Ενημέρωση

«Ταινίες μια Ζωή»: Μια λίστα ταινιών για να ξεκινήσει με ασφάλεια το ταξίδι των παιδιών στο σινεμά

στα 10

Μια λίστα ταινιών φιλοδοξεί να γίνει η αρχή μιας συναρπαστικής εμπειρίας για παιδιά και γονείς. Ο δημιουργός της, Παύλος Ιορδανόπουλος, τη μοιράζεται με το Flix και εξηγεί όσα πρέπει να γνωριζετε πριν ξεκινήσει το ταξίδι.

Flix Team
«Ταινίες μια Ζωή»: Μια λίστα ταινιών για να ξεκινήσει με ασφάλεια το ταξίδι των παιδιών στο σινεμά

Ο Παύλος Ιορδανόπουλος, ανήσυχος ηθοποιός και κινηματογραφιστής, έφτιαξε μια ταξινομημένη λίστα με ταινίες για παιδιά ή, καλύτερα, με ταινίες που μπορούν να μάθουν στα παιδιά το μεγάλο ταξίδι του σινεμά.

Οι ταινίες είναι χωρισμένες ανάλογα με το αναπτυξιακό στάδιο του παιδιού, απευθύνονται το ίδιο και σε όσους συνεχίζουν να νιώθουν παιδιά και ο σκοπός τους συμπεριλαμβάνει αλλά υπερβαίνει το σκοπό της απλής διασκέδασης ή κατανάλωσης παιδικού προϊόντος για να γίνει μια ουσιαστική εμπειρία που ενώνει γονείς και παιδιά σε μια κοινή συναρπαστική πορεία.

ταινίες μια ζωή

Διαβάστε παρακάτω όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη δημιουργία και τις φιλοδοξίες της λίστας από τον ίδιο το δημιουργό της, Παύλο Ιορδανόπουλο.


Τι...

Είναι ένας οδηγός ταινιών για παιδιά. Μια ταξινομημένη λίστα, χωρισμένη σε τρεις κατηγορίες, με βάση το αναπτυξιακό στάδιο του παιδιού. Εκεί υπάρχουν πάνω από 150 τίτλοι από ταινίες αλλά και σειρές, κινούμενα σχέδια, ντοκιμαντέρ, μεγάλα αριστουργήματα αλλά και σπάνια διαμάντια. Μια τεράστια ποικιλία της έβδομης τέχνης και της κινούμενης εικόνας. Ενα κινηματογραφικό σύμπαν για όλα τα παιδιά. Ενα πολύτιμο εφόδιο για την πνευματική και ψυχική τους ανάπτυξη.

Γιατί...

Η αφορμή ήταν να δημιουργηθεί η πληροφορία προς τους γονείς που θέλουν να βοηθήσουν τα παιδία τους να ανακαλύψουν τον κόσμο του σινεμά. Χτίζοντας από μικρή ηλικία μια μεγάλη βάση με ποικιλία και διαφορετικότητα, κάθε παιδί θα μπορεί να συνεχίσει το ταξίδι του στον κόσμο του κινηματογράφου για μια ζωή. Η έρευνα για το πως αντιλαμβάνονται τα παιδιά τον κινηματογράφο είχε ανέκαθεν οικονομικά κριτήρια. Πως το παιδί θα εντυπωσιαστεί, θα δει την επόμενη ταινία, θα φέρει τους φίλους του στην αίθουσα... Ετσι υπάρχει το φαινόμενο της διαμόρφωσης του κοινού από πολύ μικρή ηλικία και όχι κατά ανάγκη προς μια πνευματική και σφαιρική ανάπτυξη. Επιστρέφοντας στην συγκεκριμένη λίστα με τίτλο «Ταινίες μια Ζωή» στόχος είναι οι μικροί θεατές να απολαύσουν και να αποκτήσουν μια ουσιαστική εμπειρία, μια σύνδεση, ένα ταξίδι στον κόσμο του σινεμά. Να βιώσουν συναισθήματα, να αναπτύξουν την σκέψη τους, να διευρύνουν την φαντασία τους και να έρθουν σε επαφή με πολιτισμούς και πανανθρώπινες αξίες.

Η αφορμή ήταν να δημιουργηθεί η πληροφορία προς τους γονείς που θέλουν να βοηθήσουν τα παιδία τους να ανακαλύψουν τον κόσμο του σινεμά. Χτίζοντας από μικρή ηλικία μια μεγάλη βάση με ποικιλία και διαφορετικότητα, κάθε παιδί θα μπορεί να συνεχίσει το ταξίδι του στον κόσμο του κινηματογράφου για μια ζωή.»

ταινίες μια ζωή

Ποιοί...

Πρώτα τα παιδιά και οι γονείς. Οι ταινιές έχουν επιλεχθεί για να συνδέσουν το παιδί με τον γονιό, να υπάρξουν μαζί ως κοινό. Η λίστα είναι ταξινομημένη με βάση το αναπτυξιακό στάδιο του παιδιού. Η πρώτη κατηγορία απευθύνεται σε παιδιά που κάνουν τα πρώτα τους βήματα μέχρι την ηλικία των 8 ετών. Την περίοδο δηλαδή των μεγάλων ανακαλύψεων. Η δεύτερη, από τα 8 μέχρι τα 12, μια περίοδο σταθεροποίησης και προόδου. Η τρίτη και τελευταία κατηγορία απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 12-13 ετών, λίγο πριν τις μεγάλες αλλαγές και μεταβάσεις. Ταυτόχρονα, ο γονιός μπορεί να βουτήξει ξανά στην παιδική πλευρά του και να συνδεθεί με το παιδί μέσα από ένα κοινό βίωμα. Ακόμα παραπέρα, κάθε άτομο που θέλει να νιώσει λίγο ανέμελα, κόντρα στην σκληρότητα της εποχής που ζούμε θα μπορούσε να βρει επιλογές μέσα στη λίστα, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Πώς...

Ανάλογα με την ηλικία του παιδιού η λίστα χωρίζεται σε τρια μέρη. Σε κάθε μέρος τα πράγματα ξεκινάνε απλά και γίνονται σιγά σιγά πιο σύνθετα. Μέσα από τα μεγάλα στούντιο της Disney, του BBC, της Pixar και άλλων, τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τους μεγαλύτερους δημιουργούς, όπως ο Χαγιάο Μιγιαζάκι, να απολαύσουν τις συγκλονιστικές ερμηνείες του Ρόουαν Ατκινσον και του Τσάρλι Τσάπλιν και να θαυμάσουν υπερήρωες όπως ο Batman και οι X-Men. Αγαπημένους ήρωες cartoon, όπως ο Bugs Bunny, ο Πινόκιο αλλά και αριστουργήματα από το παρελθόν έως και σημερινά διαμάντια του κινηματογράφου και της κινούμενης εικόνας. Απο κεί και πέρα το παιδί επιλέγει την κατεύθυνση. Θέλει κωμωδία, περιπέτεια, φαντασία; Ολα μαζί; Μια ταινία για την οικογένεια, μια σειρά με πολλά επεισόδια, ένα ντοκιμαντέρ για τη φύση, έναν σούπερ ήρωα, μια παλιά κλασσική ταινία; Ολα βρίσκονται εκεί και με την βοήθεια του γονιού μπορεί να επιλέξει προς τα που θα σχεδιάσει το ταξίδι του.

Βρείτε παρακάτω τη λίστα απ' όπου μπορείτε και να την κατεβάσετε και ξεκινήστε μαζί με το παιδί σας το μεγάλο ταξίδι του σινεμά: