Ενημέρωση

Ο Χάρι Πότερ και ο Κόσμος που Αλλαζε Ασταμάτητα

στα 10

Ενα σχολείο Μαγείας, ένα αγόρι με ξεχωριστό μέλλον, με το καλό και το κακό να ενώνονται μέσα του, με πιστούς φίλους και σοφούς δασκάλους: ο Χάρι Πότερ δεν είναι μια σειρά βιβλίων ή ταινιών. Είναι ένα κομμάτι της ιστορίας της τελευταίας δεκαετίας.

Ο Χάρι Πότερ και ο Κόσμος που Αλλαζε Ασταμάτητα

Ο μικρός μάγος με το μεγάλο πεπρωμένο εμφανίστηκε στον κινηματογραφικό κόσμο το 2001 και δέκα χρόνια αργότερα, το 2011, κάνει την υπόκλισή του. Απέκτησε φανατικούς θαυμαστές, απασχόλησε την επικαιρότητα, συζητήθηκε με αγάπη ή με ελαφρό κυνισμό. Πάντως ήταν εκεί, για μια γεμάτη δεκαετία, ωριμάζοντας τα χρόνια που ο κόσμος άλλαζε: όσο εκείνος μάθαινε μυστικά ξόρκια και φίλτρα, εμείς μαθαίναμε τι σημαίνει «παγκοσμιοποίηση» και «smartphone». Ο Χάρι Πότερ, δέκα χρόνια τώρα, μάχεται για να διώξει το σκοτάδι από μέσα και από γύρω του. Το ίδιο και τα εκατομμύρια των θεατών που, σχεδόν κάθε χρονιά, τον συναντούσαν στην οθόνη. Ευκαιρία να θυμηθούμε τι μαγείες συνέβησαν στο δικό μας κόσμο, από τη στιγμή που ο Χάρι επιβιβάστηκε στο τρένο για το Χόγκγουαρτς.

Harry Potter and the Sorcerer's Stone 607

2001, 30 Νοεμβρίου / Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος

Στο Χόγκγουαρτς: Ο Χάρι (Ντάνιελ Ράντκλιφ) γίνεται έντεκα ετών και μαθαίνει ότι είναι Μάγος. Ξεκινά τις σπουδές του στο Χόγκγουαρτς και γνωρίζει την τολμηρή και σχολαστική Ερμιόνη (Εμα Γουάτσον) και τον πάντα πιστό Ρον (Ρούπερτ Γκριντ). Βρίσκει ασφάλεια δίπλα στον Χάγκριντ (Ρόμπι Κολτρέιν), στοργή στο πλάι της Μινέρβα ΜακΓκόναγκαλ και γνώση στα λόγια του Καθηγητή Ντάμπλντορ (Ρίτσαρντ Χάρις). Εκεί ο Χάρι θα μάθει ότι ο κόσμος του απειλείται από «αυτόν που δεν ονομάζουμε ποτέ», τον Λόρδο Βόλντεμορτ και ότι δεν είναι όλοι οι μάγοι άξιοι εμπιστοσύνης. Στην ταινία εμφανίζονται οι Αλαν Ρίκμαν, που ως Καθηγητής Σέβερους Σνάιπ θα κρατήσει για χρόνια τον πιο αμφιλεγόμενο ρόλο της ιστορίας, ο Ιαν Χαρτ, ο Τζον Κλιζ και ο Τζον Χερτ. Σκηνοθετεί ο Κρις Κολόμπους. Η ταινία κάνει στην Ελλάδα 790.000 εισιτήρια και γίνεται η δεύτερη εμπορικότερη ταινία της σεζόν, μετά τον «Αρχοντα των Δαχτυλιδιών»

Στον Κόσμο: Τρομοκράτες καταλαμβάνουν δύο αεροπλάνα και τα ρίχνουν στους Δίδυμους Πύργους στη Νέα Υόρκη, με αποτέλεσμα να συντριβούν τα κτίρια και να σκοτωθούν 2.752 άτομα. Αλλο ένα αεροπλάνο πέφτει στο Πεντάγωνο, όπου οι νεκροί μετρούν τους 125, ενώ στην πτήση 93 της United Airlines, παρά τις προσπάθειες των επιβατών, σκοτώνονται 64 άτομα. Η αντιαμερικανική τρομοκρατική επίθεση θα μείνει στην ιστορία ως 9/11 και θ’αλλάξει οριστικά το παγκόσμιο πολιτικό τοπίο. Η Apple αποκαλύπτει ένα νέο πρόγραμμα, το iTunes, με το οποίο οι χρήστες θα μπορούν να οργανώνουν και να αναπαράγουν ψηφιακά αποθηκευμένα αρχεία μουσικής και βίντεο. Λίγους μήνες αργότερα, η εταιρεία λανσάρει το iPod. Τον ίδιο καιρό εμφανίζεται η Wikipedia, μια online εγκυκλοπαίδεια με περιεχόμενο που προσθέτουν οι χρήστες. Ο ρωσικός διαστημικός σταθμός Μιρ, σύμβολο του ψυχρού πολέμου, καταστρέφεται, διασπάται στην ατμόσφαιρα και τα υπολείμματά του πέφτουν στον Ειρηνικό Ωκεανό, κοντά στα νησιά Φίτζι. Η Ολλανδία νομιμοποιεί, πρώτη στον κόσμο, το γάμο μεταξύ δύο ατόμων του ίδιου φύλου. Στα PC χρησιμοποιούμε τα Windows XP, ενώ ο Τζορτζ Μπους, ο 43ος Πρόεδρος των Η.Π.Α., ξεκινά την επίθεση στο Αφγανιστάν και παράλληλα κηρύσσει τον πόλεμο ενάντια στην τρομοκρατία. Ο ΙΡΑ αφοπλίζεται, ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, παραδίδεται στις Αρχές, για να δικαστεί για εγκλήματα πολέμου. Εντοπίζονται οι πρώτες επιστολές που περιέχουν άνθρακα. Στην Αργεντινή ξεσπούν διαμαρτυρίες για την έντονη οικονομική κρίση, μόλις οι καταθετικοί λογαριασμοί των πολιτών παγώνουν, αλλά στην Ευρώπη, ο Πύργος της Πίζας, πάντα γερτός αλλά μετά από ανακαίνιση 20 εκατομμυρίων ευρώ, ξανανοίγει, μετά από 11 χρόνια επισκευών, για το κοινό. Το αντιπαγκοσμιοποιητικό κίνημα κορυφώνεται με την πορεία στη Γένοβα όπου συνεδριάζουν οι G8. Η αστυνομία πυροβολεί τον διαμαρτυρόμενο Κάρλο Τζουλιάνι. Στην Ελλάδα, στους στύλους του Ολυμπίου Διός στην Αθήνα, η NASA διοργανώνει συναυλία, κόστους έξι εκατομμυρίων ευρώ, που μεταδίδεται ακόμα και στον Αρη.

Harry Potter and the Chamber of Secrets 607

2002, 29 Νοεμβρίου / Ο Χάρι Πότερ και η Κάμαρα με τα Μυστικά

Στο Χόγκγουαρτς: Ο Ντόμπι το ξωτικό προειδοποιεί τον Χάρι να μην επιστρέψει στο Σχολείο, γιατί θα συμβούν τρομερά πράγματα. Ο Χάρι, φυσικά, αγνοεί τη συμβουλή για να βρεθεί αντιμέτωπος με μια φωνή που ψιθυρίζει στο κεφάλι του κι ένα μήνυμα γραμμένο με αίμα στον τοίχο. Στο καστ κάνουν την εμφάνισή τους ο Τζέισον Αϊζακς ως Λούσιους Μαλφόι και ο Κένεθ Μπράνα στο ρόλο του θρασύδειλου καθηγητή Γκίλντροϊ Λόκχαρτ. Σκηνοθετεί και πάλι ο Κρις Κολόμπους και η ταινία στην Ελλάδα είναι η τρίτη μεγαλύτερη επιτυχία της χρονιάς, με 595.00 εισιτήρια.

Στον Κόσμο: Δώδεκα από τις χώρες της Ευρώπης αρχίζουν να χρησιμοποιούν το Ευρώ. Από την 1η Μαρτίου, η δραχμή καταργείται ως επίσημο νόμισμα της Ελλάδας. Ο Τζορτζ Μπους μιλά για πρώτη φορά για τον «άξονα του Κακού», που περιλαμβάνει το Ιράν, το Ιράκ και τη Βόρεια Κορέα, ενώ το διαστημόπλοιο Mars Odyssey χαρτογραφεί την επιφάνεια του πλανήτη Αρη. Υπογράφεται η Συνθήκη της Μόσχας, για κοινή αποπυρηνικοποίηση της Ρωσίας και των Η.Π.Α. Λίγο αργότερα, Τσετσένοι ακτιβιστές καταλαμβάνουν ένα γεμάτο θέατρο στη Μόσχα και κρατούν όμηρους τους 700 θεατές. Τρεις μέρες μετά εισβάλλει η ρωσική αστυνομία, με αποτέλεσμα τη λήξη της ομηρίας, αλλά και το θάνατο 50 Τσετσένων και 150 ομήρων. Λανσάρεται η πρώτη βερσιόν του browser Mozilla Firefox. Ενας ελεύθερος σκοπευτής τρομοκρατεί για τρεις εβδομάδες τους κατοίκους της Γουόσινγκτον. Τελικά ο σκοπευτής είναι… δύο άτομα, ο Τζον Αλεν Μοχάμαντ και ο ανήλικος Λι Μπόιντ Μάλβο. Ο Μοχάμαντ καταδιάζεται σε θάνατο και εκτελείται το 2009. Εγκαινιάζεται η Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, μνημείο τιμής για την κατεστραμμένη βιβλιοθήκη της αρχαιότητας. Η Ευρωπαϊκή Ενωση ανακοινώνει ότι το 2004 θα διευρυνθεί, προσθέτοντας την Κύπρο, την Τσεχία, την Εσθονία, την Ουγγαρία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, τη Μάλτα, την Πολωνία, τη Σλοβακία και τη Σλοβενία. Την ίδια χρονιά, πεθαίνουν ο Τζο Στράμερ, ο frontman των Clash και η Βασίλισσα Μητέρα, Ελισάβετ της Αγγλίας.

Harry Potter and the Prisoner of Azhkaban 607

2004, 8 Σεπτεμβρίου / Ο Χάρι Πότερ και ο Αιχμάλωτος του Αζκαμπάν

Στο Χόγκγουαρτς: Ενας εγκληματίας αποδρά από τις φυλακές του Αζκαμπάν, ο Σείριος Μπλακ, συνεργάτης του Βόλντεμορτ και αναζητά τον Χάρι Πότερ για να πάρει εκδίκηση. Σταδιακά ο Χάρι θα καταλάβει ότι τίποτε δεν είναι όπως φαίνεται και θα μάθει πολύτιμες πληροφορίες για το παρελθόν του. Με το θάνατο του Ρίτσαρντ Χάρις, ο Μάικλ Γκάμπον αναλαμβάνει το ρόλο του Ντάμπλντορ. Στο καστ προστίθενται οι Γκάρι Ολντμαν, Ντέιβιντ Θιούλις, Εμα Τόμσον, Τίμοθι Σπολ και Τζούλι Κρίστι. Σκηνοθετεί, πιο σκοτεινά και ανατρεπτικά, ο Αλφόνσο Κουαρόν. Τα εισιτήρια στην Ελλάδα φτάνουν τις 400.000 – η ταινία είναι και πάλι η τρίτη εμπορικότερη ταινία της χρονιάς, μόνο που τα εισιτήρια του κινηματογράφου στη χώρα έχουν αρχίσει μια μικρή κάμψη.

Στον Κόσμο: Ηδη, από την προηγούμενη χρονιά, η κοινή γνώμη έχει στραφεί κατά του πολέμου του Ιράκ, ενώ στη Χάγη έχει ξεκινήσει να συνεδριάζει το Διεθνές Δικαστήριο. Το DNA έχει αποκωδικοποιηθεί, το Concord έχει κάνει την τελευταία του πτήση και ο Αρνολντ Σβαρτζενέγκερ έχει εκλεγεί Κυβερνήτης της Καλιφόρνια. Το ατύχημα του λεωφορείου με τους 21 μαθητές στα Τέμπη έχει σημαδέψει την ανάμνηση του κόσμου. Στην Ελλάδα πανηγυρίζουμε την Εθνική Ποδοσφαίρου που ανακηρύσσεται Πρωταθλήτρια Ευρώπης. Μια χρονιά νωρίτερα, έχει κυκλοφορήσει (και στα ελληνικά), το μυθιστόρημα της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, «Ο Χάρι Πότερ και το Τάγμα του Φοίνικα», το πέμπτο βιβλίο της σειράς. Η Αθήνα ζει σε mode Ολυμπιακών Αγώνων: λίγη οργή, λίγη συγκίνηση, πολλά έργα στους δρόμους, πολλά χρέη. Ο Κώστας Σημίτης παραιτείται από τη θέση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Η Νέα Δημοκρατία κερδίζει τις βουλευτικές εκλογές του Μαρτίου, με ποσοστό 45,4%. Στο ημίχρονο του Superbowl, το ένα στήθος της Τζάνετ Τζάκσον κάνει την εμφάνισή του, με αποτέλεσμα το αμερικανικό ραδιοτηλεπτικό συμβούλιο ν’ ακολουθεί εφεξής αυστηρότερα μέτρα λογοκρισίας. Η Google λανσάρει ένα νέο προϊόν, το gmail. Επειδή η παρουσίασή του γίνεται πρωταπριλιά, η αγορά την αντιμετωπίζει με αμηχανία. Τα αμερικανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης δημοσιεύουν φωτογραφίες Αμερικανών στρατιωτών που κακομεταχειρίζονται κι εξευτελίζουν Ιρακινούς κρατούμενους στη φυλακή Αμπου Γκράιμπ. Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ εγκαινιάζει το Facebook. Προβάλλεται το τελευταίο επισόδειο του «Friends». Η «Κραυγή» και η «Μαντόνα», δύο διάσημοι πίνακες του Εντβαρντ Μουνχ, πέφτουν θύματα κλοπής σε Μουσείο του Οσλο. Τσετσένοι και Οσέτιοι αντάρτες καταλαμβάνουν ένα σχολείο στο Μπεσλάν της Ρωσίας και σκοτώνουν 344 άτομα, κυρίως μαθητές και δασκάλους. Σεισμός 9.3 Ρίχτερ δημιουργεί τσουνάμι που πλήττει τη Σρι Λάνκα, την Ινδία, την Ινδονησία, την Ταϊλάνδη, τη Μαλαισία, τις Μαλδίβες και άλλες περιοχές του Ινδικού Ωκεανού, μετρώνοντας 230.000 νεκρούς. Ο Απελευθερωτικός Στρατός της Παλαιστίνης ανακοινώνει επίσημα ότι ο Γιασέρ Αραφάτ είναι νεκρός. Τη θέση του αναλαμβάνει λίγα λεπτά αργότερα ο Μαχμούντ Αμπάς. Το Αλ Τζαζίρα προβάλει βίντεο όπου ο Οσάμα Μπιν Λάντεν αναλαμβάνει την ευθύνη για την τρομοκρατική ενέργεια της 11ης Σεπτεμβρίου στην Αμερική. Πεθαίνουν ο Μάρλον Μπράντο, η Ρένα Βλαχοπούλου, ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ και ο Ρόναλντ Ρίγκαν.

Harry Potter and the Goblet of Fire 607

2005, 24 Νοεμβρίου / Ο Χάρι Πότερ και το Κύπελλο της Φωτιάς

Στο Χόγκγουαρτς: Το σχολείο φιλοξενεί όλους τους μαθητευόμενους μάγους που θα συμμετάσχουν στο απαιτητικό κι επικίνδυνο Τρίαθλο Μαγείας. Ο Χάρι επιλέγεται, παρά τη θέλησή του, να εκπροσωπήσει του Χόγκγουαρτς και να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις και τον Βόλντεμορτ. Την πρώτη ταινία της σειράς που χαρακτηρίστηκε «κατάλληλη από 13» σκηνοθετεί ο Μάικ Νιούελ. Παρά τον περιορισμό, η ταινία στην Ελλάδα ξεπερνά και την προηγούμενη, με 450.000 εισιτήρια. Είναι η πρώτη φορά που ο Βόλντεμορτ αποκτά (εξελισσόμενο) πρόσωπο, αυτό του Ρέιφ Φάινς. Στο ρόλο ενός επισκέπτη μαθητή συναντάμε, προ «Twilight», τον Ρόμπερτ Πάτινσον. Συμμετέχουν ακόμα ο Μπρένταν Γκλίσον και η Μιράντα Ρίτσαρντσον.

Στον Κόσμο: Λανσάρεται στην Αμερική ένα website όπου κανείς μπορεί ν’ ανεβάζει βίντεο και να τα μοιράζεται με άλλους. Το όνομά του, «YouTube»! Η Κοντολίσα Ράις ορκίζεται Υπουργός Εξωτερικών και γίνεται, έτσι, η πρώτη αφροαμερικανίδα που κατακτά αυτή τη θέση. Το Ισραήλ και η Παλαιστίνη συμφωνούν στην παύση πυρών. Λίγο αργότερα, το Ισραήλ παραχωρεί στους Παλαιστινίους την Ιεριχώ. Τα Ηνωμένα Εθνη προειδοποιούν ότι 90 εκατομμύρια Αφρικανοί μπορεί να μολυνθούν από τον ιό του AIDS μέσα στα επόμενα χρόνια εάν δε ληφούν μέτρα προστασίας. Ο Πρίγκηπας Κάρολος παντρεύεται την Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς και κάνει το όνειρό του πραγματικότητα. Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία έχει καινούριο Πάπα, τον Βενέδικτο τον 16ο. Οι Εργατικοί του Τόνι Μπλερ εκλέγονται για τρίτη θητεία ως κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας. Ο Μάικλ Τζάκσον αθωώνεται – το δικαστήριο δεν πιστεύει ότι ο σούπερ σταρ κακοποίησε τον 13χρονο Γκάβιν Αρβίζο. Πολλαπλές εκκρήξεις βομβών στις συγκοινωνίες του Λονδίνου την πρωινή ώρα αιχμής, τρομοκρατική ενέργεια, σκοτώνουν 52 και τραυματίζουν 700 άτομα. Το Μεγάλο Αφεντικό της Καμόρα, ο Πάολο Ντι Λάουρο, συλλαμβάνεται στη Νάπολη. Η Αγγελα Μέρκελ εκλέγεται Καγγελάριος της Γερμανίας. Είναι η πρώτη γυναίκα Καγγελάριος και ο πρώτος κάτοικος της Πρώην Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας που παίρνει το αξίωμα. Η Δανέζικη εφημερίδα Jyllands-Posten δημοσιεύει τα διφορούμενα σκίτσα του Μοχάμεντ. Ο Σαντάμ Χουσεΐν δικάζεται στη Βαγδάτη για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Ο Λανς Αρμστρονγκ, μετά την 7η συνεχή νίκη του στο Tour de France, αποσύρεται από τον ποδηλατικό πρωταθλητισμό. Ο ΙΡΑ τερματίζει τον τριακονταετή ένοπλο αγώνα στη Βόρειο Ιρλανδία. Κυκλοφορεί το μυθιστόρημα της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, «Ο Χάρι Πότερ και ο Ημίαιμος Πρίγκιψ», το έκτο βιβλίο της σειράς. Αεροσκάφος τύπου Boeing 737-300 της κυπριακής εταιρείας «Helios Airways», ταξιδεύοντας από Λάρνακα, πέφτει σε ακατοίκητη περιοχή στο Γραμματικό Αττικής με 121 θύματα. Πάνω από τις Μπαχάμες αρχίζει να σχηματίζεται ο τυφώνας Κατρίνα. Σταδιακά μεγαλώνει και «επιτίθεται» στη νοτιοανατολική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών, από τη Λουιζιάνα μέχρι τη Φλόριντα, καταστρέφοντας το μεγαλύτερο μέρος της Νέας Ορλεάνης και σκοτώνοντας πάνω από 1.800 άτομα στο πέρασμά του. Ωστόσο, η Ελλάδα λικνίζεται στους ρυθμούς του «My Number One» - κερδίζει για πρώτη φορά τη Eurovision και η Ελενα Παπαρίζουν γίνεται η αγαπημένη όλων των camp Ελλήνων.

Harry Potter and the Order of Phoenix 607

2007, 21 Αυγούστου / Ο Χάρι Πότερ και το Τάγμα του Φοίνικα

Στο Χόγκγουαρτς: Ούτε ο κύκλος των μάγων, ούτε ο Υπουργός Μαγείας πιστεύουν τον Ντάμπλντορ και τον Χάρι, όταν προσπαθούν αν τους πείσουν ότι ο Βόλντεμορτ έχει επιστρέψει. Η ειδεχθής τεχνοκράτης Ντολόρες Αμπριτζ (Ιμέλντα Στόντον) διορίζεται στο Χόγκγουορτς και ο κόσμος σκοτεινιάζει. Ωστόσο, σ’ αυτήν την ταινία, ο Χάρι θα πάρει το πρώτο του φιλί! Εμφανίζεται για πρώτη φορά η Ελενα Μπόναμ Κάρτερ ως επικίνδυνη σαδίστρια Μπελατρίξ Λεστρέιντζ, η οποία, μαζί με εννιά Θανατοφάγους απειλεί τον Χάρι και τον Ντάμπλντορ. Σκηνοθετεί ο Ντέιβιντ Γέιτς, ενώ τα γυρίσματα σταματούν για δυο μήνες, ώστε ο Ντάνιελ Ράντκλιφ και η Εμα Γουάτσον να δώσουν τις σχολικές τους εξετάσεις. Η ταινία φτάνει σχεδόν τις 400.000 εισιτήρια στην Ελλάδα και, παρότι είναι και πάλι μια από τις μεγαλύτερες εισπρακτικές επιτυχίες της σεζόν, λόγω της γενικής πτώσης της αγοράς, δε θα ξαναδεί εισπράξεις σαν αυτές των πρώτων χρόνων.

Στον Κόσμο: Ηδη από την προηγούμενη χρονιά, ο πληθυσμός των Ηνωμένων Πολιτειών έχει ξεπεράσει τα 300 εκατομμύρια, ο Σαντάμ Χουσεΐν έχει εκτελεσθεί με απαγχονισμό, οι Ελληνες έχουν τα καινούρια τους ψηφιακά διαβατήρια, αλλά έχουν υποστεί και τον μεγάλο σεισμό των Κυθήρων. Ο Παλαιοκώστας έχει αποδράσει ξανά, ενώ το σκάνδαλο των υποκλοπών έχει πια βγει στην επιφάνεια. Οι φωτογραφίες της μικρής Αμερικανίδας Μάντελιν ΜακΚαν κάνουν την εμφάνισή τους και μαθαίνουμε ότι το ξανθό κοριτσάκι εξαφανίστηκε από το κρεβάτι του στη διάρκεια διακοπών της οικογένειάς της στην Πορτογαλία. Ο Στιβ Τζομπς, CEO της Apple, ανακοινώνει την ύπαρξη του iPhone. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών αποκαλύπτει ότι το FBI χρησιμοποίησε το Patriot Act για να αποκτήσει προσωπικά δεδομένα Αμερικανών πολιτών. Η Μεγάλη Βρεττανία απαγορεύει το κάπνισμα στους δημόσιους χώρους. Ο Ντάνιελ Ράντκλιφ, 17 χρόνων πια, ενσαρκώνει τον Αλαν Στανγκ στο θεατρικό έργο «Equus» του Πίτερ Σάφερ στο West End του Λονδίνου. Το γεγονός ότι εμφανίζεται στη σκηνή γυμνός, ως άντρας και όχι μαθητευόμενος μάγος, φέρνει μεγάλη σύγχυση στο κοινό του. Την ίδια χρονιά, κυκλοφορεί το μυθιστόρημα της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, «Ο Χάρι Πότερ και οι Κλήροι του Θανάτου», το έβδομο και τελευταίο βιβλίο της σειράς.Το καλοκαίρι η Ελλάδα καίγεται, με τους πολιτικούς να επιρρίπτουν ευθύνες και να μην αναλαμβάνουν δράση. Στις εκλογές κερδίζει και πάλι η Νέα Δημοκρατία του Κωνσταντίνου Καραμανλή και για πρώτη φορά εκπροσωπείται στη Βουλή το ΛΑΟΣ. Στο Mega αρχίζει να προβάλλεται η «Μαρία η Ασχημη», ο Νίκος Χατζηνικολάου φεύγει από τον Alpha, ενώ σχεδόν ταυτόχρονα πεθαίνουν οι δύο από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες στην ιστορία του σινεμά, ο Ινγκμαρ Μπέργκμαν και ο Μικελάντζελο Αντονιόνι.

Harry Potter and the Half Blood Prince 607

2009, 25 Αυγούστου / Ο Χάρι Πότερ και ο Ημίαιμος Πρίγκιψ

Στο Χόγκγουαρτς: Ο Χάρι ανακαλύπτει ένα βιβλίο, με τη σημείωση «ιδιοκτησία του ημίαιμου πρίγκιπα». Αυτή του η ανακάλυψη θα τον φέρει πιο κοντά στο να γνωρίσει την προσωπικότητα του Βόλντεμορτ και, μ’ αυτόν τον τρόπο, να μπορέσει να τον αντιμετωπίσει. Σκηνοθετεί και πάλι ο Ντέιβιντ Γέιτς, ενώ ο Τζιμ Μπρόουντμπεντ υποδύεται τον χαρακτήρα-κλειδί, Καθηγητή Φίλτρων Οράτιο Σλάγκχορν. Η ακριβότερη ταινία της σειράς, με 250 εκατομμύρια δολάρια προϋπολογισμό, κάνει στην Ελλάδα 313.000 εισιτήρια, τα λιγότερα που έκανε ταινία της σειράς.

Στον Κόσμο: Η παγκόσμια αγορά υποφέρει από την οικονομική κρίση – ο ελληνικός λαός χαίρεται που δεν έχει επηρρεαστεί ακόμα! Ο Φιντέλ Κάστρο έχει αποσυρθεί από το αξίωμα Προέδρου της Κούβας, μετά από σχεδόν 50 χρόνια στην εξουσία, ενώ ο Μπιλ Γκέιτς έχει αποχωρήσει από την Microsoft, με σκοπό ν’ αφοσιωθεί ολοκληρωτικά στη φιλανθρωπία. Η Ελλάδα έχει βιώσει τα «νεώτερα» Δεκεμβριανά, την αντίδραση του κόσμου στη δολοφονία από αστυνομικούς του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Ο Τόμας Μπίτι, ο πρώτος άνδρας που μένει έγκυος, γεννά ένα κοριτσάκι. Ο Χιθ Λέτζερ δεν υπάρχει πια. Ο Μπαράκ Ομπάμα είναι ο πρώτος Αφροαμερικανός Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Η General Motors πτωχεύει και κλείνει. Ο Μάικλ Τζάκσον πεθαίνει και ο θρύλος του σβήνει μέσα σε μυστηριώδεις συνθήκες. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής προκηρύττει πρόωρες εκλογές. Το ΠΑΣΟΚ κερδίζει με με 43,92%

Harry Potter and the Deathly Hallows 1 607

2010, 18 Νοεμβρίου / Ο Χάρι Πότερ και οι Κλήροι του Θανάτου, Μέρος Α'

Στο Χόγκγουαρτς: Ο Χάρι, ο Ρον και η Ερμιόνη, μόνοι, χωρίς βοήθεια, προσπαθούν να βρουν και να καταστρέψουν τους Πεμπτουσιωτές, το μυστικό που δίνει στον Βόλντεμορτ δύναμη. Ο πόλεμος έχει ξεσπάσει, οι σκοτεινές δυνάμεις του Βόλντεμορτ έχουν καταλάβει το Υπουργείο Μαγείας και το Χόγκγουαρτς. Η ταινία είναι η πιο σκοτεινή, αλλά και με χαρακτήρα μεταβατικό – είναι το πρώτο μέρος του τελευταίου βιβλίου της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, η ανασύνταξη δυνάμεων πριν το επικό φινάλε. Το πρώτο, αυτό, μέρος επρόκειτο να γυριστεί σε 3D, αλλά η παραγωγή προτίμησε να αποφύγει τα έξοδα και να εφαρμόσει την τεχνολογία στην τελευταία ταινία της σειράς. Σκηνοθετεί ο Ντέιβιντ Γέιτς, ενώ στο καστ προστίθενται ο Ρις Ιφανς και ο Μπιλ Νάιχι. Η ταινία έκανε 382.000 εισιτήρια στην Ελλάδα, ενώ παγκοσμίως είναι η δεύτερη εμπορικότερη της σειράς. Επειδή τα δύο μέρη των «Κλήρων του Θανάτου» γυρίστηκαν μαζί, σα μια ταινία, οι τρεις βασικοί πρωταγωνιστές είδαν τη ζωή τους ν’αλλάζει και έσπασαν την κοινή τους πορεία μιας δεκαετίας.

Στον Κόσμο: Στην Ισλανδία εκρήγνυται το ηφαίστειο Εϊαφιαλαϊόκουλ, ενώ η ηφαιστειακή σκόνη αναγκάζει τα περισσότερα αεροδρόμια της Ευρώπης να κλείσουν. Σεισμός στην Αϊτή σκοτώνει 230.000 άτομα και ισοπεδώνει την πρωτεύουσα. Εγκαινιάζεται το «Burj Khalifa», στο Ντουμπάι, το ψηλότερο κτίριο του κόσμου, με ύψος 828 μέτρα. Στο Κοπιαπό της Χιλής, 33 άτομα παγιδεύονται μέσα σ’ένα ορυχείο – 69 ημέρες αργότερα διασώζονται όλοι. Η Kraft εξαγοράζει την παραδοσιακή βρετανική σοκολατοβιομηχανία Cadbury για 11,5 δισεκατομμύρια λίρες Αγγλίας. Οι Σκόρπιονς ανακοινώνουν το τέλος της 40ετούς καριέρας τους. Αυτό σημαίνει ότι δε θα ξανακάνουν περιοδεία στην ελληνική επαρχία. Στον κόλπο του Μεξικού εκρήγνυται η εξέδρα άντλησης πετρελαίου Deepwater Horizon, με 11 θύματα και ανεκτίμητη περιβαλλοντική καταστροφή. Η πορεία που διοργανώθηκε στην Αθήνα, ως διαμαρτυρία για τα σκληρά οικονομικά μέτρα, στιγματίζεται από τη μοιραία πυρκαγιά στην τράπεζα Μαρφίν του Συντάγματος. Η αμερικανική πολιτική συνείδηση αποκτά μια νέα νέμεση: το όνομά της, «WikiLeaks». Η Παναγία Σουμελά, στον Πόντο, λειτουργεί ξανά, μετά από 87 χρόνια. Ισραηλινοί κομάντος στο «Mavi Marmara» προκαλούν το θάνατο σε 9 Τούρκους ακτιβιστές και τη διεθνή κατακραυγή. Η Ελλάδα ασχολείται με το εάν πρέπει ή όχι να εφαρμοστεί η απαγόρευση του καπνίσματος.

Harry Potter and the Deathly Hallows 2 607

2011, 14 Ιουλίου / Ο Χάρι Πότερ και οι Κλήροι του Θανάτου, Μέρος Β'

Σε μια χρονιά που αποδεικνύεται ότι είναι το τέλος πολλών πραγμάτων, ο Χάρι, ο Ρον και η Ερμιόνη θα κάνουν την τελευταία τους εμφάνιση στη μεγάλη οθόνη. Ωστόσο, τίποτα δεν είναι αυτό που μοιάζει και τίποτα δεν έχει διαμορφωθεί πριν μπει η τελεία. Το 2011, για τον «Χάρι Πότερ», το Χόγκγουαρτς και τον Κόσμο, δεν έχει γράψει την ιστορία του ακόμα.