Άποψη

«The Muppets»: επισκέπτες από το παρελθόν

στα 10

Τα Pigs in Space, οι ανασφάλειες του Κέρμιτ, ο Σουηδός Μάγειρας και οι γκρινιάρηδες Στάτλερ και Γουόλντορφ παρέσυραν στον εξωφρενικό τους κόσμο τους πιο ποπ ηθοποιούς και μουσικούς της πενταετίας ’76 – ’81. Τριάντα πέντε χρόνια μετά, μοιάζουν ακριβώς το ίδιο ατίθασοι!

«The Muppets»: επισκέπτες από το παρελθόν

Στους πέντε κύκλους του «The Muppet Show», από το 1976 μέχρι το 1981, τα Muppets του Τζιμ Χένσον, με το παράλογο, εκρηκτικό, παράτολμο χιούμορ τους, φιλοξένησαν τους πιο διάσημους ηθοποιούς και μουσικούς της εποχής, οι οποίοι ξέφυγαν κι αυτοί από τα όρια, μαζί με τους ατίθασους οικοδεσπότες τους.

Το «The Muppet Show», μέσα στη σειρά, ήταν ένα θεατρικό μουσικοχορευτικό πολυθέαμα, όπου ο Κέρμιτ προσπαθούσε σε κάθε επεισόδιο να συντονίσει τους συνεργάτες του και να βγάλει ένα σόου στη σκηνή. Ο βασικός θίασος αποτελούνταν από τον Κέρμιτ, το βατράχι με τις ικανότητες του θιασάρχη και τις ανασφάλειες του… χρώματός τους. Την αιώνια ντίβα Μις Πίγκι. Τον Φόζι τον αρκούδο, έναν αυθεντικό stand up κωμικό. Τον αμφιβόλου, ενδεχομένως και διαστημικής, προελεύσεως, Γκόνζο. Τον Σουηδό Μάγειρα με τις πιο ακατανόητες και καταστροφικές συνταγές. Τον Ρολφ, τον πιανίστα σκύλο. Τον Στάτλερ και τον Γουόλντορφ, τους γέρους του θεωρείου που είχαν για όλους μια κακιά κουβέντα. Την μπάντα των Electric Mayhem, με τον Dr. Teeth στα πλήκτρα και το Animal στα ντραμς. Και δεκάδες ακόμα ιδιοσυγκρασιακούς καλλιτέχνες!

Με την έμπνευση του Τζιμ Χένσον, του Φρανκ Οζ και της ομάδας τους, κάθε βδομάδα, το σύμπαν παρακολουθούσε ένα παράδοξο σόου όπου μαριονέτες με μορφές ζώων και ανθρώπων έστηναν μια παράσταση μεταξύ Monty Python και θεάτρου του παραλόγου, σχολιάζοντας τα πάντα και ανατρέποντας την πορεία της mainstream τηλεόρασης.

Το κάθε επεισόδιο του «The Muppet Show» φιλοξενούσε κι έναν πραγματικό άνθρωπο, ηθοποιούς και μουσικούς ήδη αναγνωρισμένους ή τρομερά δημοφιλής εκείνον τον καιρό. Στην αρχή της σειράς, βέβαια, ο Χένσον, ο Οζ και οι υπόλοιποι συνεργάτες αγγάρευαν όποιον ήξεραν ή χρησιμοποιούσαν τις δικές τους δημόσιες σχέσεις για να φέρνουν καλεσμένους στο σόου. Από κάποια στιγμή και μετά, ωστόσο, οι ίδιοι οι σταρ διεκδικούσαν μια θέση στο «Muppet Show», γνωρίζοντας ότι αυτό θα ευνοούσε εξαιρετικά τη δημοτικότητά τους. Ο καλεσμένος που έκανε τη διαφορά και απέδειξε το κύρος της σειράς, λέγεται ότι ήταν ο Ρούντολφ Νουρέγιεφ. Κανείς από τους προσκεκλημένους δεν έκανε μια συμβατική εμφάνιση, αντίθετα, ο ένας υπονόμευε το image του περισσότερο από τον άλλον, διακωμωδώντας ακομπλεξάριστα τη διασημότητά τους και παρασυρόμενοι από τον εξωφρενικό κόσμο των Muppets.

Η ταινία «The Muppets» είναι η τέλεια ευκαιρία ν’ ανατρέξετε στη σειρά και να εθιστείτε ξανά. Το να διαλέξεις αγαπημένους ήρωες, καλεσμένους ή επεισόδια από το «Muppet Show» είναι σχεδόν αδύνατον, αλλά παρακάτω θα πάρετε ισχυρές δόσεις τρέλας. Αναζητήστε επιπλέον τα σόου με καλεσμένους τον Τζον Κλιζ, τον Ελτον Τζον, την Κάντις Μπέργκεν, την Τζούλι Αντριους, τον Αλις Κούπερ και τον Οζι Οσμπορν, τον Σιλβέστερ Σταλόνε, την παιδούλα Μπρουκ Σιλντς, την Νταϊάνα Ρος, τον Πολ Σάιμον, ή τη Ράκελ Γουελς που χορεύει ως γυναίκα των σπηλαίων με μια γιγαντιαία ταραντούλα και αποδεικνύει περίτρανα γιατί το «Muppet Show» απευθυνόταν εξίσου σε παιδιά και σε μεγάλους!

moreno

cash

starwars