Ενημέρωση

Τα τρικάσετα του καλοκαιριού: όταν η εφηβεία σου γίνεται ρετρό

στα 10

«Ποια από εσάς τις σκύλες είναι η μάνα μου;» Ιστορίες από τις μίνι-σειρές της δεκαετίας του ’80 που μετέτρεπαν τα βίντεο κλαμπ σε… θερινά σχολεία!

Τα τρικάσετα του καλοκαιριού: όταν η εφηβεία σου γίνεται ρετρό

Αν η σημερινή (αγγλόφωνη, τουλάχιστον), τηλεόραση κοντεύει ν’ αντικαταστήσει το σινεμά, τι έκανε στη δεκαετία του ’80; Οχι το ίδιο, ειλικρινά. Είχε όμως την πρόθεση ν’ αντικαταστήσει… τις καλοκαιρινές διακοπές! Δεκάδες τηλεοπτικών μίνι-σειρών γέμιζαν τα ράφια του βίντεο κλαμπ, έτοιμες να εξασφαλίσουν ταξίδια σε κόσμους ιστορικούς, πλούσιους, γεμάτους έρωτες, πάθη, δολοπλοκίες, οικογενειακά sagas, βάτες και λακ.

Αυτές οι μίνι-σειρές, τότε, δεν ήταν ρετρό, ή γελοίες, ή trash, ή hip: ήταν «επίκαιρες», το υλικό από το οποίο φτιάχνονταν τα όνειρα του «όταν μεγαλώσω…», για όσους γεννήθηκαν τη δεκαετία του ‘70. Ευτυχώς στιλιστικά δε μεγαλώσαμε έτσι, αλλά η αισιοδοξία του παρανοϊκού μεγαλόπνοου ονείρου, κάτι μας άφησε. Κανένας Τζέι Τζέι Εϊμπραμς δε συναγωνίζεται την… επιστημονική φαντασία της Τζούντιθ Κραντς, καμία Λένα Ντάναμ δεν ακούει το σφυγμό των μεταφεμινιστικών κοριτσιών τόσο καλά όσο η «Σκοτεινή Δαντέλα». Και κανένα κατεβασμένο επεισόδιο δεν αγγίζει την τελετουργία του «μετά το πρώτο μέρος, ένα παγωτάκι και βάζω τη δεύτερη κασέτα, που ήμουν τυχερός και δεν έλειπε από το ράφι»!

Παρακάτω οι 10 «τρικάσετες» μίνι-σειρές των ‘80ς που αξίζουν να μπουν στο μουσείο της ποπ κουλτούρας.

Οι Ανεμοι του Πολέμου / The Winds of War (1983)

winds

Οικογένειες διασπώνται και ενώνονται με φόντο τις παγκόσμιες ανακατατάξεις στα πρόθυρα του Δεύτερου Παγκόσμιου Πόλεμου, αλλά καμία σύρραξη δεν είναι τόσο δυνατή όσο ο έρωτας! Βρισκόμαστε στο 1939, η Γερμανία ετοιμάζεται για επεκτατικές κινήσεις, ο Μουσολίνι επιβάλλεται στην Ιταλία, ενώ η Ιαπωνία απειλεί την Κίνα με επίθεση. Ο Παγκ Χένρι, αξιωματικός του αμερικανικού ναυτικού, θα δει την οικογένειά του και τη ζωή του ν’ αλλάζει, μέχρι την επίθεση στο Περλ Χάρμπορ. Με την προσθήκη πρωτότυπου αρχειακού υλικού, η σειρά αποκτά μεγαλύτερο κύρος, αλλά η βασική της δύναμη έγκειται στην παρουσία του Ρόμπερτ Μίτσαμ στον πατριαρχικό ρόλο και στον ακαταμάχητο έρωτα της Αλι ΜακΓκρο με τον Τζαν-Μάικλ Βίνσεντ, του οποίου το άστρο έδυσε με το τέλος των ‘80ς. Παίζει και ο Τοπόλ, τον Πολωνο-Εβραίο κατατρεγμένο ξάδερφο της Αλι ΜακΓκρο!

Στο σίκουελ της μίνι-σειράς, με τίτλο Πόλεμος και Αναμνήσεις / War and Remembrance (1988), που εκτυλίσσεται πια στη διάρκεια του Πολέμου, τη θέση του Βίνσεντ παίρνει ο Χαρτ Μπόκνερ (μαζί και την τότε καμπάνια του Armani) και της Αλι ΜακΓκρο η Τζέιν Σέιμουρ. Μικρή εμφάνιση κάνει κι αυτή ακόμα η Σάρον Στόουν!

Το θέμα των τίτλων, γραμμένο από τον Ρόμπερτ Κόμπερτ, παραμένει το ίδιο και στα δύο μέρη της σειράς: θυμηθείτε το εδώ.


Queenie (1987)

queenie

Γύρω στο ’20, η Κουίνι Κέλι, μια πανέμορφη μιγάς, κόρη Ινδής και Ιρλανδού, μεγαλώνει φτωχικά στην Καλκούτα. Θύμα του τοπικού ρατσισμού, αλλά φιλόδοξη, κλέβει ένα διαμαντένιο μπρασελέ και ταξιδεύει στην Αμερική, όπου γίνεται στριπτιζέζ κι ερωμένη δυνατών ανδρών. Οι επαφές της θα την οδηγήσουν στο Χόλιγουντ, όπου γρήγορα θα μετατραπεί στο πιο λαμπρό αστέρι, μια από τις διασημότερες ηθοποιούς του βωβού κινηματογράφου. Αλλά ως πότε θα μπορέσει να κρατήσει η Κουίνι το μυστικό της; Η σειρά διασκευάζει το βιογραφικό μυθιστόρημα του Μάικλ Κόρντα, που περιγράφει το ρομάντζο του θείου του, του μεγάλου Αλεξάντερ Κόρντα, με την Μερλ Ομπερον, η οποία είναι στην πραγματικότητα η Κουίνι! Πρωταγωνιστεί η Μία Σάρα (του Φέρις Μπιούλερ), ο Κερκ Ντάγκλας, η Σάρα Μάιλς και η Κλερ Μπλουμ. Παίζει και ο Τοπόλ, τον Αμερικανό Εβραίο παραγωγό του Χόλιγουντ!

Εδώ το μουσικό θέμα μ’ ένα… κατατοπιστικό flash back.


Σκοτεινή Δαντέλα / Lace (1984)

lace

«Ποια από εσάς τις σκύλες είναι η μάνα μου;» Η νεαρή ηθοποιός Λίλι έχει μαζέψει τις τρεις «κηδεμόνες» της, με σκοπό ν’ ανακαλύψει ποια απ’ όλες, την εποχή που ήταν εσωτερικές σε finishing school στην Ελβετία, έμεινε έγκυος, πιθανόν από τον τεντιμπόη Αμπντουλάχ και τη γέννησε, χωρίς ποτέ ν’ αποκαλύψει το μυστικό της. Ολόκληρη η σειρά είναι flash back, με πρωταγωνίστριες την Μπρουκ Ανταμς, την Μπες Αρμστρονγκ και την αξεπέραστα eurotrash Αριέλ Ντομπάλ. Τη Λίλι υποδύεται η Φίμπι Κέιτς, όταν ακόμα ήταν rising star, προτού παντρευτεί τον Κέβιν Κλάιν που της έκοψε τον αέρα.

Το 1985 κυκλοφόρησε και το δεύτερο μέρος της σειράς, «Lace 2», όπου η Λίλι, τώρα που έχει μάθει ποια είναι η μητέρα της, ψάχνει να βρει και τον πατέρα της, για να του ζητήσει βοήθεια στη διάσωση της μαμάς, την οποία έχουν απάγει επαναστάτες τρομοκράτες!

Δείτε εδώ τη σκηνή της ερώτησης – κλειδί που πυροδοτεί όλη τη δράση.


Η Κόρη του Μιστράλ / Mistral’s Daughter (1984)

mistral

Τρεις γενιές (κοκκινομάλλικων) γυναικών υποφέρουν απολαυστικά στα χέρια του υπέρμετρα ταλαντούχου, αλλά παλιοχαρακτήρα, ζωγράφου Ζουλιέν Μιστράλ. Στο μεσοπόλεμο, η Μάγκι γίνεται μοντέλο και μούσα του ανερχόμενου Μιστράλ στη Μονμάρτη. Οι δρόμοι τους θα χωρίσουν άσχημα όταν εκείνος προτιμήσει μια πλούσια Αμερικανίδα συλλέκτρια. Στον πόλεμο, ο Μιστράλ θα γίνει συνεργός των Ναζί και καταδότης των Εβραίων στη νότια Γαλλία όπου ζει. Στα ‘50s, η Μάγκι είναι πια επιτυχημένη διευθύντρια πρακτορείου μοντέλων. Ο Μιστράλ θα συναντήσει τυχαία την κόρη της Μάγκι, την Τέντι και οι δυο τους θα ζήσουν ένα μεγάλο έρωτα και θα κάνουν μια κόρη – την εν λόγω κόρη του Μιστράλ! – την Φοβ (όπως Fauve, η σχολή των εικαστικών). Η Τέντι θα πεθάνει τραγικά. Στα ‘80ς η Φοβ μοιράζεται το χρόνο της ανάμεσα στη Νέα Υόρκη με τη γιαγιά της και τη Νότιο Γαλλία με τον μπαμπά της, όπου και φορά συνέχεια μικρά στενά stretch φουστάκια με μπαλαρίνες και γνωρίζει τον πρώτο της έρωτα. Βασισμένο στο μυθιστόρημα της βασίλισσας του σύγχρονου pulp, Τζούντιθ Κραντς.

Ο Στέισι Κιτς είναι ο μοιραίος δυνάστης, η Στέφανι Πάουερς, η Στέφανι Ντάναμ και η Φιλιπίν Λερουά-Μπολιέ (που συνέχισε ακάθεκτη τις τηλεοπτικές σειρές στη Γαλλία) οι τρεις κεντρικές ηρωίδες και, γύρω τους, ένα πυροτέχνημα από αστέρια: Λι Ρέμικ, Τίμοθι Ντάλτον, Ρόμπερτ Γιούριχ, Ιαν Ρίτσαρντσον, Στεφάν Οντράν, Τζοάνα Λάμλεϊ.

Λικνιστείτε με το θρυλικό τραγούδι τίτλων της σειράς, «Only Love», από τη Νάνα Μούσχουρη. Το επεισόδιο αρχίζει: μαύρο φόντο, λευκά γράμματα κι ένα κόκκινο γαρύφαλλο (μα, γαρύφαλλο;) ύπταται προς την κάμερα…


…ή πάρτε μαθήματα για τη συμπεριφορά του «καλλιτέχνη του σωστού»!


Τα Πουλιά Πεθαίνουν Τραγουδώντας / The Thorn Birds (1983)

thornbirds

Ο Πατέρας Ραλφ ντε Μπρικασάρ, αφιερωμένος στον Θεό. Η ατίθαση Μέγκι, ερωτευμένη με τον ιερέα από μικρό κορίτσι, να μην τον αφήνει ν’ αγιάσει! Εξήντα χρόνια αδιέξοδου, παθιασμένου, ατελέσφορου, ενοχικού, ιστορικού έρωτα στην καυτή έρημο της Αυστραλίας. Απ’ το 1915 ως το 1969, η οικογένεια Κλίρι προσπαθεί να επιβιώσει σ’ ένα ράντσο στη μέση του πουθενά. Καθώς τα χρόνια περνούν, ο απαγορευμένος έρωτας της Μέγκι για τον Πατέρα Ραλφ θεριεύει, παρότι εκείνη σταδιακά παντρεύεται και κάνει οικογένεια κι εκείνος ανεβαίνει τα σκαλοπάτια της ιερατικής πυραμίδας. Ο Ρίτσαρντ Τσάμπερλεϊν πιο ωραίος παρά ποτέ, η Ρέιτσελ Γουορντ φλογερή και ατίθαση. Σε μικρότερους ρόλους ηθοποιοί σαν την Μπάρμπαρα Στάνγουικ, την Τζιν Σίμονς, την Πάιπερ Λόρι, τον Κρίστοφερ Πλάμερ, τη Μερ Γουίνιγχαμ και τον Μπράιαν Μπράουν. Η σειρά που έκανε εξίσου να ονειρεύονται μαμάδες, κόρες και γιοι.

Δείτε πώς συνέβη επιτέλους το μοιραίο κι αγαλλιάστε!


Βόρειοι και Νότιοι / North and South (1985)

north

Μπορούν δυο φίλοι να στρέψουν τα όπλα τους ο ένας ενάντια στον άλλον; Μπορούν, σ’ αυτό το μεγαλειώδες δράμα του αμερικανικού εμφυλίου. Ο Ορι Μέιν (Πάτρικ Σουέιζι) από τη Νότια Καρολίνα και ο Τζορτζ Χάζαρντ (Τζέιμς Ριντ) από την Πενσιλβένια γνωρίζονται ως μαθητευόμενοι στη στρατιωτική σχολή του West Point και γίνονται αδελφικοί φίλοι. Πού να φανταστούν ότι η ιστορία θα τους αναγκάσει να πολεμήσουν σε αντίπαλα στρατόπεδα; Πόλεμος, έρωτας και θάνατος στη μίνι σειρά που ανάγκασε τους θεατές να διαλέξουν πλευρά! Συμπρωταγωνίστριες των δύο ανδρών η Κέρστι Αλεϊ και η Λέσλι-Αν Ντάουν, ενώ σε μικρότερους ρόλους συναντάμε την Ελίζαμπεθ Τέιλορ σε ρόλο μαντάμ, τον Τζόνι Κας (!), τον Ντέιβιντ Κάρανταϊν, τον Τζιν Κέλι, τον Ρόμπερτ Μίτσαμ, την Τζιν Σίμονς, τη Μόργκαν Φέρτσαϊλντ, ακόμα και τον Τζέιμς Στιούαρτ και τον Πίτερ Ο’ Τουλ!

Ακολούθησαν δύο συνέχειες, το «Love and War» το 1986 και το «Heaven and Hell» το 1994.

Δείτε εδώ πώς γνωρίστηκαν ο Ορι και ο Τζορτζ.


Θα Κατακτήσω το Μανχάταν / I’ll Take Manhattan (1987)

manhattan

Τόσο εμβληματικό, που ο τίτλος του έγινε ιαχή φιλόδοξων προθέσεων για τις επόμενες δεκαετίες! Αλλος ένας μεταφεμινιστικός ύμνος από τη ροζ φαντασία της Τζούντιθ Κραντς. Η saga αφορά την οικογένεια Αμπερβιλ, μεγιστάνες του κόσμου των εκδόσεων. Ο Ζάκαρι Αμπερβιλ, έχοντας ζήσει, στο πρώτο μέρος της σειράς, έναν βίο και μια πολιτεία, πεθαίνει κληροδοτώντας την επιχείρηση στον κακό του αδελφό με το χαρακτηριστικό όνομα Κάτερ. Τα παιδιά όμως του Ζάκαρι και ιδιαίτερα η δραστήρια κόρη του Μάξι θα διεκδικήσουν με (περλέ) νύχια και με δόντια την περιουσία και την αξιοπρέπεια της οικογένειας πίσω. Πρωταγωνιστούν ο Μπάρι Μπόστγουικ στο ρόλο του Ζάκαρι, η Φραντσέσκα Ανις ως γυναίκα της ζωής του και η Βάλερι Μπερτινέλι ως Μάξι, με την πιο παράλογη ‘80ς ανταύγεια που έβγαλε η τηλεοπτική δεκαετία. Απρόσμενοι «επισκέπτες» στο καστ, ο Τιμ Ντάλι και η Τζούλιαν Μουρ!

Δείτε το πρώτο, «εισαγωγικό» τρέιλερ της σειράς για να μπείτε στο πνεύμα των Αμπερβιλ.


Επιστροφή στην Εδέμ / Return to Eden (1983)

eden

Οπωσδήποτε υποψήφιο για το Βραβείο Extreme Concept στην υπόθεση! Η Στέφανι Χάρπερ έμοιαζε να τα έχει όλα: ομορφιά, λεφτά κι ένα σύζυγο που την αγαπούσε. Αλλά και την απατούσε. Με την καλύτερή της φίλη! Για να την ξεπαστρέψει και να κληρονομήσει την περιουσία της, ο άντρας της πετάει τη Χάρπερ σ’ ένα ποτάμι γεμάτο κροκόδειλους. Εκείνη επιβιώνει – χωρίς να το ξέρει κανένας – αλλά το πρόσωπό της έχει παραμορφωθεί. Επιστρέφει στον πολιτισμό, κάνει πλαστική με την οποία γίνεται κούκλα και αγνώριστη (παρότι παραμένει ολόιδια με τον προηγούμενο εαυτό της!), γίνεται φωτομοντέλο με άλλο όνομα και ορκίζεται εκδίκηση! Αυστραλέζικη παραγωγή, βουτιά στον κόσμο της δολοπλοκίας και της μόδας, λίγα χρόνια πριν την έκρηξη των top models. Η μίνι-σειρά γνώρισε τέτοια επιτυχία που το 1986 μεταφέρθηκε και σε… κανονική τηλεοπτική σειρά 22 επεισοδίων. Η Ρεμπέκα Γκίλινγκ πρωταγωνίστησε και στις δύο βερσιόν και αυτό είναι το καλύτερο που έχει να πει για τον εαυτό της!

Δείτε εδώ τη σκηνή με τον κροκόδειλο: μετά γίνεται πιο μοδάτο!


Το Πετράδι του Στέμματος / The Jewel in the Crown (1984)

jewel

Το βαρύ βρετανικό πυροβολικό (και στην κυριολεξία, ακόμα!), βασισμένο στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Πολ Σκοτ. Το πετράδι του στέμματος λέγεται, φυσικά, η αποικιακή Ινδία και η σειρά εκτυλίσσεται στη φανταστική πόλη Μέγιαπορ, στα πρόθυρα του Δεύτερου Παγκόσμιου Πόλεμου και του ινδικού κινήματος για ανεξαρτησία. Ο αγγλοτραφής Ινδός δημοσιογράφος Χάρι Κουμάρ και η Αγγλίδα Ντάφνι Μάνερς βγαίνουν ένα βράδυ μαζί, αλλά στην επιστροφή το ζευγάρι δέχεται επίθεση από αγνώστους, που βιάζουν την Ντάφνι. Ο τοπικός Βρετανός αστυνομικός, Ρόναλντ Μέρικ, συλλαμβάνει ως ένοχο βιαστή τον Χάρι, αφενός από ρατσιστικά κίνητρα και αφετέρου γιατί είναι κρυφά ερωτευμένος μαζί του. Στη συνέχεια της σειράς, οι κεντρικοί ήρωες αλλάζουν, αλλά η υποκρισία και η αδικία του Βρετανού αξιωματικού διατρέχει το πνεύμα της υπόθεσης, καθώς ο κάθε ήρωας καλείται να επαναπροσδιορίσει την εθνική του ταυτότητα, την ανθρώπινή του διάσταση και την ευθύνη του απέναντι στην ιστορία. Συγκλονιστικές ερμηνείες από την εμπροσθοφυλακή της βρετανικής σχολής (Τζέραλντιν Τζέιμς, Τιμ Πίγκοτ Σμιθ, Πέγκι Ασκροφτ, Αρτ Μάλικ, Τσαρλς Ντανς), η σειρά ξεκίνησε την ίδια εποχή που προβαλλόταν στους κινηματογράφους το «Πέρασμα στην Ινδία» του Ντέιβιντ Λιν και λίγο μετά το «Γκάντι» του Ρίτσαρντ Ατενμπορο, παράλληλα με τον πόλεμο των Φόκλαντ και την οριστικοποίηση της ανεξαρτησίας του Χονγκ Κονγκ, κάνοντας σαφείς τις απολογητικές προθέσεις του βρετανικού θεάματος. Στο ίδιο θέμα και το «The Far Pavillions» (1984), με πρωταγωνιστές τον Μπεν Κρος και την Εϊμι Ερβινγκ.

A Woman of Substance (1984)

woman

Η Εμα Χαρτ ξεκίνησε από τη Βόρεια Αγγλία, ως υπηρέτρια, ορφανή από μητέρα, πάμφτωχη, αλλά φιλόδοξη. Τα χρόνια που περνούν τη βρίσκουν μεγαλοεπιχειρηματία, ιδιοκτήτρια, μεταξύ άλλων εταιριών, ενός τεράστιου πολυκαταστήματος που μοιάζει ύποπτα με το Harrod’s. Η πορεία της Εμα, από τη βρετανική επαρχία των αρχών του 20ού αιώνα στο Λονδίνο του ’70 καταγράφεται στη σειρά μυθιστορημάτων της Μπάρμπαρα Τέιλορ Μπράντφορντ και στη μίνι-σειρά που καλύπτει δράματα, έρωτες κι επιτυχίες τριών γενιών. Πρωταγωνιστεί η Τζέιν Σίγκροουβ, αλλά με καλή παρέα: την ηρωίδα σε μεγάλη ηλικία υποδύεται η Ντέμπορα Κερ, ενώ βλέπουμε να περνούν από την οθόνη η Μιράντα Ρίτσαρντσον, ο Λίαμ Νίσον αμούστακος, ο Μπάρι Μπόστγουικ, η Νταϊάν Μπέικερ, ο Τζον Μιλς. Η σειρά προβλήθηκε τρία συνεχόμενα βράδια στο Channel 4, τον Ιανουάριο του 1984 και το τελευταίο μέρος είχε 13.8 εκατομμύρια θεατές, ρεκόρ που παραμένει αξεπέραστο. Στη συνέχεια μεταφέρθηκαν σε μίνι-σειρές και τα υπόλοιπα μυθιστορήματα της Μπάρμπαρα Τέιλορ Μπράντφορντ, με τους τίτλους «Hold the Dream» (1986) και «To Be the Best» (1992).

Δείτε το πρωτότυπο τρέιλερ της σειράς, όταν προτεινόταν για τα EMMY εκείνης της χρονιάς.