Ενημέρωση

Θυμήσου τον Σεπτέμβρη: Η ιστορία του ωραιότερου ελληνικού τραγουδιού του φθινοπώρου

στα 10

Αφιερωμένο στην πρώτη μέρα του Σεπτέμβρη.

Flix Team
Θυμήσου τον Σεπτέμβρη: Η ιστορία του ωραιότερου ελληνικού τραγουδιού του φθινοπώρου

«Κι αν σκόρπισαν τα φύλλα με τ' αγέρι, τον δρόμο κι αν τον σκέπασ' η βροχή, για μας είν' ο Σεπτέμβρης καλοκαίρι...»

Το τραγούδι, σε μουσική του Γιάννη Σπανού και στίχους του Γιώργου Παπαστεφάνου γράφτηκε για την παράσταση του «Private Lives» του Νόελ Κάουαρντ που στα ελληνικά θα έμενε γνωστό με τον τίτλο «Θυμήσου το Σεπτέμβρη». Το έργο ανέβηκε το 1967-1968 στο Θέατρο Διονύσια με πρωταγωνιστές την Ελλη Λαμπέτη και τον Κώστα Καρρά.

σεπτέμβρης

«Το έργο ήταν αγγλικό, μια κομεντί του Νόελ Κάουαρντ και στο θίασο της Έλλης συμμετείχαν ο Κώστας Καρράς, ο Κώστας Καζάκος, η Δέσποινα Νικολαΐδου και η νεαρή Νένα Μεντή. Η Eλλη ήθελε να τελειώνει το έργο με τραγούδι, που με τη φωνή του Κώστα Καρρά θα ακουγόταν από τα μεγάφωνα καθώς θα έφευγε ο κόσμος απ`το θέατρο. Με δική της παραγγελία λοιπόν και μάλιστα της τελευταίας στιγμής, γράψαμε με τον Γιάννη Σπανό το τραγούδι Θυμήσου τον Σεπτέμβρη, μια και έτσι θα λεγόταν και το έργο», αφηγείται ο ίδιος ο Γιώργος Παπαστεφάνου.

Το τραγούδι υπάρχει ηχογραφημένο από την εποχή του θεατρικού τόσο με τη φωνή του Κώστα Καρρά όσο και με τη φωνή της Ελλης Λαμπέτη:



Το 1985 ο Κώστας Καραγιάννης γύρισε μια βιντεοταινία με τον ίδιο τίτλο «Θυμήσου το Σεπτέμβρη», με τον Κώστα Καρρά ζευγάρι εδώ με την Ελενα Ναθαναήλ, σε σενάριο της Μέλπως Ζαρόκωστα (κάτι σαν ελεύθερη διασκευή του «Private Lives»).

Η επίσημη υπόθεση έλεγε αυτά: Ο Κώστας και η Στέλλα, ένα ερωτευμένο ζευγάρι, που τρώγεται σαν το σκύλο με την γάτα, σπάει τα δεσμά του γάμου. Οι δυο, όμως, τώρα γίνονται τέσσερις, αφού ο Κώστας βρίσκει την Χριστίνα και η Στέλλα τον Νώντα. Σαν να μην έφτανε αυτό προστίθεται και ένα ζευγάρι ακόμα, η μαμά της Χριστίνας, πλούσια ιδιοκτήτρια ξενοδοχείων και ένας κύριος Πολίτης, υπόπτου παρελθόντος & πονηρού παρόντος. Έτσι βρισκόμαστε μπροστά σε ερωτικές κόντρες…

Πρωταγωνιστούσαν ακόμη: Μπεάτα Ασημακοπούλου , Κώστας Καραγιώργης , Βασίλης Πλατάκης , Κατερίνα Γούναρη , Νίκος Ρίζος, Δημήτρης Νικολαϊδης (I) , Νίκη Φιλοπούλου, Νίκος Καραγεώργης , Χρήστος Νάτσιος , Μέλπω Ζαρόκωστα

γσσφ

O Κώστας Καρράς τραγούδησε ξανά το τραγούδι στην ταινία - δείτε στο βίντεο:


Οι διασκευές του τραγουδιού είναι πολυάριθμες.

Οι πιο κινηματογραφικές είναι αυτές της Γιοβάννας, του Σταμάτη Γαρδέλη, του Γιάννη Πουλόπουλου, του Δάκη και του Ρένου Χαραλαμπίδη.