Συνέντευξη

Ο Σαντέκ έφαγε μια ελληνική τομάτα και εξερράγη το μυαλό του!

στα 10

Ο συμπρωταγωνιστής του Ζεράρ Ντεπαρντιέ στο «Μια Βόλτα στη Γαλλία» μιλάει στο Flix για τη Μαρίν Λεπέν, το γαλλικό χιπ χοπ, τον Ζεράρ Ντεπαρντιέ και τη φέτα.

Ο Σαντέκ έφαγε μια ελληνική τομάτα και εξερράγη το μυαλό του!
(φωτό: Βαγγέλης Πατσιαλός)

Μετά τη βράβευσή του στο 18ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου τον προηγούμενο μήνα, το «Μια Βόλτα στη Γαλλία» κυκλοφόρησε αυτή την Πέμπτη στις αίθουσες της χώρας μας κι εκτός από την παρουσία του πάντα σαρωτικού Ζεράρ Ντεπαρντιέ, συστήνει στο ελληνικό κοινό τον Σαντέκ, τον νέο ανερχόμενο σούπερ σταρ του γαλλικού χιπ χοπ στον πρώτο του κινηματογραφικό ρόλο. Ο Σαντέκ επισκέφτηκε την Αθήνα για την πρεμιέρα της ταινίας, και το Flix τον συνάντησε στο αίθριο του Γαλλικού Ινστιτούτου, ευδιάθετο κι ενθουσιασμένο, τόσο με την υποδοχή της ταινίας στην πρώτη της προβολή στον Δαναό, όσο και με τη χώρα μας, ενώ δε δίστασε να εκφράσει την αποκρυσταλλωμένη γνώμη του για τη Μαρίν Λεπέν και την αγάπη του για τη… φέτα.

Το «Μια Βόλτα στη Γαλλία» προβάλλεται στις ελληνικές αίθουσες από την Πέμπτη 20 Απριλίου, σε διανομή της One From the Heart

Η παρθενική του εμπειρία στον κινηματογράφο

Το «Μια Βόλτα στη Γαλλία» είναι ο πρώτος μου ρόλος. Ηταν μια πρωτόγνωρη για μένα εμπειρία, γιατί ήταν τελείως διαφορετικό από τον αυτοσχεδιασμό του χιπ χοπ, όπου έχω εγώ τον απόλυτο έλεγχο της παραγωγής και των στίχων. Εδώ έπρεπε να εκφραστώ κάτω από την καθοδήγηση του σκηνοθέτη και να συμμετάσχω σε μια συλλογική προσπάθεια. Δεν ήξερα τον σκηνοθέτη από πριν κι έπρεπε να κερδίσω την εμπιστοσύνη του. Κι αυτός τη δική μου. Ολο το σενάριο ήταν γραμμένο εξαρχής και δεν υπήρξε κανένας αυτοσχεδιασμός, αλλά αυτό μου άρεσε γιατί ενώ στη μουσική μου είμαι απολύτως ελεύθερος, εδώ ξεχνάς τον εαυτό σου κι είσαι ένα όργανο στα χέρια του σκηνοθέτη σου. Η μόνη ελευθερία που είχα ήταν στους στίχους των τραγουδιών. Ξεχνάς τον εγωισμό σου για λίγο κι αυτό είναι ένα πολύτιμο μάθημα.

Η απεικόνιση της γαλλικής κοινωνίας μέσα από την ταινία

Η ταινία αντικατοπτρίζει την κατάσταση στη Γαλλία σήμερα. Δείχνει τον τρόπο σκέψης των νέων και των ηλικιωμένων, επίσης απεικονίζει τη σχέση όσων μένουν στις πιο υποβαθμισμένες περιοχές των αστικών κέντρων, που είναι στην πλειοψηφία τους μετανάστες, με τους ντόπιους. Ο ρατσισμός είναι φοβία, αν ξεπεράσουμε τα προσωπικά μας προβλήματα κι αρχίσουμε να φερόμαστε με σεβασμό, τότε θα μειωθούν η εγκληματικότητα και η βία. Αυτό πρέπει να γίνει κι από τις δύο μεριές κι αυτό κάνω εγώ καθημερινά στο προάστιο του Παρισιού όπου μεγάλωσα και μένω. Τα πράγματα γίνονται καμιά φορά ζόρικα, αλλά ποτέ δεν κατέφυγα στη βία ή στην εγκληματικότητα για να διεκδικήσω τα δικαιώματά μου.

Η συνεργασία με τον Ζεράρ Ντεπαρντιέ

Ηταν μοναδική εμπειρία. Η ταινία λέγεται «Μια Βόλτα στη Γαλλία» κι ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ είναι η Γαλλία. Ηταν καταπληκτικός ξεναγός σε όλα τα μέρη που γυρίσαμε μαζί κι έμαθα κοντά του πολλά πράγματα, όχι μόνο ερμηνευτικά, αλλά και για τη γαλλική κουλτούρα και τον πολιτισμό κάθε περιοχής. Η σκηνή όπου ο Ζεράρ ραπάρει ήταν για μένα μια αποκάλυψη, γιατί εγώ δεν τον βοήθησα καθόλου, την έβγαλε όλη μόνος του, με το μοναδικό του υποκριτικό ταλέντο και την εμπειρία του.

Sadek 607 (φωτό: Βαγγέλης Πατσιαλός)

Οι αγαπημένες του ταινίες

Η αγαπημένη μου ταινία είναι ο «Ανθρωπος της Βροχής» με τον Ντάστιν Χόφμαν και τον Τομ Κρουζ. Είναι κι αυτό ένα road movie σαν τη δική μας ταινία, και το πρωταγωνιστικό δίδυμο είναι δύο αντίθετοι και θεωρητικά αταίριαστοι χαρακτήρες που ξεπερνούν τελικά τα προβλήματα της επικοινωνίας μεταξύ τους κι έρχονται κοντά. Αλλη μια αγαπημένη μου ταινία, η οποία ήταν δυστυχώς προφητική για την κατάσταση στη Γαλλία, είναι το «Μίσος» του Ματιέ Κασοβίτς.

Τα μελλοντικά (κινηματογραφικά) σχέδια

Εχω γυρίσει ήδη μια ταινία με τον Βενσάν Κασέλ και τον Ρομέν Ντιρίς (εννοεί το «Fleuve Noir» του Ερίκ Ζονκά) και μου έχουν γίνει διάφορες άλλες προτάσεις για ρόλους, τις οποίες απέρριψα είτε γιατί δε μου άρεσαν οι ταινίες είτε γιατί δε συμπάθησα τους σκηνοθέτες. Πρέπει να είσαι πολύ επιλεκτικός στο σινεμά, γιατί ένας κακός ρόλος είναι ικανός να σε καταστρέψει. Εκανα μια πολύ δυνατή αρχή, αλλά δε θέλω ακόμα να καώ με πολλές εμφανίσεις. Θα μου άρεσε να γράψω ένα ραπ μιούζικαλ για τη δημιουργία ενός δίσκου και την προσπάθεια να ξεφύγεις από τους μπάτσους μέχρι να βγει (γέλια).

Η πολιτική κατάσταση στη Γαλλία

Δε φοβάμαι την ενδεχόμενη νίκη της Λεπέν στις επερχόμενες εκλογές. Δε νομίζω πως θα συμβεί ποτέ, αλλά ακόμα κι αν γίνει αυτό, είναι θέμα χρόνου το πότε θα τη ρίξει ο λαός με τις διαδηλώσεις που θα ξεσπάσουν. Εχουμε ακόμα πολύ νωπές τις μνήμες από τον Πετέν και τη συνεργασία με τους ναζί για να επαναλάβουμε τα ίδια λάθη. Το υψηλό ποσοστό της οφείλεται στη δυσαρέσκεια πολλών κατοίκων, αλλά αυτό σημαίνει ότι τα δημοκρατικά κόμματα πρέπει να αλλάξουν πολιτική. Η Λεπέν δεν πρόκειται να κερδίσει ποτέ, είναι πολύ ηλίθια σε όλα τα επίπεδα (γέλια), δεν έχει κανένα επιχείρημα και δεν μπορεί να μιλήσει σοβαρά για τίποτα. Είναι τελείως ανιστόρητη.

Sadek 607

Το υψηλό ποσοστό της Μαρίν Λεπέν οφείλεται στη δυσαρέσκεια πολλών κατοίκων, αλλά αυτό σημαίνει ότι τα δημοκρατικά κόμματα πρέπει να αλλάξουν πολιτική. Η Λεπέν δεν πρόκειται να κερδίσει ποτέ, είναι πολύ ηλίθια σε όλα τα επίπεδα (γέλια), δεν έχει κανένα επιχείρημα και δεν μπορεί να μιλήσει σοβαρά για τίποτα. Είναι τελείως ανιστόρητη.

Sadek 607

Η γαλλική χιπ χοπ σκηνή

Το γαλλικό χιπ χοπ έχει επηρεαστεί από την αμερικανική σχολή, αλλά αυτονομήθηκε σταδιακά, κυρίως λόγω των μεταναστών από την Αφρική κι από τις αραβικές χώρες που το εμπλούτισαν με την παραδοσιακή μουσική των χωρών από τις οποίες προέρχονται. Παλιότερα ήταν πιο πολιτικό, τώρα επικεντρώνεται περισσότερο στο συναίσθημα και στην καθημερινή ζωή. Υπάρχει επίσης μια κόντρα ανάμεσα στους Αφρικανούς και τους Αραβες σε κάποιες πόλεις, αλλά κυρίως επικρατεί σύμπνοια και συνεργασία. Θα ερχόμουν στην Ελλάδα για συναυλία, αν με καλούσαν. Πάνω στη σκηνή είμαι τελείως ο εαυτός μου. Εκεί αισθάνομαι αληθινός και δίνω όλη μου την ενέργεια.

Οι εντυπώσεις του από την Ελλάδα

Είναι η πρώτη φορά που επισκέπτομαι την Ελλάδα κι η αλήθεια είναι ότι δεν περίμενα να μου αρέσει τόσο (γέλια). Το πρώτο πράγμα που κάνω όταν επισκέπτομαι ένα μέρος είναι να δοκιμάζω το φαγητό σε ένα τελείως βασικό επίπεδο, κυρίως τα λαχανικά, για να πάρω μια γεύση της γης. Εφαγα μια τομάτα και ήταν συγκλονιστική, κυριολεκτικά εξερράγη το μυαλό μου. Το ίδιο έπαθα και με το τυρί σας, τη φέτα. Επίσης, μου έκανε τρομερή εντύπωση το γεγονός ότι, παρά την κρίση, το βλέμμα όλων των Ελλήνων είναι γεμάτο ζωή και αγάπη. Μου αρέσει πολύ η διασκέδαση και οι καταχρήσεις (γέλια) και χθες πήγα σε ένα πάρτι σε ένα μεγάλο κλαμπ, όπου πέρασα φανταστικά. Είστε πολύ έντονος και παθιασμένος λαός κι αυτό μου αρέσει.


Το «Μια Βόλτα στη Γαλλία» προβάλλεται στις ελληνικές αίθουσες από την Πέμπτη 20 Απριλίου σε διανομή της One From the Heart