Συνέντευξη

Ρικ Μπέικερ: όχι απλά ένας άνθρωπος που ξέρει να φτιάχνει εξωγήινους!

στα 10

Ο διασημότερος δημιουργός τεράτων του σύγχρονου Χόλιγουντ, ο βραβευμένος με Οσκαρ Ρικ Μπέικερ, μιλάει για τις απαιτήσεις του τρίτου μέρους των «Αντρών με τα Μαύρα», τις ταινίες που αγαπά και τις ανθρώπινες ρυτίδες...

Ρικ Μπέικερ: όχι απλά ένας άνθρωπος που ξέρει να φτιάχνει εξωγήινους!

Ο Ρικ Μπέικερ ξεκίνησε να φτιάχνει τεχνητά ανθρώπινα στην κουζίνα του σπιτιού του, πριν καταλήξει να εργαστεί ως βοηθός στο τμήμα ειδικών εφέ του «Εξορκιστή» του 1973, αργότερα στον πρώτο «Πόλεμο των Αστρων» και τελικά να κερδίσει το πρώτο του Οσκαρ για το «Αn American Werwolf in London» το 1981.

Από τότε έχει κερδίσει ακόμη επτά Οσκαρ και έχει υπάρξει υπεύθυνος για το αριστουργηματικό μέικ απ του Μπέλα Λουγκόζι στο «Εντ Γουντ» το μαύρισμα του Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ στο «Τropic Thunder», τη μεταμόρφωση του Μάικλ Τζάκσον στο θρυλικό βίντεο κλιπ του «Thriller» σε μια λίστα που ξεκινάει και δεν τελειώνει κλείνοντας μέσα της όλη την ιστορία των ειδικών εφέ όπως τα γνωρίζουμε.

Μόνιμος συνεργάτης του Μπάρι Σόνενφελντ και στα τρία «Μen in Black» ο Ρικ Μπέικερ, στα 62 του χρόνια σήμερα, μιλάει με ενθουσιασμό για τους 127 εξωγήινους που χρειάστηκε να κατασκευάσει για το «Oi Αντρες με τα Μαύρα 3», συνεχίζοντας όπως ακριβώς και όταν ξεκινούσε να πειραματίζεται πριν από τον οποιονδήποτε πάνω στον εαυτό του.

1

Εχοντας δουλέψει και στα τρία «Αντρες με τα Μαύρα» νιώθετε πως είστε κάτι παραπάνω από απλά ο άνθρωπος που φτιάχνει τους εξωγήινους που εξολοθρεύουν οι Τόμι Λι Τζόουνς και Γουιλ Σμιθ;

Μέσα στα χρόνια, από την πρώτη κιόλας ταινία της σειράς συνεισέφερα στο σενάριο με πολλές ιδέες που κανείς δεν είχε σκεφτεί ή με πράγματα που θα μπορούσαν να βελτιώσουν την πλοκή και το ρυθμό της ταινίας. Ο Μπάρι Σόνενφελντ με θεωρεί πλέον περισσότερο έναν συνεργάτη του. Οταν είχαμε συναντηθεί για την πρώτη ταινία, ο Μπάρι μου είχε ομολογήσει πως δεν είχε δει ποτέ στη ζωή του ταινία επιστημονικής φαντασίας. Σκέφτηκα πως έπρεπε να δω το όλο θέμα από τη θετική του πλευρά. Πως αυτός ο τύπος θα έκανε κάτι πρωτότυπο και όχι μια αντιγραφή παλιότερων ταινιών. Και έτσι έγινε. Ο Μπάρι έκανε σπουδαία δουλειά και αποδείχθηκε τελικά ο τέλειος άνθρωπος για το πρότζεκτ. Δεν με γνώριζε στην αρχή και δεν ήξερε τι ακριβώς θα μπορούσα να κάνω, αλλά τώρα με εμπιστεύεται απόλυτα.

Ποιες ήταν οι προκλήσεις που σας γοήτευσαν όταν διαβάσατε για πρώτη φορα΄το σενάριο του «Οι Αντρες με τα Μαύρα 3»;

Στους πρώτους «Αντρες με τα Μαύρα», η παραγωγή ήθελε οι εξωγήινοι να μην μοιάζουν με οτιδήποτε είχαμε δει μέχρι εκείνη τη στιγμή στο σινεμά. Είχα πει πως «αυτό θα είναι πραγματικά δύσκολο, γιατί είχα την τύχη να δουλέψω για τον πρώτο «Πόλεμο των Αστρων», τότε όπου πραγματικά κανείς δεν είχε δει ένα δωμάτιο γεμάτο εξωγήινους. Προσπάθησα να τους πείσω πως αυτο που έπρεπε να κάνουμε ήταν να φτιάξουμε εξωγήινους που έχουμε ξαναδεί σε παλιότερες ταινίες, αλλά να προσπαθήσουμε να τους κάνουμε καλύτερους. Η ιδέα δεν τους άρεσε. Το ίδιο έγινε και στη δεύτερη ταινία. Σε αυτήν την τρίτη ταινία, θεώρησα πως το στοιχείο του ταξιδιού στο χρόνο μας έδινε από μόνο του τη λύση. Οι εξωγήινοι του 2012 έπρεπε να είναι πολύ διαφορετικοί από αυτούς του 1969 και ξαφνικά η ιδέα μου για ρετρό εξωγήινους υιοθετήθηκε με ενθουσιασμό. Και έτσι κάταφερα να αποτίσω φόρο τιμής στα τέρατα που αγαπώ, τις ταινίες με τις οποίες μεγάλωσα.

Πως παρουσιάζετε τις ιδέες σας στον σκηνοθέτη Μπάρι Σόνενφελντ και τους υπεύθυνους της παραγωγή;

Η παρουσίαση διαφέρει από ταινία σε ταινία. Κάνω πολλά σκίτσα στο κομπιούτερ και συνεργάζομαι μόνιμα με μια ομάδα ταλαντούχων ανθρώπων που φτιάχνουν ολοκληρωμένα artworks. Πολλές φορές φτιάχνουμε και μακέτες. Το πιο δύσκολο πράγμα στην κάθε ταινία είναι να αποφασίσουν οι συντελεστές της για το τι ακριβώς θέλουν από πολυ νωρίς. Σε αυτήν την ταινία κάναμε συνέχεια σχέδια που τα αλλάζαμε μετά από τις προτάσεις του καθενός. Στο τέλος αναγκάστηκα να ξεκινήσω να φτιάχνω τους εξωγήινους σαν να επρόκειτο να παίξουν στην ταινία. Ηταν πιο απλό να διαλέξουν από μια μεγάλη επιλογή...

Τι είναι αυτό που σας εμπνέει στη δουλειά σας; Κρατάτε σημειωματάριο με τις ιδέες σας;

Δεν είμαι καθόλου καλός στο γράψιμο. Είμαι λίγο δυσλεκτικός. Αλλά προσπαθώ να τραβάω φωτογραφίες, να παρατηρώ συνεχώς τον κόσμο γύρω μου. Είναι αστείο: η σύζυγος μου έχει πάρα πολλές φωτογραφίες στις οποίες φαίνομαι εγώ να φωτογραφίζω τοπία και ανθρώπινα πρόσωπα. Μου αρεσουν πολύ οι ρυτίδες και οι άνθρωποι με διαφορετικά σχήματα προσώπων. Αυτά είναι που μου δίνουν έμπνευση.

2

Ποια ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση που τελικά συναντήσατε στην προετοιμασία της ταινίας;

Σίγουρα το αλά Αντι Γουόρχολ μέικ - απ που έπρεπε να φτιάξουμε για τον Μπιλ Χέιντερ. Ηταν κάτι που υπήρχε στο αρχικό σενάριο, μετά είχε κοπεί και τελικά επανήλθε, χωρίς όμως ποτέ να γνωρίζουμε ποιος θα τον υποδυθεί. Ηξερα τη δουλειά του Χέιντερ από το Saturday Night Live και όταν μου ομολόγησε πως είναι μεγάλος θαυμαστής μου σκέφτηκα πως δεν θα είχα κανένα πρόβλημα να πειραματιστώ ελεύθερα μαζί του. Αλλα είχαμε μπροστά μας μόνο μια εβδομάδα. Χρειαζόμουν επειγόντως μια μάσκα του προσώπου του για να δουλέψω και επειδή η παραγωγή θα αργούσε, επικοινώνησα κατευθείαν με την παραγωγή του Saturday Night Live και έτσι όλα έγιναν γρήγορα και αποτελεσματικά.

Ισχύει ότι δοκιμάζετε πάντα το μέικ-απ πρώτα στο πρόσωπο σας;

Κάνω πάντα το πρώτο τεστ στον εαυτό μου, κυρίως για να κατάλαβω σε τι διαδικασία θα πρέπει να μπει ο κάθε ηθοποιός. Μεγάλωσα μαθαίνοντας μακιγιάζ πάνω στο πρόσωπο μου. Βοηθάει πάντα, όταν ο εκάστοτε ηθοποιός δεν μπορεί να καταλάβει το τελικό αποτέλεσμα και πόσο υπομονετικός πρέπει να είναι μέχρι να ολοκληρωθεί το μακιγιάζ του. Εγώ ομως ξέρω...

To «Αντρες με τα Μαύρα 3» παίζεται στις ελληνικές αίθουσες από τις 24 Μαΐου