Ενημέρωση

Καλοκαιρινές σκηνές για πάντα #4 / «Pauline à la Plage» του Ερίκ Ρομέρ

στα 10

Για κάθε μια μέρα του Ιουλίου, επιστρέφουμε σε αγαπημένες καλοκαιρινές σκηνές από την ιστορία του σινεμά. Ετσι όπως θα τις θυμόμαστε για πάντα.

Καλοκαιρινές σκηνές για πάντα #4 / «Pauline à la Plage» του Ερίκ Ρομέρ

Δεν υπάρχει καλύτερη εποχή απο το να μάθεις τι είναι ο έρωτας από το καλοκαίρι.

Η Πολίν θα φτάσει στην Γκρανβίλ της Νορμανδίας για τις καλοκαιρινές της διακοπές. Στα 16 της χρόνια είναι μάλλον πιο ώριμη από τους ενήλικους συνδαιτημόνες της που παίζουν τα παιχνίδια του έρωτα χωρίς να έχουν αγγίξει ούτε κατά διάνοια την παραμικρή ουσία του. Κάποια στιγμή, μετά από πολλές συζητήσεις γύρω από το ίδιο θέμα, η Πολίν θα παραδεχτεί πως έμαθε αρκετά για τον έρωτα. Ισως γιατί είναι πια έτοιμη να τον ζήσει.

2

H συνάντησή της με ένα αγόρι, τον Σιλβέν, που δείχνει να ενδιαφέρεται γι' αυτήν θα την πείσει πως τώρα μπορεί και η ίδια να αποκτήσει τις δικές της εμπειρίες πάνω στον έρωτα. Και το γεγονός πως ο Ερίκ Ρομέρ θα την σκηνοθετήσει με την ελαφρότητα ενός νεανικού ρομάντζου και τη βαρύτητα μιας πανάρχαιας ιστορίας αγάπης ακριβώς τη στιγμή που γεννιέται, είναι απλά μια ακόμη απόδειξη για τα υλικά που χρειάζεται το σινεμά για να αφηγηθεί - από την αρχή - την ίδια τη ζωή. Με υπόκρουση ένα βινύλιο και με το ελαφρύ αεράκι να τρυπώνει μέσα από το παράθυρο, ο χορός της Πολίν με τον Σιλβέν θα είναι η αφετηρία για μια ερωτική ενηλικίωση στα όρια της παραβολής.

2

Δεύτερη ταινία του κύκλου των «Κωμωδιών και Παροιμιών», γυρισμένη το 1982, η «Πολίν στην Παραλία» καίγεται από τον καυτό ήλιο της επιθυμίας, την αναποφασιστικότητα των ανθρώπων να πιστέψουν στην αγάπη, τη σημασία των λέξεων όταν εννοούν κάτι διαφορετικό από αυτό που λένε, την προδοσία που όταν έρχεται νωρίς στη ζωή σου σε κάνει πιο δυνατό και από το μαυρισμένο δέρμα ενός 16χρονου κοριτσιού που εκτοξεύει πυροτεχνήματα σοφίας στον παιδιάστικο κόσμο των ενηλίκων.

Βλέπετε, δεν υπάρχει καλύτερη εποχή απο το να μάθεις τι είναι ο έρωτας από το καλοκαίρι.


«Pauline à la Plage» του Ερίκ Ρομέρ (1982)

Περισσότερες καλοκαιρινές σκηνές:

Διαβάστε ακόμη: