού κακού της τέταρτης σεζόν του «Stranger Things». Δεν γνωρίζουμε πόσα από αυτά έχουν μπει στην σειρά, αλλά αν δεν θέλετε να γνωρίζετε τίποτα επιστρέψτε για να τα διαβάσετε αφότου δείτε την σειρά.

Διαβάστε ακόμα: «A War is Coming»: Πρώτο τρέιλερ για την τέταρτη σεζόν του «Stranger Things»

vecna Ο Βέκνα στην τέταρτη σεζόν του «Stranger Things».

Ο Βέκνα έκανε την πρώτη εμφάνισή του στην δεύτερη έκδοση των Dungeons & Dragons, αν και αναφορές του υπήρχαν και πριν από αυτήν, στο campaign setting του Greyhawk με τις περιπέτειες «Vecna Lives!» και «Die Vecna Die!» και αργότερα στο campaign setting τρόμου του Ravenloft με την περιπέτεια «Vecna Reborn», όπου και παραμένει ως και σήμερα. Ομως ποιος είναι ο αρχαίος αυτός lich (σ.σ. ένας απέθαντος μάγος που ζει αιώνια χάρης σκοτεινών μαγικών, κάτι σαν τον Βόλντεμορτ) άρχοντας που προκαλεί τον τρόμο σε όσους τολμούν απλά να ξεστομίσουν το όνομά του;

Ο Βέκνα συνήθως απεικονίζεται ως ένας ισχυρός μάγος που μοιάζει με αφυδατωμένο πτώμα που του λείπει το αριστερό του χέρι και το μάτι. Λίγοι αποκαλούν τον ημίθεο Βέκνα με το αληθινό του όνομα. Σε όλη του τη ζωή ήταν γνωστός με πολλούς τίτλους, ίσως ο πρώτος να είναι απλώς ο Αρχοντας του Spider Throne. Με τον καιρό, έφτασε να αποκαλείται και ως ο Ακρωτηριασμένος Αρχοντας, Εκείνος που Ακούγεται Μόνο στους Ψίθυρους και ο Ετοιμοθάνατος Βασιλιάς. Αργότερα, με την φυλάκιση του στο βασίλειο του Ravenloft, έγινε γνωστός και ως ο Αλυσοδεμένος Θεός.

Ο Βέκνα γεννήθηκε ως άνθρωπος, πριν από αιώνες ως μέλος της άθικτης κάστας στην πόλη Φλιθ του Οερθ. Αρχικά εκπαιδεύτηκε από τη μητέρα του, Μαζέλ, στις πιο σκοτεινές τέχνες και ασκούμενος των πιο ποταπών μορφών μαγείας, πριν η ίδια εκτελεστεί από την κυβέρνηση της Φλιθ επειδή ασκούσε μαγεία. Ορκιζόμενος εκδίκηση, ο Βέκνα κατάφερε να τελειοποιήσει τη μαεστρία του στις σκοτεινές τέχνες, κάτι που δεν είχε πετύχει κανένας θνητός ως τότε. Κάποιοι λένε ότι αυτό το επίτευγμα οφειλόταν στην άμεση κηδεμονία του από το Μοκ’σλικ το Φίδι, που πιστεύεται ότι ήταν η προσωποποίηση της ίδιας της απόκρυφης μαγείας. Με τον καιρό, έγινε κύριος μιας μεγάλης αυτοκρατορίας βασισμένης στον φόβο και τη φρίκη. Ωστόσο, το πού ακριβώς βρισκόταν αυτό το έθνος του Οερθ ή πού βρισκόταν ο σκοτεινός πύργος από τον οποίο κυβέρνησε, είναι ένα θέμα που κανείς δεν γνωρίζει.

Διαβάστε ακόμα: Κάθε τέλος έχει και μια αρχή. Επιτέλους έχουμε ημερομηνία κυκλοφορίας της τέταρτης σεζόν του «Stranger Things»

vecna Ο Βέκνα στο Ravenloft

Το κακό του Βέκνα λέγεται ότι είναι απεριόριστο. Στην πραγματικότητα, οι θρύλοι υποστηρίζουν ότι κατέστρεψε ολόκληρα χωριά ανθρώπων μόνο και μόνο για να προμηθεύσει σώματα για τα πειράματά του. Αλλες ιστορίες λένε ότι η δύναμή του αφαίρεσε ολόκληρα τμήματα του Οερθ από ζωή, δημιουργώντας περιοχές όπως την θανατηφόρα Φωτεινή Ερημο. Οταν ο Βέκνα έφτασε σε μια μεγάλη ηλικία χρησιμοποίησε τις μαγικές του δυνάμεις για να αποκρούσει τον τελικό ερχομό του θανάτου. Η ακριβής διαδικασία που χρησιμοποίησε είναι άγνωστη, αλλά κατά κάποιο τρόπο ο πιο σκοτεινός και κακούς θνητούς μεταμορφώθηκε στον πιο θανατηφόρο lich.

Καθώς ο Βέκνα συνέχιζε να συγκεντρώνει δύναμη και να διαδίδει το κακό, ένας ισχυρός πολεμιστής που ονομαζόταν Kας έγινε ο επικεφαλής του στρατού του και υπολοχαγός του. Γνωστός ως Kας ο Αιματοβαμμένος εκτελούσε τις εντολές του Βέκνα με τον πιο βίαιο τρόπο. Για να ανταμείψει τον υπολοχαγό του για αυτή την αφοσίωση και την υπηρεσία, ο Βέκνα σφυρηλάτησε το ισχυρό ξίφος του Κας.

Για ένα διάστημα, το σκοτάδι που κάλυπτε τον Οερθ έγινε ακόμη πιο τρομερό κάτω από τη δύναμη αυτών των δύο απαίσιων όντων. Ομως, όπως συμβαίνει σχεδόν πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις, ο Κας δελεάστηκε από τη δύναμη του πανίσχυρου όπλου και στράφηκε εναντίον του αφέντη του. Μετά από μια μεγάλη μάχη που αποδεκάτισε τον σκοτεινό πύργο του Βέκνα, οι δύο μαχητές καταστράφηκαν. Το μόνο που απέμεινε ήταν το ξίφος του Κας και το Χέρι και το Μάτι του Βέκνα.

Ως πλάσμα του απόλυτου σκότους, ο Βέκνα έγινε σεβαστός από εκείνους που θέλουν το κακό να κυριαρχήσει στον κόσμο. Με την πάροδο του χρόνου, η λατρεία και οι προσευχές αυτών των ανθρώπων ενδυνάμωσαν τα υπολείμματα του πνεύματός του και ο Βέκνα έγινε ημίθεος.

Διαβάστε ακόμα: H τέταρτη σεζόν του «Stranger Things» θα είναι η πιο σκοτεινή από όλες

vecna Το πρόσωπο του Βέκνα στην τέταρτη σεζόν του «Stranger Things».

Ούτε οι δυνάμεις ενός θεού, όμως, δεν ήταν αρκετές για να ικανοποιήσει τους πόθους του Σκοτεινού Ημίθεου. Δουλεύοντας μέσω ενός avatar του, ο Βέκνα προσπάθησε να ανακτήσει την αυτοκρατορία του και, χρησιμοποιώντας τη δύναμη που θα ήταν έτσι δική του, να ανυψωθεί στην κατάσταση ενός πιο ισχυρού θεού. Αν το κατάφερνε τότε όλη το Οερθ θα ήταν υπό την κυριαρχία του, αν και κάτι τέτοιο δεν θα τον άφηνε απόλυτα ικανοποιημένο.

Ομως τελικά, και ευτυχώς, ο Βέκνα δεν κατάφερε να πετύχει την απόλυτη κυριαρχία στον κόσμο του Greyhawk. Οι ομίχλες όμως του κόσμου του Ravenloft πρόσεξαν την σκοτεινή δύναμή του και τράβηξαν την Ακρόπολη του Καβίτιους στα δεσμά τους, φυλάκισαν μαζί της και τον ίδιον τον Βέκνα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να τον εξοργίσει. Οργίζεται συνεχώς ενάντια στις δυνάμεις που τον κρατούν στη θέση του, υποσχόμενος ότι όχι μόνο θα βρει τρόπο να δραπετεύσει, αλλά ότι θα καταστρέψει και τις δυνάμεις που τον φυλακίζουν αυτή τη στιγμή. Εκτός από την αποφασιστικότητά του να δει τις μυστηριώδεις δυνάμεις του Ravenloft να εκμηδενίζονται, ο Βέκνα βρίσκεται και αντιμέτωπος με έναν από τους πιο θανάσιμους εχθρούς του. Στην άλλη πλευρά των Πύρινων Κορυφών του Ravenoft βρίσκεται η περιοχή του Τόβαγκ, που κυβερνάται από τον πιο μισητό εχθρό του, τον προδότη Kας και συνεχώς στέλνουν δυνάμεις για να εξοντώσουν ο ένας τον άλλον. Οσο φρικτές και αιματηρές κι αν είναι αυτές οι συγκρούσεις, καμία πλευρά δεν κερδίζει ποτέ πλεονέκτημα έναντι της άλλης.

Ο Βέκνα εξοργίζεται συνεχώς με τη μοίρα του. Αποτυγχάνει να καταλάβει γιατί δεν μπορεί απλά να απελευθερωθεί από αυτό το καταραμένο μέρος, καθώς επίσης, δεν μπορεί να καταλαβαίνει γιατί δεν μπορεί να καταστρέψει τον Κας, κάτι που του δεν μπορεί να τον αφήσει σε ησυχία. Για κάποιον που επιθυμεί μόνο να αποκτήσει όσο περισσότερη δύναμη και γνώση, η ανικανότητα και η σύγχυση του είναι μια τόσο τρομερή μοίρα όσο θα μπορούσε κανείς να ευχηθεί σε κάποιον Σκοτεινό Αρχοντα, όπως είναι ο Βέκνα.

Η επιμονή του όμως κατάφερε να αποδώσει καρπούς. Κατάφερε να απελευθερωθεί από τους δεσμούς του Ravenloft αφού απορρόφησε τη δύναμη ενός αλλού θεού, του Ιουζ. Μεταφέρθηκε στην πόλη Σίγκιλ, όπου έφτασε επικίνδυνα κοντά στο να αναδιατάξει όλη την ύπαρξη σύμφωνα με τις επιθυμίες του. Αλλά μια ομάδα ηρώων κατάφερε να το διώξει από την πόλη, σταματώντας τις όποιες ενέργειές του για να γίνει ο απόλυτος θεός, αλλά αυτό είχε αποτέλεσμα την απελευθέρωση του Ιουζ, με τον Βέκνα να πηγαίνει και πάλι στο Οερθ αλλά με πολύ πιο μειωμένη δύναμη.

Ο Βέκνα είναι ο ημίθεος των μυστικών και της μαγείας. Ως εκ τούτου, κανένα μυστικό δεν μπορεί να μείνει κρυφό. Ξέρει αμέσως για όλα όσα συμβαίνουν μέσα στα τείχη της Ακρόπολής του. Αυτή η ικανότητα επεκτείνεται και στους οπαδούς του, ακόμη και σε αυτούς που βρίσκονται εκτός του βασιλείου του. Πέρα όμως από τα όρια της Ακρόπολης η αντίληψή του αρχίζει να ξεθωριάζει. Πρέπει να χρησιμοποιήσει τη μαντική μαγεία για να μάθει τα μυστικά εκείνων που θέλει οι οποίοι βρίσκονται εκτός του βασιλείου του.

Διαβάστε ακόμα: Το καστ του «Stranger Things» θα παίξει ένα χριστουγεννιάτικο παιχνίδι Dungeons & Dragons

venca Το Χέρι και το Μάτι του Βέκνα όπως παρουσιάζονται στο εξώφυλλο της περιπέτειας «Vecna Lives!»

Ως θεός των μυστικών, ο Βέκνα είναι σε θέση να αντιληφθεί πότε κάποιος έχει ένα μυστικό, ειδικά αυτό που προκαλεί ντροπή ή τρόμο. Εκτός από το να γνωρίζει ότι υπάρχει ένα τέτοιο μυστικό, ο Βέκνα χρειάζεται μόνο να ασκήσει τη θέλησή του για ένα δευτερόλεπτο για να μάθει τη φύση του μυστικού. Ο Βέκνα χρησιμοποιεί αυτή τη δύναμη για να προστατεύσει τον εαυτό του από προδότες και να εκβιάσει πιθανούς εχθρούς στο να τον υπηρετήσουν.

Το Χέρι και το Μάτι του Βέκνα είναι δύο από τα πιο ισχυρά και πιο επικίνδυνα τεχνουργήματα που γνωρίζει ο άνθρωπος. Αν και εξακολουθούν να βρίσκονται στο Οερθ, όποιος είναι αρκετά ανόητος για να τα διεκδικήσει για τον εαυτό του και να προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει τη δύναμή του κινδυνεύει να πέσει κάτω από την κυριαρχία του ακρωτηριασμένου Αρχοντα. Για να χρησιμοποιήσει κάποιος τις δυνάμεις του Χεριού ή του Ματιού του Βέκνα, απαιτείται να κόψει το αντίστοιχο μέρος του σώματός του και να τοποθετήσει το αντίστοιχο τεχνούργημα του Βέκνα στη θέση του. Ο νέος φορέας του ματιού ή του χεριού (ή και των δύο) θα αποκτήσει πρόσβαση σε πανίσχυρες ικανότητες που μοιάζουν με ξόρκια αλλά τα αντικείμενα θα τους διαφθείρουν σιγά σιγά, μετατρέποντάς τους σε κακούς με την πάροδο του χρόνου.

Ολα αυτά αποδεικνύουν το πόσο επικίνδυνος και μοχθηρός κακός είναι ο Βέκνα και σίγουρα ένας δύσκολος αντίπαλος για την Eleven και την παρέα της στη νέα σεζόν του «Stranger Things». Το πόσο πιστές θα είναι οι δυνάμεις του στην σειρά με αυτές στο Dungeons & Dragons απλά θα πρέπει να περιμένουμε για να το δούμε.

Το πρώτο μέρος της τέταρτης σεζόν του «Stranger Things» θα κάνει την πρεμιέρα του στις 27 Μαΐου, με το δεύτερο μέρος να έρχεται την 1η Ιουλίου στο Netflix.

stranger things