Συνέντευξη

Ο Μίκαελ Μαρέν του του Annecy International Animation Film Festival μιλάει στο Flix

στα 10

To Flix μιλάει για το animation σήμερα με τον CEO του Annecy International Animation Film Festival, του σημαντικότερου φεστιβάλ κινουμένων σχεδίων στον κόσμο που βρέθηκε στην Αθήνα για το ASIFA Hellas Day 2023.

Ο Μίκαελ Μαρέν του του Annecy International Animation Film Festival μιλάει στο Flix

Την Κυριακή που μας πέρασε η ΑΣΙΦΑ Ελλάς – Ελληνική Ενωση Κινουμένων Σχεδίων, έχοντας ως βασικούς άξονες δράσης την προώθηση και την εξωστρέφεια του ελληνικού animation, διοργάνωσε στο Ρομάντσο, την ASIFA HELLAS DAY 2023: μια ολοήμερη ανοιχτή εκδήλωση για ολόκληρη την κοινότητα, δημιουργούς, επαγγελματίες, σπουδαστές αλλά και φίλους των ελληνικών κινουμένων σχεδίων και περιλάμβανε προβολές για όλη την οικογένεια, παρουσιάσεις από σημαντικούς διεθνείς προσκεκλημένους, συζητήσεις και την απονομή των Ετήσιων Βραβείων «Στράτος Στασινός».

Mickael Marin

Ενας από τους επίσημους προσκεκλημένους της μέρας αυτής ήταν και ο Μίκαελ Μαρέν, CEO του Annecy International Animation Film Festival, του σημαντικότερου φεστιβάλ κινουμένων σχεδίων στον κόσμο, ο οποίος ήρθε για πρώτη φορά στην Αθήνα να μιλήσει για το γεγονός που, κάθε καλοκαίρι, έχει καταφέρει να συγκεντρώνει στις Γαλλικές Αλπεις τα μεγαλύτερα ονόματα του κλάδου, δεκάδες χιλιάδες δημιουργικούς επαγγελματίες και σημαντικές εταιρίες.

Το Flix είχε την χαρά και την τύχη να συζητήσει μαζί του για την σχέση του με την Ελλάδα και το Animasyros και γενικά για ό,τι έχει να κάνει με τον χώρο του animation.

Mickael Marin

Το Animasyros βρίσκεται πλέον στο χάρτη των φεστιβάλ animation ως ένας σημαντικός σταθμός κάθε έτους. Πως προέκυψε η σχέση του Φεστιβάλ Κινουμένων σχεδίων του Annecy με το Animasyros και τι σχέδια έχετε για την συνεργασία αυτή για το μέλλον;

Ξεκινήσαμε την συνεργασία μας με το Animasyros τρία χρόνια πριν όταν γνωριστήκαμε με υπεύθυνους του φεστιβάλ κατά την διάρκεια μιας εκδήλωσης στη Γαλλία. Εχουμε γενικά αρκετές εμπειρίες με τις σχέσεις μας και με άλλα φεστιβάλ animation, και όταν συναντήσαμε την ομάδα [του Animasyros] θέλαμε πολύ να βοηθήσουμε το φεστιβάλ αυτό να αναπτυχθεί και ήταν μια πολύ καλή στιγμή για να βοηθήσουμε επίσης και το ελληνικό animation μέσω του φεστιβάλ αυτού. Οσο αφορά για το μέλλον αυτό που ελπίζουμε να κάνουμε είναι να οργανώσουμε περισσότερες τοπικές εκδηλώσεις κατά την διάρκεια του Animasyros έτσι ώστε να προσελκύσουμε περισσότερους επαγγελματίες του χώρου, όχι μόνο από την Ελλάδα.

Η ελληνική animation σκηνή έχει αρχίσει να ανθίζει πραγματικά τα τελευταία 10 χρόνια και συνεχίζει να μεγαλώνει. Πώς βλέπετε αυτή την πορεία εξέλιξής της και που βρισκόμαστε σε σχέση με το εξωτερικό;

Από το 2010 και μετά παρατηρήσαμε κι εμείς στο Φεστιβάλ του Annecy μια άνθηση στο ελληνικό animation. Δεχόμασταν ολοένα και περισσότερα πρότζεκτς και αρκετές ταινίες από αυτές επιλέχθηκαν για να προβληθούν στο φεστιβάλ. Υπάρχει σκληρός ανταγωνισμός, οπότε για να επιλεχθούν από το Annecy δείχνει πως υπάρχει ταλέντο και πως μπορεί υπάρξει κάτι εποικοδομητικό γύρω από αυτό. Βρισκόμενος εδώ και δουλεύοντας μαζί με το ASIFA Hellas και το Animasyros πιστεύω πως η Ελλάδα βρίσκεται στον σωστό δρόμο για να γίνει ακόμα περισσότερο επιτυχημένη στον χώρο, έτσι ώστε περισσότερες ταινίες animation σε μεγάλα φεστιβάλ. Χωρίς καμία αμφιβολία υπάρχουν ταλέντα εδώ στην Ελλάδα τα οποία δουλεύουν σκληρά και σίγουρα θα πετύχουν στο μέλλον.

Mickael Marin

Ποια είναι τα πλάνα σας για το Φεστιβάλ του Annecy το 2023;

Το 2023 του Φεστιβάλ του Annecy θα επικεντρωθεί στο animation από το Μεξικό. Σκοπεύουμε να επεκτείνουμε την διάρκεια του φεστιβάλ προσθέτοντας μια μέρα ακόμα, ξεκινώντας έτσι την Κυριακή, από Δευτέρα που αρχίζαμε κανονικά, ως και το Σάββατο, κι αυτό γιατί υπάρχει τόσο πολύ υλικό, και δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε περισσότερο κόσμο να το επισκεφτεί. Οσο αφορά την Αγορά του φεστιβάλ θα δημιουργήσουμε ένα καινούργιο μέρος αποκλειστικά αφοσιωμένο σε νέα ταλέντα και φοιτητές. Οπότε το Annecy θα είναι λίγο μεγαλύτερο τον Ιούνιο και θα συνεχίσουμε την υποστήριξή μας σε διάφορες χώρες και σε νέα ταλέντα και είμαστε σίγουροι πως θα είναι μια αρκετά δυνατή χρονιά.

Η πανδημία επηρέασε αρκετά την κινηματογραφική βιομηχανία, αλλά και τον χώρο του animation. Πιστεύετε πως καθώς βγαίνουμε σιγά σιγά από αυτή υπάρχουν προβλήματα που παραμένουν και πόσο εύκολο είναι αυτά να ξεπεραστούν;

Το animation τα πήγε καλά κατά την διάρκεια της πανδημίας, γιατί η παραγωγή στην ουσία δεν σταμάτησε ποτέ. Το κοινό είδε περισσότερο, όχι στις κινηματογραφικές αίθουσες αλλά στην τηλεόραση, animation οπότε, κατά κάποιον τρόπο, ήταν καλό να δείξουμε περισσότερες τέτοιου είδους ταινίες κατά την διάρκεια της πανδημίας. Οπότε το κύριο πρόβλημα έρχεται τώρα με τη μεγάλη οικονομική κρίση που βρίσκεται στον ορίζοντα. Θα δούμε πως θα εξελιχθεί αυτό. Και θέλουμε ολοένα και περισσότερο κόσμο να επιστρέφει στις κινηματογραφικές αίθουσες και θα δούμε πως το animation θα μπορέσει να γίνει ένας πομπός για να επιτευχθεί αυτό.

Mickael Marin

Τι θα συμβουλεύατε όποιον θα ήθελε να ακολουθήσει την οδό του animation σήμερα;

To animation είναι ένας από τις πιο δυναμικές οδούς κινηματογράφησης σήμερα. Είναι ένας τρόπος εκφράσετε το τι θέλετε να πείτε. Είναι ένα είδος που επεκτείνει τα όριά του καθημερινά. Θέλει πολύ δουλειά για να είμαστε ειλικρινείς, είναι ένα μακρύ ταξίδι για να δημιουργήσετε μια ταινία animation, αλλά στο τέλος αν φτιάξετε μια πολύ καλή ταινία θα ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο. Αυτή είναι η δύναμη του animation.

Ποιες είναι οι προβλέψεις σας για τους κινηματογραφιστές του animation και κινηματογραφικά φεστιβάλ για τα επόμενα χρόνια;

Αυτό που συμβαίνει ολοένα και περισσότερο τα τελευταία χρόνια είναι ότι υπάρχει περισσότερο υλικό για ενήλικες και πιστεύω πως αυτό θα συνεχίσει. Και θα δούμε περισσότερες ταινίες animation και από πολλές άλλες χώρες. Το animation ήταν πάντα στην ιστορία του σινεμά και θα είναι εκεί και στο μέλλον του.

Και τέλος ποιες είναι οι αγαπημένες σας ταινίες animation όλων των εποχών;

Πρόσφατα λάτρεψα το «Flee» του Γιόνας Πόερ Ρασμούσεν, το οποίο άνοιξε και το Animasyros το 2022, και το «I Lost My Body» του Ζερεμί Κλαπέν. Φυσικά και αγαπώ μερικές ταινίες του Χαγιάο Μιγιαζάκι όπως την «Πριγκιπισσα Μονονόκε» η οποία είναι η αγαπημένη μου ταινία του. Λατρεύω ταινίες όπως το «Toy Story» και το «Up» και μερικές γαλλικές ταινίες. Είναι μια δύσκολη ερώτηση αλλά αγαπώ πολλές ταινίες animation.

Δείτε εδώ μερικά στιγμιότυπα από την ASIFA HELLAS DAY 2023, στο πλαίσιο της οποίας έγινε και η απονομή των ετήσιων βραβείων animation «Στράτος Στασινός»:

asifa hellas day 2023

asifa hellas day 2023

asifa day 2023

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για την ASIFA HELLAS στο επίσημο site της και στις σελίδες της στο Facebook και το Instagram.

asifa hellas day 2023