Συνέντευξη

Ο αγαπημένος μου «Avenger»!

στα 10

Με τους «Εκδικητές» του Τζος Γουίντον να κυκλοφορούν από σήμερα ελεύθεροι στις ελληνικές αίθουσες, ρωτήσαμε πέντε «επαγγελματίες» φανατικούς των «Avengers» να διαλέξουν τον αγαπημένο τους ήρωα από τα ομώνυμα κόμικς της Marvel και να αποκαλύψουν ποια σκηνή ανάμεσα σε δύο υπερήρωες θα ήθελαν να δουν στην μεγάλη οθόνη.

Ο αγαπημένος μου «Avenger»!

Κουρτ Μπούσιεκ

O σημαντικότερος συγγραφέας στην ιστορία των «Avengers» και ιστορικά ο μεγαλύτερος Avengers fanboy, έχει γράψει την πιο σημαντική σειρά στην πρόσφατη ιστορία του τίτλου. Το 1993 μαζί με τον ζωγράφο Αλεξ Ρος δημιούργησε το «Marvels», μια σειρά από τέσσερα τεύχη όπου απεικόνιζαν την ιστορία της Marvel μέσα από τα μάτια ενός καθημερινού ανθρώπου, κερδίζοντας το 1996 γι' αυτό το βραβείο καλύτερου βιβλίου για νέους από την Δημόσια Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης. Στην καριέρα του έχει κερδίσει πολλά βραβεία Eisner και Harvey. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο επίσημο site του Κουρτ Μπούσιεκ.

hawkeye

Ποιος είναι ο αγαπημένος σου «Εκδικητής»;

Ο αγαπημένος μου για πολύ καιρό ήταν ο Hawkeye. Είναι σκληρός και «αγυάλιστος», αλλά αυτό είναι μέρος της γοητείας του. Είναι ένας τύπος από το πουθενά, χωρίς δυνάμεις, που όμως εκπαίδευση τον εαυτό του τόσο καλά και είναι τόσο αφοσιωμένος ώστε να μπορεί να στέκεται με αξιώσεις δίπλα σε υπερ-στρατιώτες και θεούς. Είναι ένας τύπος που δεν σταματάει ποτέ να θέλει να γίνει τέλειος. Μου αρέσει που ο Hawkeye αποτυγχάνει αλλά δεν παραιτείται ποτέ. Ξανασηκώνεται και συνεχίζει μέχρι να κερδίσει.

Ποια αλληλεπίδραση μεταξύ των ηρώων των ταινιών της Marvel περιμένεις με μεγαλύτερη αγωνία να δεις στην ταινία του Τζος Γουίντον;

Δεν ξέρω. Δεν έχω συγκεκριμένες προσδοκίες για την ταινία. Νομίζω πως ο Τζος Γουίντον ξέρει τι κάνει και θα έχει κάνει πιθανότατα μια πολύ καλή ταινία. Θα είμαι ευχαριστημένος με οτιδήποτε τελικά καταφέρει. Αν έπρεπε να διαλέξω, θα ήθελα να δω μια αλληλεπίδραση ανάμεσα στον Hawkeye και τη Μαύρη Χήρα, γιατί είναι οι δύο «Εκδικητές» για τους οποίου ξέρουμε τα λιγότερα πράγματα στο σινεμά.


Χρήστος Γκέιτζ

Γιος του συγγραφέα και δημοσιογράφου Νίκολας Γκέιτζ, ο Χρήστος γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη, μεγάλωσε στην Αθήνα και επέστρεψε στην Αμερική για να σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο Brown. Εμφανίστηκε στο χώρο των κόμικς το 2004 και το 2008 έγινε μόνιμος συγγραφέας στους τίτλους των Avengers. Στον Γκέιτζ ανήκει η δημιουργία του τίτλου «Avengers Academy» με την νέα γενιά εκπαιδευόμενων Avengers. Στο επίσημο site του μπορείτε να μάθετε περισσότερα για το έργο και την πορεία του.

capvs

Ποιος είναι ο αγαπημένος σου «Εκδικητής»;

Ο Κάπτεν Αμέρικα. Είναι η ενσάρκωση του αμερικανικού ιδεώδους...όχι με την έννοια της πολιτικής θέσης, αλλά με την έννοια της επιθυμίας του να είσαι καλύτερος, του να μάχεσαι για την ελευθερία, για το σωστό, του να είσαι καλύτερος μέσα σε μια ομάδα παρά ως μονάδα, της πεποίθησης πως ό,τι βρίσκεται μέσα σε έναν άνθρωπο είναι πιο σημαντικό από ό,τι φαίνεται απ'έξω. Ιδανικά, δηλαδή, που όλοι συχνά αγνοούμε, αλλά που μας προσφέρουν κάτι για το οποίο αξίζει να αγωνιζόμαστε.

Ποια αλληλεπίδραση μεταξύ των ηρώων των ταινιών της Marvel περιμένεις με μεγαλύτερη αγωνία να δεις στην ταινία του Τζος Γουίντον;

Μάλλον τον Κάπτεν Αμέρικα με τον Iron Man. Old School vs. New School. Σεμνότητα εναντίον αλαζονίας. Και φυσικά, για τους κόμικς nerds, υπάρχει πάντα το ενδιαφέρον του Εμφυλίου Πολέμου (σ.σ. ένα πρόσφατα μεγάλο event στην Marvel που έγινε και video game, με τους ήρωες της Marvel χωρισμένους σε δυο στρατόπεδα να μάχονται μεταξύ τους για τις προσωπικές τους ελευθερίες, με κεφαλές των δυο αντιμαχόμενων πλευρών τον Iron Man και τον Captain America).


Ηλίας Κυριαζής

Γεννημένος το 1978 στην Αθήνα, ο Ηλίας Κυριαζής κέρδισε το 2001 κέρδισε το πρώτο βραβείο «Νέων Καλλιτεχνών» στον 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Κόμικς του 9 της Ελευθεροτυπίας, υπηρξε ιδρυτικό μέλος της ομάδας δημιουργών κόμικς Subart και συμμετείχε στα Subart Comics, Τούρτα και Blast Comics των εκδοσεών Giganto. Τα τελευταία χρόνια έχει στρέψει την προσοχή του στην αμερικάνικη αγορά. Συνεργάστηκε με την ιστορική ανθολογία Dark Horse Presents και σχεδίασε τις μίνι σειρές Galaxy Quest: Global Warming και Ghostbusters: Displaced Aggression για την IDW (σε σενάριο Σκοτ Λόμπντελ). Πρόσφατα δημοσιεύτηκε το νέο graphic novel του, Falling For Lionheart, από IDW και κυκλοφόρησε στα ελληνικά ως Μια Καρδιά Για Τον Λεοντόκαρδο από τη Jemma Press. Περισσότερες πληροφορίες στο επίσημο site του.

hawkeye2

Ποιος είναι ο αγαπημένος σου «Εκδικητής»;

Νομίζω άνετα ο Hawkeye. Είναι αυτός με τα ΤΟΣΑ κιλά α*δια που λέει «ναι, είμαι τόσο καλός με το απαρχαιομένο όπλο μου που φυσικά αξίζω να είμαι μέλος της ομάδας δίπλα σε θεούς, υπερόπλα και μεταλλαγμένα τέρατα. Να μη σου πω και καλύτερος».

Ποια αλληλεπίδραση μεταξύ των ηρώων των ταινιών της Marvel περιμένεις με μεγαλύτερη αγωνία να δεις στην ταινία του Τζος Γουίντον;

Για μένα η σχέση των τριών βασικών ηρώων (Cap, Iron Man, Thor) έχει πολύ ζουμί αλλά ξέρουμε κιόλας ότι κάθε σκηνή με Ρόμπερτ Ντάουνι Τζιούνορ ως Iron Man θα είναι λουκούμι.


Λευτέρης Σταυριανός

Εκδότης της Jemma Press και ιδιοκτήτης των καταστημάτων Jemma Books & Comics σε Πειραιά και Καλλιθέα, ο Λευτέρης Σταυριανός επιμένει να «αγαπάει» τα κόμικς ακόμη και όταν όλα γύρω του καταρρέουν. Στο επίσημο site της Jemma Comics Βρείτε τις εκδόσεις της Jemma Press και πληροφορίες για τα καταστήματα.

captain

Ποιος είναι ο αγαπημένος σου «Εκδικητής»;

Ε, ο Cap μάλλον. Παρόλο που είναι ίσως η περισσότερο παρεξηγημένη φιγούρα εκτός Αμερικής, o Captain America είναι αναμφίβολα ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στους διάφορους χαρακτήρες που έχουν παρελάσει κατά διαστήματα από την ομάδα και λειτουργεί πάντα σαν ισορροπιστής ανάμεσα στις ιδιαιτερότητες και τις «παραξενιές» των υπολοίπων Eκδικητών.

Ποια αλληλεπίδραση μεταξύ των ηρώων των ταινιών της Marvel περιμένεις με μεγαλύτερη αγωνία να δεις στην ταινία του Τζος Γουίντον;

Πάντα υπήρχε ένα θέμα ηγεσίας μεταξύ Iron Man και Cap στα comics. Ακόμα κι αν δεν ήταν φανερό πάντα υπόβοσκε. Ο τεχνοκράτης, υπερδιάνοια εναντίον του άνθρωπου σύμβολο, Το μοντέρνο σκληρό πρόσωπο της Αμερικής εναντίον του Αμερικάνικου ονείρου… Θέλω να δω αν υπάρχει αυτή η σχέση στη ταινία και πως την χειρίζεται ο Γουίντον.


Μανώλης Βαμβούνης

Ιδρυτής του InsidePulse.com και του gkoultoura.gr, ο Μανώλης Βαμβούνης γράφει κριτική για κόμικς στο BleedingCool,com και παραμένει αμετανόητος fanboy για όσο θα υπάρχουν κόμικς!

ant

Ποιος είναι ο αγαπημένος σου «Εκδικητής»;

Eίχα πάντοτε ιδιαίτερη αδυναμία στον πιο loser - και ανισόρροπο - Avenger στην ιστορία της ομάδας, τον Hank Pym. Hταν ιδρυτικό μέλος της ομάδας στα κόμικς, ως Ant-Man αλλά συνεχώς άλλαζε ονόματα, κουστούμια και δυνάμεις ως Giant-Man, Yellowjacket, Goliath, Wasp ή απλά «Dr Pym». Το βεβαρυμένο ιστορικό του περιλαμβάνει ενδοσυζυγική βία, τσιλιμπουρδίσματα, την δημιουργία του πιο ισχυρού εχθρού των Avengers, του ρομποτικού Ultron, σχιζοφρένεια και ακόμα και μια αποτυχημένη απόπειρα αυτοκτονίας. Είναι ο πιο «σπασμένος» από τους ήρωες, αυτός που έχει κάνει τα περισσότερα «σφάλματα», και ο πιο ανθρώπινος. Οσο χαμηλά όμως και να έχει πέσει, πάντα μαζεύει τα κομμάτια του. Υπάρχει μια απίστευτη ομορφιά - και παρηγοριά - σε αυτό. Σαν Ant-Man αποτελεί και τον πρωταγωνιστή μιας από τις επόμενες άμεσα προγραμματισμένες ταινίες των Marvel Studios, με τον Εντγκαρ Ράιτ και τον Joe Cornish («Οι περιπέτειες του Τεν Τεν», «Ο Σκοττ Πίλγκριμ εναντίον των 7 Πρώην», «Attack the Block», «Shaun of the Dead») να έχουν επιμεληθεί το σενάριο.

Ποια αλληλεπίδραση μεταξύ των ηρώων των ταινιών της Marvel περιμένεις με μεγαλύτερη αγωνία να δεις στην ταινία του Τζος Γουίντον;

Ολοι περιμένουμε πως και πως να ξαμοληθεί ο καυστικός Ρόμπερτ Ντάουνι Τζιούνορ πάνω στους αθώους ήρωες και να αρχίσει να πετάει απολαυστικά one-liners και παρατσούκλια. Σιγά μην χάσει ευκαιρία ο Τζος Γουίντον να ξεσαλώσει.


Θοδωρής Δημητρόπουλος

Οσοι διαβάζουν μανιωδώς το US TV blog του ξέρουν καλά πως ο Θοδωρής Δημητρόπουλος είναι η κινητή εγκυκλοπαίδεια της τηλεοπτικής ποπ κουλτούρας. Αυτό ωστόσο δεν του στερεί χρόνο για να παραμένει ένα αυθεντικό fanboy των κόμικς και του κινηματογράφου.

spider

Ποιος είναι ο αγαπημένος σου «Εκδικητής»;

Η Spider-Woman στο πρόσφατο «New Avengers» του Μπράιαν Μπέντις, γιατί είναι ένας παμπάλαιος, εντελώς obscure χαρακτήρας που ξέθαψε ο συγγραφέας από παιδική αγάπη υποθέτω, και την έκανε μακράν το πιο ενδιαφέρον κομμάτι της ομάδας του: Μια διπλο-τρίδιπλη πράκτορας που έχει υποστεί πλύσεις εγκεφάλου, πάρε-δώσε με την HYDRA, μυστικές συμφωνίες με τον Νικ Φιούρι, και διαρκή καχυποψία από τους εκάστοτε συν-Εκδικητές, και που ποτέ μα ποτέ δεν έχεις την παραμικρή ιδέα ποιο τελικά είναι το παιχνίδι της. Μέχρι που αποκτάς, και μένεις λίγο χαζός.

Ποια αλληλεπίδραση μεταξύ των ηρώων των ταινιών της Marvel περιμένεις με μεγαλύτερη αγωνία να δεις στην ταινία του Τζος Γουίντον;

Iron Man (γιατί ο Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ έχει τρομερό κωμικό timing) και Ηulk (γιατί όλοι λένε ότι κλέβει την παράσταση).

Οι «Eκδικητές» του Τζος Γουίντον παίζονται στις ελληνικές αίθουσες από τις 26 Απριλίου

[Ευχαριστούμε πολύ τον Μανώλη Βαμβούνη για την - κάτι παραπάνω από - πολύτιμη βοήθεια του]