Ενημέρωση

«The Grey»: μια υπαρξιακή ταινία δράσης

στα 10

Θέλοντας να επιστρέψει στις μέρες ενός πιο «πυκνού», συμπαγούς σινεμά όπως το «Narc», ο Τζο Κάρναχαν δοκιμάζει να κάνει κάτι παραπάνω από μια απλή action movie. Ο ίδιος και οι πρωταγωνιστές του μας ξεναγούν σε ένα φιλμ που φιλοδοξεί να περιγράφεται ως κάτι παραπάνω από το προφανές: «ο Λίαμ Νίσον εναντίον μιας αγέλης λύκων»

«The Grey»: μια υπαρξιακή ταινία δράσης
My life in ruins

«Ασφαλώς και περιμέναμε ότι το φιλμ θα πλασαριζόταν με μια τέτοια φράση» λέει ο σκηνοθέτης Τζο Κάρναχαν για το ύφος της προωθητικής καμπάνιας του φιλμ που το κάνει να μοιάζει σαν μια γεμάτη αδρεναλίνη ταινία δράσης, στο τρέιλερ της οποίας, ο Λίαμ Νίσον, (που τα τελευταία χρόνια έχει μεταμορφωθεί σε έναν ανέλπιστα ικανό action star), γρονθοκοπεί ένα λύκο. «Θα ήταν ανόητο να μην το κάνουν, αφού η δράση και οι λύκοι αποτελούν ένα μεγάλο κομμάτι της ταινίας. Οι λύκοι τους κυνηγούν, τους παραμονεύουν. Οι ήρωες δεν ανήκουν στο περιβάλλον τους και τα ζώα μη έχοντας δει ξανά ανθρώπους, δεν τους φοβούνται. Κι αν βάλεις μια ομάδα από πληγωμένους άντρες απομονωμένους σε ένα εχθρικό τοπίο, περιτριγυρισμενους από ένα σωρό πτώματα στα συντρίμια ενός αεροπλάνου, περιμένεις ότι τα άγρια ζώα, θα κάνουν γιορτή».

Ομως οι λύκοι αποτελούν μόνο ένα από τα κομμάτια του παζλ της ταινίας, την οποία ο σκηνοθέτης της περιγράφει ως μια «υπαρξιακή ταινία δράσης, της οποίας το κεντρικό ερώτημα δεν είναι πως έζησες, αλλά κυρίως πως θέλεις να πεθάνεις» και για την οποία λέει «είναι με σιγουριά η καλύτερη ταινία που έχω γυρίσει».

Και πιθανότατα από τις πιο δύσκολες. Γυρισμένη στις εσχατιές της Αλάσκας, σε θερμοκρασίες που κατρακυλούσαν πολύ κάτω από το μηδέν, το φιλμ υπήρξε μια δοκιμασία για το συνεργείο και τους ηθοποιούς, αλλά για τον πρωταγωνιστή Λίαμ Νίσον είχε έναν ακόμη βαθμό δυσκολίας. Παίρνοντας τον ρόλο όταν ο Μπράντλεϊ Κούπερ με τον οποίο ο Κάρναχαν είχε συνεργαστεί ξανά στο «Α Team» υπαναχώρησε, η παρουσία του Λίσον, άλλαξε κυριολεκτικά το φιλμ σε κάτι βαθύτερο και πολύ πιο προσωπικό. «Υπάρχει στο σενάριο ένα γράμμα που ο ήρωας γράφει στη γυναίκα του και από την αρχή του είπα, γράψ' το στη Νατάσα» λέει ο Κάρναχαν μιλώντας για την γυναίκα του Νίσον, Νατάσα Ρίτσαρντσον που σκοτώθηκε άκαιρα τo 2009. «Ηθελα η ερμηνεία, η αλήθεια του, να έρχονται από πολύ βαθιά, αφού έχει ζήσει μια έντονη ζωή, κάτι που δεν μπορείς απλά να το υποδυθείς. Νομίζω ότι αυτή είναι μια από τις πιο έντονες ερμηνείες του Λίαμ Νίσον. Στ αλήθεια μπορεί να είναι και η καλύτερή το».

Μπορείτε να το διαπιστώσετε βλέποντας την ταινία στις αίθουσες από σήμερα, εν τω μεταξύ πάρτε μια γεύση από Αλάσκα, λύκους, δράση και... υπαρξιακή αγωνία, βλέποντας τα παρακάτω βίντεο για τα γυρίσματα, τις θεματικές της της ιστορίας, και το πως είναι να προσπαθείς να παίξεις έναν ρόλο όταν ακόμη και το μυαλό σου έχει παγώσει...

WOODYΟ Λίαμ Νίσον και ο Τζο Κάρναχαν στα γυρίσματα

«Γυρίζαμε από τις 7μιση το πρωί ως τις πέντε το απόγευμα και οι συνθήκες ήταν πάντα οι ίδιες. Πολύ αέρας πολύς πάγος και χιόνι. Και κάποια στιγμή συνειδητοποιήσα πως αφού εγώ έγραψα το σενάριο, θα μπορούσα να το είχα τοποθετήσει στην Ταϊτή με του ήρωες μου κυνηγημένους από αγριογούρουνα. Αλλά δεν το σκέφτηκα. Οπότε βρεθήκαμε εδώ, σε αυτό το ξεχασμένο από το θεό βουνό, με τους πισινούς μας να παγώνουν στο κρύο...»

Τζο Κάρναχαν

«Υπήρχε μια αρχέγονη παραβολή στο σενάριο που ξύπνησε κάτι μέσα μου. Εδικά στην εποχή της τεχνολογίας που όλοι ζούμε. Με ενδιέφερε αυτή η ιστορία μιας ομάδα ανδρών, που σε εξαιρετικά δύσκολες καιρικές συνθήκες, βρίσκονται κυνηγημένοι από μια ομάδα λύκων σχεδόν μυθολογικού, μεγέθους, δύναμης και μίσους για την ανθρωπότητα. Ναι, είχα μερικές στιγμές αδυναμίας τις πρώτες μέρες των γυρισμάτων. Σκεφτόμουν δεν θα τη βγάλουμε καθαρή, δεν θα επιβιώσουμε από αυτή την ταινία. Εμοιαζε αδύνατον να τα καταφέρουμε. Το μυαλό σου πάγωνε και παρ ότι έπρεπε να θυμάσαι τις ατάκες σου και τους διαλόγους που έπρεπε να πεις, το μόνο που σκεφτόσουν ήταν, “πως μπορώ να ζεσταθώ”όχι σαν ηθοποιός, όχι όπως ο χαρακτήρας σου, αλλά εσύ ο ίδιος, πέρα από το ρόλο.»

Λίαμ Νίσον

«Ναι είναι μια ταινία επιβίωσης, υπάρχει ένα αεροπλάνο που πέφτει και οι ήρωες πηδάνε από γκρεμούς και προσπαθούν να αντιμετωπίσουν μια αγέλη λύκων. Ομως στο κέντρο του υπάρχει η ιστορία αυτών των ανδρών, το ταξίδι τους και τα συναισθηματικά σκαμπαναβάσματα που αναγκάζονται να βιώσουν, μόνοι τους εκεί έξω...»

Τζό Κάρναχαν

«H ιστορία στην πραγματικότητα έχει να κάνει με τις ανθρώπινες σχέσεις, με το πως ο καθένας μας δείχνει την πιο γενναία πλευρά του εαυτού του, και το τι αποκαλύπτεται όταν αυτό το προσωπείο πέφτει. Δεν είναι μια ταινία για τον προορισμό, αλλά για το ταξίδι. Θέλω οι θεατές όταν το βλέπουν να σκέφτονται τη γυναίκα ή τα παιδιά τους ή όποιον άνθρωπο αγαπούν κι έχουν κοντά στην καρδιά τους.»

Τζό Κάρναχαν