Συνέντευξη

«Success Story»: Ο Νίκος Περάκης αποκαλύπτει στο Flix το μυστικό της... επιτυχίας!

στα 10

Εχοντας μόλις ολοκληρώσει τα γυρίσματα της νέας του ταινίας με τίτλο «Success Story», ο Νίκος Περάκης μοιράζεται με το Flix μερικές σκέψεις πάνω στο έλλειμα κρίσης των πολιτικών, τη χρεωκοπία και τα περί ορέξεως... κολοκυθόπιτα.

«Success Story»: Ο Νίκος Περάκης αποκαλύπτει στο Flix το μυστικό της... επιτυχίας!

Εξι χρόνια μετά το «Λούφα και Παραλλαγή: Σειρήνες στη Στεριά», ο Νίκος Περάκης επιστρέφει για να σχολιάσει την Ελλάδα της χρεωκοπίας και του... survivor με μια ιστορία βγαλμένη από την πραγματικότητα που ξεπερνά συχνά και την πιο τρελή φαντασία.

Αυτή είναι η επίσημη σύνοψη του «Success Story», σε σενάριο της Κατερίνας Μπέη:

Ο ψυχίατρος και συγγραφέας Παναγής Πάνδωρας (Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης) συναντά στα εγκαίνια του οικογενειακού πολιτιστικού κέντρου, τη νεαρή και φιλόδοξη απόφοιτο της σχολής του εθνικού Τζωρτζίνα Τζελέπη (Φιόνα Γεωργιάδη) και ξεκινάει, κόντρα στα προγνωστικά, ένας «άνισος» έρωτας, δύο κόσμων που δύσκολα εφάπτονται. Oταν οι αυταπάτες και των δύο ματαιώνονται και τα παιχνίδια εξουσίας διαδέχονται το αρχικό τους πάθος, οι ήρωές μας φτάνουν στα όριά τους.

Στην αποδόμησή τους βοηθούν ο υπερφίαλος φαφλατάς δικηγόρος (Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης), μια Αλβανίδα «σταρ Ελλάς» με τραύμα στο πόδι σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών (Τζένη Θεωνά), ένας γόνος που από πλήξη βουλιάζει στις καταχρήσεις (Πάνος Μουζουράκης), η σύζυγός του που αναζητά συγκινήσεις σε «ενεργειακές» συνεδρίες (Βάσω Καβαλιεράτου), μία άσπονδη συμφοιτήτρια της Τζορτζίνας που διεκδικεί με πείσμα τον ρόλο της (Τόνια Σωτηροπούλου), δύο σωματοφύλακες σε λάθος ρόλο και λάθος timing (Νάσος Παπαργυρόπουλος και Ηλίας Βαλάσης), ένας Γεωργιανός εκτελεστής με υπαρξιακές αναζητήσεις (Αντρέας Κωνσταντίνου) και οι εκκεντρικοί και απρόβλεπτοι συγγενείς (Ευαγγελία Μουμούρη, Πάνος Κρανιδιώτης, Αννίτα Κούλη, Μαρία Αλιφέρη, Δημήτρης Πετρόπουλος).

Ολα θα πάρουν μια αναπάντεχη τροπή όταν ο πρωταγωνιστής της, Παναγής Πάνδωρας, μαθαίνει πως μια βόμβα απειλεί τη ζωή του, τη στιγμή που ανακοινώνει την κάθοδό του στην πολιτική.

Ανατόμος της νεοελληνικής κρίσης πολύ πριν αυτή γίνει η πιο πολυχρησιμοποιημένη λέξη των ημέρων μας, ο Νίκος Περάκης, μιλάει στο Flix, λίγο μετά το τέλος των γυρισμάτων της 14ης μεγάλου μήκους ταινίας του για το τίμημα της επιτυχίας, για το τι έχει αλλάξει στο σινεμά σήμερα, τις γαστρονομικές απολήξεις της πολιτικής, αλλά και τον έρωτα που με τον δικό του τρόπο συνεχίζει να ορίζει τα πάντα.

[φωτογραφίες: Ελεονόρα Λύτρα]

Success Story 607 Ο Νίκος Περάκης με τον Ανδρέα Κωνσταντίνου και τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη

Τι είναι το «Success Story»;

Με κίνδυνο να φλυαρήσω θα έλεγα ότι είναι η ιστορία μιας θυελλώδους σχέσης και μερικές ακόμη ιστορίες επιβίωσης πάνω στο ξέσπασμα της αναμενόμενης χρεωκοπίας.

Πόσο «ειρωνικός» είναι ο τίτλος για το «success story» που εδώ και χρόνια κάθε κυβέρνηση της κρίσης προσπαθεί να διαφημίσει;

Βαρέθηκα ν΄ ακούω τη λέξη κρίση, αντί πτώχευση. Η κρίση βρίσκεται στα μυαλά των πολιτικών μας, που έχουν το έλλειμμα... έλλειμα κρίσης εννοώ. Το «Success Story» τελειώνει το 2014, αυτό της ταινίας εννοώ, αλλά η ύφεση και το νέο Success Story συνεχίζονται. Ελπίζω να αντέξουν ως το 2018 για να προλάβω να γυρίσω το sequel. H Μπέη μαζεύει υλικό στο Facebook.

Success Story 607 Ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης και η Φιόνα Γεωργιάδου

Success Story 607 Η Τόνια Σωτηροπούλου και ο διευθυντής φωτογραφίας Κλαούντιο Μπολιβάρ

Μια ακόμη ταινία με νέους εν μέσω κρίσης. Βρίσκεται το μέλλον στους νέους; Που βρίσκεται το μέλλον σήμερα;

Στο εξωτερικό, θα έλεγα, αφού με προκαλείτε, αλλά δεν το πολυπιστεύω. Στην ταινία υπάρχουν φιλόδοξοι 25άρηδες, που προσπαθούν να επιβιώσουν και εν μέρει το καταφέρνουν χωρίς να μεταναστεύσουν. Και μερικοί 45άρηδες σε φάση προσαρμογής στο νέο κατεστημένο. Ο ήρωάς μας, ο καθηγητής ψυχιατρικής Πάνδωρας, πριν πτωχεύσει αποφασίζει να κατέβει στην πολιτική. Θα μου πείτε, ότι αυτό, δεν είναι καν πρωτότυπο, για έναν επιστήμονα, ψυχολόγο μάλιστα. Ξέχασα να σας πω ότι το «Success Story» είναι και μια πραγματεία πάνω στα στερεότυπα και την εξίσου στερεότυπη ανατροπή τους... με παρακολουθείτε; Παρόλα αυτά, τα συχνά κτηνώδη έως βίαια ένστικτα που διέπουν τους χαρακτήρες δεν είναι πολιτικά αλλά ερωτικά. Είναι όλοι τους κάτι σαν survivor της κοινωνίας... ή των σχέσεων.

Success Story 607

Τι είναι επιτυχία σήμερα;

Είναι προφανές ότι υπάρχει μεγάλη απόκλιση απόψεων. Γύρισα κάποτε ένα διαφημιστικό με το σλόγκαν «δεν έτυχε, πέτυχε!». Το διαφημιζόμενο προϊόν ήταν μια σπανακοτυρόπιτα. Φοβάμαι ότι στην πολιτική η επιτυχία φέρνει πιο πολύ προς κολοκυθόπιτα, γιατί εκτός από όρεξη και γούστο, υπάρχει και η υποκειμενική θεώρηση μιας κομματικής ιδεολογίας. Ο πάντα σοφός ελληνικός λαός που ξέρει να εκλέγει τις κυβερνήσεις του, θα έλεγε, βράσε ρύζι.

Success Story 607 Ο Νίκος Περάκης με τον Πάνο Μουζουράκη

Success Story 607 Σκηνή από τα γυρίσματα

Τι μένει ίδιο και τι έχει αλλάξει στον τρόπο που κάνετε σινεμά σήμερα.

Στον τρόπο έχει αλλάξει μόνο ο τρόπος που προσεγγίζεις συνεργάτες, γιατί δεν έχεις πια τρόπο να τους ανταμείψεις, σαν κάποτε. Γιατί μετά από έξι χρόνια, που είχα να κάνω ταινία, τα πράγματα για κάποιον που δεν γυρίζει ταινίες διεθνούς φεστιβαλικής εμβέλειας, έχουν δυσκολέψει αφόρητα. Το ιδιωτικό χρήμα που τις χρηματοδοτούσε κάποτε, ή έχει στερέψει, ή έχει μπει σε λογαριασμούς για πληρωμές εισφορών και φόρων. Το δημόσιο πάλι, έγινε κρατικό και λειτουργεί με κρατικούς ρυθμούς. Δηλαδή, αλλαγή πολιτικής, αλλαγή Δ.Σ., εκλογή προέδρου, ενημέρωση προέδρου, παραίτηση μελών, διορισμός νέων, παραίτηση ή αποπομπή προέδρου, παραίτηση σύσσωμου του ΔΣ και πάει λέγοντας. Δεν θέλει πολύ για να καταστραφεί ένας ιδιώτης που ξεκίνησε μια παραγωγή.

Δείτε παρακάτω ένα μικρό δείγμα από τα γυρίσματα, τα teaser της ταινίας και αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες στην επίσημη σελίδα της ταινίας στο Facebook.






Success Story του Νίκου Περάκη Παραγωγή: Viewmaster Films / Σε συμπαραγωγή με: Odeon, ΕΡΤ, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου / Παραγωγοί: Κώστας Λαμπρόπουλος, Γιώργος Κυριάκος, Μάνος Κρεζίας, Νίκος Περάκης / Σκηνοθεσία: Νίκος Περάκης / Σενάριο: Κατερίνα Μπέη / Οργάνωση Παραγωγής: Γιώργος Παπαδάτος / Φωτογραφία: Κλαούντιο Μπολιβάρ / Μοντάζ: Κωνσταντίνος Αδρακτάς / Μουσική: Δημήτρης Κοντόπουλος / Σκηνογράφος: Λίνα Πάτσιου / Ενδυματολόγος: Βάσω Τρανίδου / Ηθοποιοί: Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Φιόνα Γεωργιάδη, Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, Τζένη Θεωνά, Πάνος Μουζουράκης, Βάσω Καβαλιεράτου, Τόνια Σωτηροπούλου, Νάσος Παπαργυρόπουλος, Ηλίας Βαλάσης, Αντρέας Κωνσταντίνου, Ευαγγελία Μουμούρη, Πάνος Κρανιδιώτης, Αννίτα Κούλη, Μαρία Αλιφέρη, Δημήτρης Πετρόπουλος / Διανομή: Odeon

To «Success Story» του Νίκου Περάκη θα βγει στις ελληνικές αίθουσες το Νοέμβριο του 2017 από την Odeon.

Success Story 607

Διαβάστε και δείτε ακόμη: Τα εικονογραφημένα διαδικτυακά απομνημονεύματα του Νίκου Περάκη